Poreklo prezimena, selo Rakovac (Raška) Reviewed by Momizat on . Poreklo stanovništva sela Rakovac (i zaseoci  Drenje i Dubovci), opština Raška – Raški okrug. Prema knjizi Radoslava LJ. Pavlovića „Kopaonik“ napisanoj prema priku Poreklo stanovništva sela Rakovac (i zaseoci  Drenje i Dubovci), opština Raška – Raški okrug. Prema knjizi Radoslava LJ. Pavlovića „Kopaonik“ napisanoj prema priku Rating: 0
You Are Here: Home » Zavičaj - sela i gradovi » Poreklo prezimena, selo Rakovac (Raška)

Poreklo prezimena, selo Rakovac (Raška)

Poreklo stanovništva sela Rakovac (i zaseoci  Drenje i Dubovci), opština Raška – Raški okrug. Prema knjizi Radoslava LJ. Pavlovića „Kopaonik“ napisanoj prema prikupljenim podacima od 1934. do 1953. godine – izdanje 2012. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

RAKOVAC

Položaj sela.

Selo Rakovac je istočno od Dubovaca, u izvornom delu i na desnoj strani (prisojnoj) Dubovkog potoka.

Vode.

Osim Dubovskog potoka su potoci Kričev i Crni potok. Vode imaju ova imena: Čelin, Izvor u Tomića i Jankovićki izvor.

Zemlje i šume.

Pojedina mesta u ataru sela nazivaju se: Rakovac, Tegovište, Velji krš, Orlović, Lisički krš. Bačije su na Vrletnjaku, Mekoj presli, Crnom vrhu i Ciganskoj reci.

Groblje je u Dubovskom potoku.

Godine 1812. Rakovac s Crnom Glavom spadao je u knežinu Jošanicu, Nahiju novopazarsku.

Godine 1874. sam Rakovac ima 21 kuću. Godine 1891. Rakovac sa zaseokom Drenjem ima 99 poreskih glava. – 1921. u Rakovcu je popisano 29 domaćinstava e 283 člana, a 1948 — 39 domaćinstava s 427 članova.

Poreklo stanovništva.

Rodovi.

„Ima više od dve stotine godina“ kako su se doselili preci današnjih Era, poznatijih pod prezimenima:

-Jovanovići, Tomići, Jankovići, Dimitrijevići, Ristovići, Andrejići i Glišovići (21 kuća, Sv. ap. i jev. Luka, Markov dan i „Savin dan“– Sv. Sava). Doselili su se u Rakovac iz Moravičkog Starog Vlaha i smatraju se osnivačima Rakovca u Jošanici.

Napomena priređivača:

Filip Jovanović Era (Rakovac, 1821–Kruševac, 27. Septembar 1911), poznati kruševački trgovac, najbogatiji čovek u Okrugu, milioner, narodni poslanik, zadužbinar. Njegov ovlašćeni potpisnik u trgovini je bio Kosta F. Jovanović (Rakovac, 1869–Kruševac, 7. marta 1892), trgovac, gradski odbornik, osnivač i član humanitarnog fonda za pomoć sirotih đaka, član Trgovačke omladine, član pevačke družine „Obilić“ u Kruševcu i dr.

DRENJE

Položaj zaseoka.

Na desnoj strani doline reke Jošanice, upravo na ulazu, kad se ide iz Jošaničke banje, u Jošaničku usku i divljačku dolinu — Drenjsku klisuru, je velika kućna grupa pod Vitušem (1289 m). Voda je Izvor kod Pečkićkih- Punošićkih kuća.

Zemlje i šume.

Njive i livade su oko kuća u potesu Drenju. Ispašaje na brdu više kuća.

Istorijat naselja.

Godine 1812. „selo“ Drijen spadalo je u knežinu Jošanica i Nahiju novopazarsku.

Godine 1874. Drenje ima 12 kuća. Po Popisu od 1921. u Drenju je 21 domaćinstvo sa 173 člana, a po Popisu od 1948. — 26 domaćinstava c 228 članova.

Poreklo stanovništva.

Rodovi:

U velikoj seobi krajem 17. veka doselili su se:

-Vujići (1 kuća, Sv. Ćirik -Ćirilovdan), iz Drenice – „od Vučitrna“. Posle rata 1914/ 1918. g. neke porodice od ovih Vujića odselile su se u Gornje Stanovce, selo na vučitrnskom Kosovu.

Ubrzo za Vujićima u selo su se doselili:

-Bekčići (23 kuće, Sv. Nikola zimnji i letnji) iz Berberišta na Rogozni, da u Drenju postanu bekči-bekčije, stražari i čuvari koji se brinu o bezbednom prolazu Drenjskom klisurom.

U Bekčiće je „na mirazu“:

-Dubovac (1 kuća, Sv. Jovan Zlatoust i Sv. Jovan Preteča), iz zaseoka Dubovaca.

