Poreklo prezimena, selo Žerovnica (Zvečan) Reviewed by Momizat on . Poreklo stanovništva sela Žerovnica, opština Zvečan  – Kosovskomitrovački okrug. Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Raška“ – izdanje 2010. godine. Priredio saradnik Poreklo stanovništva sela Žerovnica, opština Zvečan  – Kosovskomitrovački okrug. Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Raška“ – izdanje 2010. godine. Priredio saradnik Rating: 0
You Are Here: Home » Zavičaj - sela i gradovi » Poreklo prezimena, selo Žerovnica (Zvečan)

Poreklo prezimena, selo Žerovnica (Zvečan)

Poreklo stanovništva sela Žerovnica, opština Zvečan  – Kosovskomitrovački okrug. Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Raška“ – izdanje 2010. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Žerovnica je sa obe strane glavnog puta koji vodi za Banjsku iz Kosovske Mitrovice, a potes je između Šarenog Kamena, Vidova („Vidojeva“) Brda i Spasova Brda.

Tip sela.

Kuće su sa obe strane Kozarevske Reke, dopiru do kuća susednog sela Bandola, pa je prelaz iz jednog sela u drugo neprimetan.

Vode.

Upotrebljava se voda sa izvora i bunara: na desnoj strani reke ima četiri bunara, od kojih je jedan kod škole, a na levoj je izvor Ledinak. Bunari leti umanje vodu ali ne presušuju.

Zemlje i šume.

Njive i livade su na mestima koja se nazivaju: Baščina, Padalište, Krčevina, Mokreš, Ledina, Šareni Kamen, Zapis, Ravna Njiva i Oraovica; šume i ispaše su na Vidovu Brdu i na Spasovu Brdu.

Istorijat.

Naziv sela „Žrnovnica“ zabeležen je oko 1316, 1711, 1767. i 1832. Na tromeđi Žerovnice, Sandola i Doljana je staro groblje, kod kojega je i današnje za sva tri sela i iz jednog dela Žitkovca. Godine 1948. selo je imalo 354 stanovnika.

Postanak sela i poreklo stanovništva.

Po predanju došla su odnekud dva brata, Dragoje i Pavle, Kuči. Od njih su:

-Radovići, 6 kuća, Božovići, 5 kuća, Simovići, 3 kuće, Marković, 1 kuća,  Mlađovići, 7 kuća, Lekovići, 11 kuća,  i Radovanovići, 2 kuće, slava Sv. Nikola; Živkovići u Rudinama, na Rogozni, su od ovoga roda.

-Milovići, 2 kuće, slava Mitrovdan, su iz Mekog Dela na Rogozni, prešli iz Žitkovca.

-Vuletići, 3 kuće, Gvozdenović, 1 kuća, su od od Spasojevića u Jagnjenici i Mijailovića u Bandolu.

Pomuhamedanjeni rodovi bili su katolici:

-Mehović, 1 kuća, Suljković, 1 kuća, Alitovići, 3 kuće, Beranović, 1 kuća, Braović, 1 kuća, i druga grana istog roda:

-Canovići, Asanovići, 2 kuće, su iz susednog sela Čabre.

IZVOR: Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Raška“ – izdanje 2010. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.


Ostavi komentar

© 2012- 2013 POREKLO poreklo.rs

Scroll to top