Naselja Beograda Reviewed by Momizat on . Gradska opština Barajevo: Arnajevo, Barajevo, Baćevac, Beljina, Boždarevac, Veliki Borak, Vranić, Guncati, Lisović, Manić, Meljak, Rožanci i Šiljakovac. Gradska op Gradska opština Barajevo: Arnajevo, Barajevo, Baćevac, Beljina, Boždarevac, Veliki Borak, Vranić, Guncati, Lisović, Manić, Meljak, Rožanci i Šiljakovac. Gradska op Rating: 0
You Are Here: Home » Zavičaj - sela i gradovi » Srbija » Beograd » Naselja Beograda

Naselja Beograda

Gradska opština Barajevo:

Arnajevo, Barajevo, Baćevac, Beljina, Boždarevac, Veliki Borak, Vranić, Guncati, Lisović, Manić, Meljak, Rožanci i Šiljakovac.

Gradska opština Voždovac:

Banjica, Beli Potok, Jajinci, Kumodraž, Rakovica, Zuce, Pinosava i Ripanj, Bošnjaci i Brđani.

Gradska opština Vračar:

Gradska opština Grocka:

Begaljica, Boleč, Brestovik, Vinča, Vrčin, Grocka, Dražanj, Živkovac, Zaklopača, Kaluđerica, Kamendol, Leštane, Pudarci, Ritopek i Umčari.

Gradska opština Zvezdara:

Mirijevo, Mali Mokri Lug i Veliki Mokri Lug.

Gradska opština Zemun:

Batajnica i Ugrinovci.

Gradska opština Lazarevac:

Arapovac, Barzilovica, Baroševac, Bistrica, Brajkovac, Burovo, Veliki Crljeni, Vrbovno, Vreoci, Dren, Dudovica, Županjac, Zeoke, Junkovac, Kruševica, Lazarevac, Leskovac, Lukavica, Mali Crljeni, Medoševac, Mirosaljci, Petka, Prkosava, Rudovci, Sakulja, Sokolovo, Stepojevac, Strmovo, Stubica, Trbušnica, Cvetovac, Čibutkovica, Šopić i Šušnjar.

Gradska opština Mladenovac:

Amerić, Beluće, Beljevac, Velika Ivanča, Velika Krsna, Vlaška, Granice, Dubona, Jagnjilo, Kovačevac, Koraćica, Mala Vrbica, Markovac, Međulužje, Mladenovac (varoš), Mladenovac (selo), Pružatovac, Rabrovac, Rajkovac, Senaja, Crkvine i Šepšin.

Gradska opština Novi Beograd:

(obuhvata i Bežaniju koja je do 1972. bila samostalno naselje).

Gradska opština Obrenovac:

Baljevac, Barič, Belo Polje, Brgulice, Brović, Veliko Polje, Vukićevica, Grabovac, Draževac, Dren, Zabrežje, Zvečka, Jasenak, Konatice, Krtinska, Ljubinić, Mala Moštanica, Mislođin, Obrenovac, Orašac, Piroman, Poljane, Ratari, Rvati, Skela, Stubline, Trstenica, Urovci i Ušće.

Gradska opština Palilula:

Krnjača, Višnjica, Borča, Veliko Selo, Dunavac, Karaburma, Kovilovo, Ovča, Padinska Skela (obuhvata i naselja Besni Fok, Crvenka, Glogonjski Rit, Jabučki Rit, Preliv, Tovilište, Vrbovski i Slanci.

Gradska opština Rakovica:

Kneževac (pripojeno Kijevo), Rakovica i Resnik.

Gradska opština Savski Venac:

Gradska opština Sopot:

Babe, Guberevac, Drlupa, Dučina, Đurinci, Mala Ivanča, Mali Požarevac, Nemenikuće, Parcani, Popović, Ralja, Grkovo, Rogača, Ropočevo, Sibnica, Slatina, Sopot i Stojnik.