DUBOVCI

Položaj zaseoka.

Mali zaseok istočno od Drenja, u podnožju Kuline; druga imena: Dubovska kula, Obođe, Jerinin grad, na desnoj (prisojnoj) strani Dubokovskog potoka.

Vode.

Pije se samo voda sa izvora.

Zemlje i šume.

Njive, livade i ispaša su oko kuća.

Ime zaseoka.

Ime zaseoku dali su doseljenici iz Dubovca u Drenici.

Starine u naselju.

Na istaknutom položaju – glavici strmih strana (1.055 m), visoko nad Drenjskom klisurom su razvaline kule od kamena i na stancu kamenu. Kula sa stalnom posadom bila je podignuta radi zaštite puta dolinom Jošanice.

Poreklo stanovništva.

Rodovi.

U zaseoku su sami:

-Dubovci (13 kuća, Sv. Jovan Zlatoust i Sv. Jovan Preteča). Doselili su se u Velikoj seobi, iz Dubovca u Drenici.

IZVOR: Prema knjizi Radoslava LJ. Pavlovića „Kopaonik“, izdanje 2012. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.


Komentari (4)

 • Radiša Jovanović

  Zadnjih nekoliko godina aktivno radim na monografiji za selo Rakovac, i ujedno i radim porodična stabla. Jedno porodično stablo je za familiju Dubovac, a drugo je za ostali deo Rakovca koji je i mnogo širi. Prvi rakovčani su bili Svetislav i žena mu Đura, imali su sina Živojina, i još nekoliko o kojima sad radim istraživanje. Živojin je imao 4. sina i to: Jovan, Milutin, Petar i Nikola. Po njima familije u Rakovcu danas nose prezimena. Po Jovanu su Jovanovići, po Milutinu su Milutinovići, po Petru su Petrovići, a Nikola je otišao u selo Bačevce koje je danas u sastavu sela Kriva Reka u Opštini Brus. Jovanovići od početka zadržavaju prezime. Milutinovići su jednim delom zadržali prezime a drugi deo je uzeo prezime po Gligoriju-Gliši i oni danas žive u rakovcu i nose prezime Glišović. Deo koji je ostao pod prezimenom Milutinović se posle drugog svetskog rata odselio na područje Banata, tačnije u Opštinu Alibunar. Potomci od Petra danas nose prezimena Tomić i Janković. Naime Petar je imao dva sina i to: Tomu i Janka. Njihovi naslednici nose prezimena Tomić i Janković i isti danas žive u Rakovcu. Što se tiče Nikole on je otišao u Bačevce i njegovi potomci se danas prezivaju Nikolići.
  Jedina nepoznanica u mom istraživanju je prezime koje su Svetislav i Đura imali kada su došli u Rakovac. Ako neko ima informacije ili neka saznanja o tome neka mi se javi.
  Ako neko ima saznanja ili sumnje da ima poreklo iz Rakovca po bilo kom osnovu neka mi se javi putem ovog sajta.

  Odgovori
  • Dragan Rakovac

   Poštovani,

   U selo Kamenjača, opština Trstenik, se krajem 19. veka (pretpostavka, jer već 6 generacija žive u datom selu) doselilo nekoliko porodica koje nose prezime po selu iz kog su došli (Rakovac).
   Slave sv. Luku, sv. Marka i sv. Savu.
   Da li ste u toku istraživanja došli do podataka o iseljavanju stanovništva iz sela Rakovac u trstenički kraj?

   Srdačno

   Odgovori
   • Milodan

    Dragan Rakovac!

    Sve o kretanju stanovništva iz ovog i ovo sela/o je ovde preneto. Ništa više od toga nije bilo.

    Veliki pozdrav od mene!
    Milodan

    Odgovori
   • Dusan

    U selu Lopas su takodje Rakovci…ovde se navodi sledece:
    „-Rakovci

    Doseljeni su iz sela Rakovo pa su po tome dobili prezime. Pri doseljenju bili su Vučkovići, po Vučku koji se prvi doselio. Njegov sin je Milenko, pa su po njemu bili Milenkovići, dok konačno nisu prešli na prezime Rakovac. Vučko je rođen oko 1760. godine, a Milenko 1878. godine. Sava je zapisivan kao Sava i kao Savko. Milenkova žena je Margita.

    Slava: Sv. Luka.“

    Ja se prezivam Vuckovic, iz Medvedje sam (sa druge strane Morave u odnosu na Lopas i Kamenjacu), slavim Sv. Luku i Sv. Marka, mozda sam u vezi sa Rakovcima, a zaintrigiralo me moje prezime koje se pominje kao prvo , tj. da li sam od tih Vuckovica…

    Odgovori

Ostavi komentar

© 2012- 2013 POREKLO poreklo.rs

Scroll to top