Poreklo stanovništva. selo Sveštica (Ivanjica) Reviewed by Momizat on . Poreklo stanovništva sela Sveštica, opština Ivanjica – Moravički okrug. Prema knjizi Ljubomira M. Markovića i Svetislava LJ. Markovića „Stanovništvo moravičkog Star Poreklo stanovništva sela Sveštica, opština Ivanjica – Moravički okrug. Prema knjizi Ljubomira M. Markovića i Svetislava LJ. Markovića „Stanovništvo moravičkog Star Rating: 0
You Are Here: Home » Zavičaj - sela i gradovi » Poreklo stanovništva. selo Sveštica (Ivanjica)

Poreklo stanovništva. selo Sveštica (Ivanjica)

Poreklo stanovništva sela Sveštica, opština Ivanjica – Moravički okrug. Prema knjizi Ljubomira M. Markovića i Svetislava LJ. Markovića „Stanovništvo moravičkog Starog Vlaha“, izdanje 2002. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Sveštica zauzima prostor od Mucine vode, vis iznad sela, sa kosama koje se spuštaju prema Buku i Marinoj reci, deli selo na dva dela: zapadni, koji se zove Crnjevo, i istočni, koji nosi ime sela – Sveštica.

Poreklo stanovništva po zaseocima.

Crnjevo

Crnjevo se spušta do Moravice, a njegov ravničarski deo polako zauzima Ivanjica, pa samo strmi deo ostaje kao zaseok. Ovde su naseljeni:

-Beševići, 17 kuća.

-Miletići, 5 K.

-Rabrenovići, 12 k.

-Kurtići, doseljeni su pre pedesetak godina iz Trudova (Zlatarski kraj).

-Belčevići, doselili su se iz Brusnika pre četrdesetak godina.

Kasnije su se naselili:

-Ćurčići, iz Gradca i

-Bojovići, iz Gleđice.

Sveštice

Zaseok Sveštica se prostire od Mucine vode do Lučke reke.

U tom zaseoku žive poznate familije:

-Savići, (Mitrovdan), sa nekoliko radničkih tribuna i istaknutih intelektualaca. Pored seljaka-socijaliste, Miljka Savića (1858-1915), ovde je rođen akademik (dopisni član SANU), redovni profesor Tehničkog fakulteta y Beogradu, Kirilo Savić (1870-1957). Iz ove familije je i Nedeljko Savić (rođen 1888), upravnik Trgovačke škole beogradske trgovačke omladine i predsednik Udruženja rezervnih oficira između dva svetska rata. Iz iste familije je i Vladislav Savić, književnik i generalni konzul Jugoslavije y Trstu tridesetih godina ovog veka.

-Popovići, (Jovanjdan), su familija čije su kuće grupisane na padinama Mucine vode i okrenute su prema Marinoj reci i Raščićima. Ova familija je dala nekoliko popova i trgovaca, koji su živeli u Ivanjici. U krvnom su srodstvu sa Popovićima iz Ravne Gore.

-Kušići, (Jovanjdan), nalaze se na dnu zaseoka. Iz ove familije je narodni heroj Milinko Kušić.

-Kodžopeljići, iz ove familije je aktivni general Vojske Jugoslavije, dr Jovan Kodžopeljić.

Pored ovih familija postoje i dve familija koje se mogu smatrati starosedeocima:

-Dlačići, Z k. (Nikoljdan).

-Aveići, (koji su y srodstvu sa Savićima).

-Petrovići, 1 k. (Lu indan), odseljeni su u Mrsać i Musinu Reku (kod Kraljeva) i Ivanjicu.

-Kostići, (Nikoljdan).

-Karapetrovići, (Nikoljdan).

-Dimitrijevići, (Jovanjdan).

Pored ovih familija na područje Sveštice su y poslednje vreme saseljene i neke familije sa padina Golije i Javora. Na području Sveštice, odnosno Crnjeva, pre Drugog svetskog rata nalazile su se i radile: šumljanska škola, zadruga i opština.

IZVOR: Prema knjizi Ljubomira M. Markovića i Svetislava LJ. Markovića „Stanovništvo moravičkog Starog Vlaha“, izdanje 2002. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.


Komentari (5)

 • Milan Kušić

  Pozdrav,želeo bih da saznam odakle su se doselili Kušići u Svešticu i Luke,odakle su poreklom,pisalo je negde da smo iz Like došli,a ovde piše kako smo od plemena Nikšići,slavimo Svetog Jovana.

  Odgovori
  • Milodan

   Milan Kušić!

   U principu, sve što je o rodovima u knjizi napisano ovde je verno preneto. Međutim, moguće su i greške. Da bih proverio da li se o poreklu Kušića potkrala greška otvorio sam knjigu, koja je veoma obimna i bez imenika (rodova ili naselja) tako da je vrlo teško proveriti taj podatak, tako da nisam mogao ništa učiniti.
   Svako dobro!
   Milodan

   Odgovori
   • Milan Kušić

    Hvala za istraživanje, ali da li možda znate gde bih mogao da istražim i u kojim kljigama poreklo svoga prezimena? Hvala

    Odgovori
    • Milodan

     Milan Kušić!

     Najbolje u ovoj knjizi. Ima tzv Opšti deo, gde se može nešto više saznati. Moraju (u principu) podaci da se slože sa Krsnom slavom.

     Pozdrav!

     Odgovori
 • Vesna Todorović

  Ja sam od Kušića iz Sveštice po majci. Moj pradeda Jeremija je tu živeo i umro. Koliko znam u 100. godini. Imao je pet sinova, od kojih je Vladimir moj deda. Njegov brat je otac Milinka Kušića. Vladimir je sa Katarinom, rođ. Vugec imao petoro dece: Jelisavetu, Borivoja, Dragoljuba, Nadeždu (moju majku) i Ratomira. Jedino je Borivoje imao sina Dragoljuba, koji je umro bez poroda. Druga Vladimirova braća imaju potomstvo, koje nastavlja prezime. Vladimir je slavio sv. Jovana!

  Odgovori

Ostavi komentar

© 2012- 2013 POREKLO poreklo.rs

Scroll to top