Gradska opština Stari Grad:

Gradska opština Surčin:

Bečmen, Boljevci, Dobanovci, Jakovo, Petrovčić, Progar i Surčin.

Gradska opština Čukarica:

Žarkovo, Železnik, Velika Moštanica, Ostružnica, Pećani, Rucka, Rušanj, Sremčica i Umka.

 


Komentari (12)

 • Vojislav Ananić

  Bajloni, Jakov I., trgovac, industrijalac (Litomišl, Češka, 8. VII 1839 — Beograd, 20. IV 1902)

  U Beču je izučio pinterski (bačvarski) zanat u nekoj pivari. Sa ocem Ignjatom doselio se 1855. u Beograd i zaposlio kod pintera Kincela gde je izrađivao bačve za pivo. Od 1858. sa ocem i braćom otvara gostionicu. Ženi se Marijom Valuhovom, devojkom češkog porekla i sinovicom poznatog beogradskog knjižara. Za njegovo ime se najčešće vezuje razvoj pivarske industrije u Srbiji. Iskoristivši svoje iskustvo u radu sa pivskim bačvama i ispravno procenivši da će pivarstvo biti profitabilan posao, pristupio je grupi beogradskih trgovaca koji su 1871. osnovali Prvo srpsko pivarsko društvo, u kojem je bio jedan od glavnih akcionara i član Upravnog odbora. U sastavu ovog društva nalazila se i „Mala pivara” na uglu Skadarske i Cetinjske ulice, koju je firma „Bajloni i sinovi” otkupila. Jakov je kao njen upravnik učinio sve da stvori veliku i modernu pivaru. Kao sposoban i energičan preduzetnik, brzo je dospeo do samih vrhova trgovačko-industrijske buržoazije u Srbiji. Radi proširenja fabričke zgrade kupljena su susedna imanja, nabavljena je moderna pivarska oprema iz Češke i Nemačke, uzimani krediti. Kao jedan od imućnijih industrijalaca na prvom zboru akcionara Narodne banke 1884. izabran je za člana Upravnog odbora i na tom položaju ostao do smrti. Jedan je od osnivača Srpskog brodarskog društva i njegov dugogodišnji predsednik. Jedno vreme je i član Upravnog odbora Uprave državnih monopola, član Industrijske komore, te dobrotvor Beogradske trgovačke omladine. Imao je dva sina: Ignjata, docnijeg poznatog industrijalca, i Antona, mlinarskog stručnjaka. Sahranjen je na Novom groblju.

  Jugoslav Veljkovski

  Odgovori
 • Michael Vogel

  Molim za moje poreklo

  Odgovori
 • Michael Vogel

  Kasnije promenjeno u Mihajlo Fogl sa boravkom u Zemunu

  Odgovori
  • Defendor

   A znate li bilo šta više od toga? Npr. da li su vam u Zemunu živeli i otac, deda, pradeda?

   Recimo, nađoh isto prezime da se pominje 1901. godine u Knjaževcu/Prokuplju (Franc Fogl, šumarski inženjer), tridesetih godina prošlog veka zabeleženo je i u Novoj Pazovi (Elizabeta Fogl, ugovorna poštarka), a u Zemunu 1941. godine pominje se izvesni Silvester Fogl, kao jedan od članova osnivača Sreskog komniteta KPJ. Ovo prezime se takođe pominje i u spiskovima žrtava koncentracionog logora Jasenovac, a imena ukazuju da je najverovatnije reč o Jevrejima.

   Inače, fogl (Vogel) je reč koja potiče iz nemačkog jezika, i označava pticu. Česta je kao prezime, ali ne mora značiti da su svi Fogli istorodni, pa čak ni u etničkom pogledu.

