Poreklo prezimena, selo Bozoljin (Brus) Reviewed by Momizat on . Poreklo stanovništva sela Bozoljin, opština Brus - Rasinski okrug. Prema knjizi Radoslava LJ. Pavlovića „Kopaonik“ napisanoj prema prikupljenim podacima od 1934. do Poreklo stanovništva sela Bozoljin, opština Brus - Rasinski okrug. Prema knjizi Radoslava LJ. Pavlovića „Kopaonik“ napisanoj prema prikupljenim podacima od 1934. do Rating: 0
You Are Here: Home » Zavičaj - sela i gradovi » Poreklo prezimena, selo Bozoljin (Brus)

Poreklo prezimena, selo Bozoljin (Brus)

Poreklo stanovništva sela Bozoljin, opština Brus – Rasinski okrug. Prema knjizi Radoslava LJ. Pavlovića „Kopaonik“ napisanoj prema prikupljenim podacima od 1934. do 1953. godine – izdanje 2012. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Selo je na strani brda Jasena i ćerekarske čuke. U međama sela su: Veliki Petkovac, Drum, Vlaška ravan, Srnjevica, Bozonsko preslo.

Vode.

Rečica je Bozonska reka, a potok je Žižinski potok. Pije e voda s izvora. Poznatiji izvori su: Izvor kod vrbe i Šindićka voda.

Zemlje i šume.

Potesi su: Blato, Bozonska reka, Bozonsko polje, Kurina rovina (od Kure, ličnog ženskog imena), Velika strana, Krst, Vrletnica, Gomile i Debeoc.

Ostali podaci o selu.

Groblje je na Malom Petkovcu.

Ime selu dao je doseljenik Bozon.

Godine 1884. U Bozoljinu je 36 poreskih glava; 1948 — 40 domaćinstava sa 274 člana.

Poreklo stanovništva.

Rodovi:

U vreme opštih pokreta naših naroda tokom 17. veka, iz skadarske Malesije četiri brata, svi strastveni stočari: Bozon, Šinda, Tamo i Iveza idući za stokom došli na „Kopaonik“ i naselili se u selu Paradi. Braća su pravoslavne vere kao i njihovi krvni srodnici Parađani. Iz Parade braća su se vratila i nastanili se na pustom zemljištu više današnjeg sela Đerekara.

Ovde je Bozon zasnovao selo prozvano Bozoljin. Iveza se odselio u Malu Grabovnicu kraj Brusa. Kasnije, Ivezin potomak prevede iz Bozoljina srodnika Šindu i naseli ga na mestu Šindina koliba. Iz Bozoljina pređe u susedno Đerekare „kozar“ Tato i tamo ostavi potomstvo. Iz Đerekare neki Tatovi potomci odsele se u Miokoviće.

Iz Bozoljina neki član ovog velikog roda odseli se u Mikuljinu kod Kuršumlije. Filip, sin jednog od braće preselio se u Livađe i ostavio potomstvo.

Danas u Bozoljinu su Moračani, poznatiji po prezimenima:

-Miletići, Radivojevići, Krstovići, Šindići, Blagojevići, Stevovići, Vulići, Ilići, Maksimovići, Todosijevići (21 kuća, Sv. Arhangel i Velika Gospojina). Velika Gospojina slavi se u svemu kao „velika“ slava.

Pola veka posle Moračana u selu se nastanio Boža, predak:

-Božića (6 kuća, Sv. Mina i Bogojavljanje), od svetominaca iz Štave.

-Šljeri (9 kuća, Sv. Vračevi) doselili su se iz Jelakca u Gornjem Ibru. Sa Šljerima su jedan rod:

-Džidže – Mijailovići (4 kuće, Sv. Vračevi). Za vreme Karađorđevog vojevanja izbegli su u Lepenac „u Rasine“, pa su se posle 2–3 godine vratili u staro mesto. Daljim su poreklom iz Džigolja u Lešku, otud im nadimak Džidže, dok su starinom iz Kovačice u koponičkoj Šalji (Lapska strana).

IZVOR: Prema knjizi Radoslava LJ. Pavlovića „Kopaonik“, izdanje 2012. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.


Komentari (6)

Ostavi komentar

© 2012- 2013 POREKLO poreklo.rs

Scroll to top