Poreklo prezimena, selo Blaževo (Brus) Reviewed by Momizat on . Poreklo stanovništva sela Blaževo, Opština Brus - Rasinski okrug. Prema knjizi Radoslava LJ. Pavlovića „Kopaonik“ napisanoj prema prikupljenim podacima od 1934. do Poreklo stanovništva sela Blaževo, Opština Brus - Rasinski okrug. Prema knjizi Radoslava LJ. Pavlovića „Kopaonik“ napisanoj prema prikupljenim podacima od 1934. do Rating: 0
You Are Here: Home » Zavičaj - sela i gradovi » Poreklo prezimena, selo Blaževo (Brus)

Poreklo prezimena, selo Blaževo (Brus)

Poreklo stanovništva sela Blaževo, Opština Brus – Rasinski okrug. Prema knjizi Radoslava LJ. Pavlovića „Kopaonik“ napisanoj prema prikupljenim podacima od 1934. do 1953. godine – izdanje 2012. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Blaževo je na padinama Goleša (1.152m) i Srnjevice (1.098m), koje se blago spuštaju u dolinu Blaževske reke. Oko sela su uzvišenja: Vlaška ravan (1.135m), Blaževska čuka, Bukovica i Kukavica.

Vode.

Rečice i potoci su: Gradački potok, Đavoljak, Potočina i Matin potok, i izvori: Jasen, Česma i Studenac.

Zemlje i šume.

Potesi su: Goleš, Bugarevac, Tentište, Vardište i Rosulja.

Tip sela.

U Džavovcu, gde na put Brus–Merćez–Kuršumlija izlazi put Leposavići–Kostin potok–Stanuloviće–Blaževo, začetak je drumskog dela sela. Ovde su: sudnica blaževske opštine, dve mehane, sveštenikova kuća, sitničarska trgovina, zdravstvena stanica. Južno od Džavovca na Bukovici su osnovna škola i crkva.

Dva groblja su: na Dublju i na Vardištu.

Istorijat.

Seoce Blaževo, na starom Dubrovačkom putu preko Kopaonika, zabeležio je u svom putopisu 1611. Godine Lefevr, sekretar Sancijeva poslanstva u Carigradu. Izvan svake sumnje, sigurno je, da današnje selo Blaževo treba identifikovati s Blaževim Selom Lefevrovog putopisa. Po prelazu preko planine Kopaonika putnici se odmaraju u stanici u Blaževom Selu, upravo Tentištu (danas livada u Blaževu).

Godine 1884. Blaževo ima 20 poreskih glava; 1948 – 33 domaćinstva sa 198 članova.

Starine u selu.

Na Dublju je crkvina Sv. Petka. Oko crkvine je „staro“ i današnje groblje. U Starom groblju po grobovima su veliki blokovi stena, a na njima krstovi sa urezanim znacima krsta.

Poreklo prezimena.

Rodovi:

Starinci su:

-Blaževci – Mijailovići (4 kuće, Đurđic i Đurđevdan).

Krajem 17. veka ili na početku 18. veka doselio se predak:

-Kovačevića (9 kuća, Sv. Jovan Krstitelj) iz Popovog Polja u Hercegovini.

Posle rata 1877/78. godine doselili su se:

-Neškovići – Marinčani (4 kuće, Sv. Vračevi) iz Marinca u Vrhovini, pokrajini Kopaoniku. Najpre su se nastanili u Babici, a otud su prešli ovde. Jedan rod s Neškovićima – Marinčanima su Mačičani u Gradu.

-Topalovići – Nestorovići (4 kuće, Sv. Vračevi) su iz Rečice u Vrhovini.

-Šutići —Mijailovići (2 kuće, Sv. Nikola) su iz Vrhovine.

-Seljančani – Đorđevići (2 kuće, Đurđic i Đurđevdan) su iz Seljanca.

-Obradović (1 kuća, slavi ženinu slavu Sv. Jovan Krstitelj) je iz Šljivova u Aleksandrovačkoj Župi. Došao je trgovac Vitomir i prizetio se u kuću Uroša Kovačevića 1924. godine.

IZVOR: Prema knjizi Radoslava LJ. Pavlovića „Kopaonik“, izdanje 2012. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.


Komentari (2)

 • Vladimir

  Zanima me poreklo prezimena Stevanović iz sela Stanulovića opstina brus slava sveti Jovan krstitelj i molitva sveta trica.hvala u napred.

  Odgovori
  • Milodan

   Vladimir!

   Ovo naselje nije obrađeno zbog toga što je to kmetija, kojsa se sastoji od 4-5 naselja i nije se znalo koji rod kom naselju pripada. Srećom, nađoh u knjizi tvoj rod:

   Rodovi.
   — Vukašinovići (5 kuća, Sv. Jovan Krstitelj) u Donjem i;
   –Jevtića, Nestorovići i Stevanović (5 kuća, Sv. Jovan Krstitelj) u Gornjem Stanuloviću su se doselili krajem 17. ili na početku 18. veka iz Gornjeg (Crnogorskog) Kolašina.

   Pozdrav!

   Odgovori

Ostavi komentar

© 2012- 2013 POREKLO poreklo.rs

Scroll to top