Poreklo prezimena, selo Kruševo (Leposavić) Reviewed by Momizat on . Poreklo stanovništva sela Kruševo, opština Leposavić – Kosovskomitrovački okrug. Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Raška“ – izdanje 2010. godine. Priredio saradnik Poreklo stanovništva sela Kruševo, opština Leposavić – Kosovskomitrovački okrug. Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Raška“ – izdanje 2010. godine. Priredio saradnik Rating: 0
You Are Here: Home » Zavičaj - sela i gradovi » Poreklo prezimena, selo Kruševo (Leposavić)

Poreklo prezimena, selo Kruševo (Leposavić)

Poreklo stanovništva sela Kruševo, opština Leposavić – Kosovskomitrovački okrug. Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Raška“ – izdanje 2010. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Kruševo (ibarsko) je u prisoju Čukare, čije se strane spuštaju do samog korita Ibra kod susednog sela Kutnja. Selo opkoljavaju brda Slinavac, Čukara, Dolnja Čukara i Zaglavak.

Tip sela.

Kuće su u proplancima bukove i hrastove šume i tako čine naselje džematskog tipa.

Vode.

Glavna voda na ustavu je gotovo usred sela pored glavnog puta. Stoka se poji na potocima i na tri manja bezimena izvora. Potoci su: Kruševački Potok, Simiunov Potok, Veliki Potok i Kovački Potok.

Zemlje i šume.

Njive su u okućnicama i po pobrđima na mestima: Ravna Njiva, Bijelo Polje (ima i šume), Šumata Njiva, Staro Kruševo, Naleškovina, Ledine i Zdravkova Njiva; livade su na Selištu, Ćumuru i Prijebratovini.

Postanak sela, starine i ostali poaci o selu.

Selo je bilo na Selištu i Starom Kruševu. Pošto na tim mestima zemljište klizi ono se pomestilo na današnje. Naziv sela zabeležen je 1363, 1455. i 1711. godine. Njegovo poslednje stanovništvo odselilo se u Toplicu neposredno posle 1878. godine, pa se današnje zaselilo. Groblje je na Ledini niže kuća. Starih rudarskih okana ima u Kovačkom Potoku. Godine 1948. imalo je 77 stanovnika.

Poreklo stanovništva.

-Trebaljevci, 4 kuće, Sv. Luka, su poreklom iz Trebaljeva u Kolašinu na Tari, ovamo prešli iz susednog Popovca. Po tamnom rodovskom predanju oni su starinom iz Rusije, pa su preko Carigrada došli u Hercegovinu, otuda „uskočili“ u Crnu Goru; imaju odseljene odeljake u Zavadama, Donjem Krnjinu, Pridvorici, Sočanici na desnoj strani Ibra i u Velikoj Plani u Toplici.

-Batačani, 3 kuće, Sv. Pantelija, su Kuči, doseljeni iz Bataka na Rogozni, oko 1890. godine; krvni rođaci su Batačanima u Vrletnici; imaju odseljene odeljake u Stancu u Toplici.

-Bogdanovići (sv. Nikola) su se odselili u Rikovo u predelu Vrača.

IZVOR: Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Raška“ – izdanje 2010. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.


Ostavi komentar

© 2012- 2013 POREKLO poreklo.rs

Scroll to top