Poreklo prrezimena, selo Sendo (Zvečan) Reviewed by Momizat on . Poreklo stanovništva sela Sendo, opština Zvečan  – Kosovskomitrovački okrug. Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Raška“ – izdanje 2010. godine. Priredio saradnik Por Poreklo stanovništva sela Sendo, opština Zvečan  – Kosovskomitrovački okrug. Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Raška“ – izdanje 2010. godine. Priredio saradnik Por Rating: 0
You Are Here: Home » Zavičaj - sela i gradovi » Poreklo prrezimena, selo Sendo (Zvečan)

Poreklo prrezimena, selo Sendo (Zvečan)

Poreklo stanovništva sela Sendo, opština Zvečan  – Kosovskomitrovački okrug. Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Raška“ – izdanje 2010. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Sendo je u prisojima Šarenkamena, Odžina Brda i Kamenog Brda.

Tip sela.

Kuće donjeg sela su blizu puta Banjska—Mitrovica.

Vode.

Oskudno je izvorskom vodom i usled njene nestašice ne može se razviti u veće naselje, jer se višak stanovništva odseljava. Voda se uzima sa četiri bunara koja presušuju; bunari niže Odžina Brda imaju prividno slan ukus. Leti se voda donosi s Kozarevske Reke. Na njoj se poji stoka i pere rublje.

Zemlje i šume.

Njive su rodne, pomešane sa livadama na mestima koja se nazivaju: Beliš, Lazovi, Ledina, Markova Livada, Skladun do Bresnice, Dobri Do, Šaren Kamen, Dubrava, Bajir, Lazine, Crkvine, Raskrsnica, Čukar, Gaj, Đokina Njiva i Ajdevića Njiva sa druge strane reke.

Ime sela, starine, istorijat i ostali podaci o selu.

Nije jasno da li je naziv sela postao po senokosnim livadama u seoskoj dolini, kako to narod kazuje, ili je postao po crkvini koja je u dolu koja se nazivala Sen Do (Sveti Do), a crkvica u njoj bila verovatno katoličkih rudara, ili je mogućno naziv postao po ličnom imenu Seno, od toga Senov Do ili Sendo (jedan toponim u Vilištu se i sada naziva Senova Kuća). U jednoj svešteničkoj ispravi zabeleženo je 1832. godine banjsko selo Sendo. Današnje groblje je kod obnovljene crkvice sv. Spasa u Doljanima. Godine 1948. selo je imalo 117 stanovnika.

Poreklo stanovništva.

-Puškići, Vukašinovići, 5 kuća;

-Mirkovići, 4 kuće;

-Milići, 3 kuće;

-Vasić, 1 kuća,  i:

-Nikolići, 5 kuća, slava Sv. Luka, predak od Peći, a po tamnom predanju bio odnekud iz Crne Gore, verovatno Rovčanin ili Nikšićanin; imaju odseljene odeljake u Toplici i u kopaoničkom selu Dobravi.

-Vukićevići, 10 kuća;

-Vlajkovići, 6 kuća i:

-Ilići, 3 kuće, slava Sv. Jovan, stariji doseljenici, ne znaju svoju maticu.

IZVOR: Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Raška“ – izdanje 2010. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.


Komentari (4)

 • Mirkovic

  Prigovor!
  Nikada nismo culi za familiju Vlajkovic Vukicevic I Ilic u Sendolu to je novina.
  Selo ima svoj vodovod.
  Niste naveli porodice Andjelkovic I Nedeljlovic.

  Odgovori
  • Defendor

   Nisu navedeni u knjizi, ovo su podaci iz knjige „Raška“ Petra Ž. Petrovića, kako i stoji u uvodnom tekstu.

   Inače, ukoliko želite da doprinesete, bilo bi korisno kada biste naveli koje su krsne slave Anđelkovića i Nedeljkovića, te neke osnovne podatke o njima.

   Pre ili kasnije, nekome će to značiti. 😉

   Odgovori
 • Mirkovic

  Poreklo prezimena puskic se prosiruje na porodice Mirkovic Vukasinovic I Milic.
  Nas predak je Mirko Mirkovic koji je imao pet sina Bogosova Milana Miletu Bosija . . .
  Njihovi potomci I dalje zive u Sendolu I sacinjavaju 6 kuca.
  Na glavnom magistralnom putu K.Mitrovica-Z.Potok I raskrnica koja vodi prema Banjskoj I dalje prema N.Pazaru.
  Crkva se nalazi u Sendolu na jednom bregu sa okruzenim grobljem sa strana. I terenski stadion Lazine gde se odrzavaju sabori povodom Uskrska I Spasovdana.
  Srdacan pozdrav!
  Porodica Mirkovic

  Odgovori
 • Mirkovic

  Nedeljkovici I Andjelkovici su se doselili u Sendo iz Rogozne tacnije iz Kaslja nazivamo ih Prcvare. Postoje I danas 2 kuce Andjelkovic I 1 Nedeljkovic. Kuce su u podnoziju Odzinog brda. Inace krsna slava Andjelkovica je Sveti Nikola. Mlado stanovnistvo se oselilo u grad dok se zadrzalo samo staro gde I dalje zive. Ukupno ih ima 7-oro.

  Odgovori

Ostavi komentar

© 2012- 2013 POREKLO poreklo.rs

Scroll to top