   Odgovori
 • Michael Vogel

  Moj otac,deda,ipradeda su živeli i imali ranju u Zemunu

  Odgovori
 • Michael Vogel

  Miha

  Odgovori
 • Michael Vogel

  Michael vogel svi moji pretci otac,deda,pradeda su imali isto ime michael i bili su trgovi porcelanom i kristalom a otac stklorezačkom radnjom svi smo živeli u centru Zemuna a otac i deda su imali radnju na mestu gde je sada pozoriše Madlenijanum ta kča je srušena za vreme bombardovanja savznika.

  Odgovori
 • Vojislav Ananić

  Batajnica

  Izgleda da je sasvim novo naselje naseljeno između 1715. i 1733. U izveštaju od 1733. kaže se za nju da „glava imat 90 dosta jakih, imuštih s marvom i pročim prižntkom“. 1734. imala je 48 domova, 1736. imala je 16 porodičnih starešina sa šest oženjenih, a jednim neoženjennm bratom ili sinom i jednom udovicom sa posedom. Jedan deo porodica iz Kereka naselio se u Batajnncu. Još 1756. imala je samo 20 domova. U vremenu od deset godina, do 1766, broj domova se utrostručio. 1766. zabeleženo je u Batajnici 59 domova. 1774. imala je 73 doma. Od 1774. do 1791 pojačalo se stanovništvo sa 69 porodica iz zapadnih krajeva, a od 1791. do 1810. sa 15 porodica iz Srbije, i jednom porodicom iz zapadnih krajeva. 1791. imala je 150 domova sa 1183 duše. Kasnije je slabije napredovala. 1810. imala je 157 domova, a 1808. 1366 duše.

  Potesi: Begluk, Kliošna, Male međe, Velike međe, Klin, Okopje, Beljarica, Veliki brod.

  Izvor: Srbi u Sremu 1736/7 – Dušan J. Popović, Beograd

  Odgovori
 • Vojislav Ananić

  Dobanovci

  Zabeleženi su 1404. 1583—5. zabeleženi su kao selo u zemunskoj nahiji. Zabeleženi su kao naseljeni i 1702. Te godine imao je u Beški svoj vinograd Luka Filipović. Zabeleženi su kao naseljena i 1713. 1733. zabeleženo je u Dobanovcima 46 glava, a 1734. 30 domova, 1736. imali su 26 porodičnih starešina, osam oženjenih, i četiri neoženjena odrasla brata ili sina, i četiri udovice. 1756. su Dobanovci već jako naselje od 100 domova. Broj domova nije se pojačao za naredni deset godina; ostao je isti, ali su narednih godina opet znatno napredovali. 1774. imali su 158 domova. 1791. imali su 173 doma sa 1411 duša. Od 1774. do 1791. naselilo se sedam porodica iz zapadnih krajeva, a od 1791. do 1810. 13 porodica iz Srbije. 1811. naselilo se 8 porodica iz zapadnih krajeva. 1810. imali
  su 178 domova, a 1808. 1500 duša.

  Potesi: Vraštinac, Majur, Maletinci, Pustara, Horvatske livade, Nastine salašine, Plavšića bara, Leje, Šuradske međe, Poloj, Kriva bara, Kamenje, Banovački vrtlog, Breg.

  Izvor: Srbi u Sremu 1736/7 – Dušan J. Popović, Beograd

  Odgovori
 • Vojislav Ananić

  Surčin

  Zabeležen je 1404. Postojao je pre 1690. i bio sedište protoprezviterata. 1713. zabeležen je kao naseljen. 1733. „imat dobrih 40 glava – ljudej“. 1734. imao je 60 domova a 1756. samo 40 domova. Neobično snažan porast domova desio se narednih deset godina. 1766. imao je 138 domova, ali je ovaj broj do 1774. spao na 122, a 1791. na 100. Te godine imao je 526 duša. Od 1774. do 1791. umanjio se broj stanovnika za dvanaest porodica, koje sy se otselipe u Srbiju. Ove porodice bile su poreklom iz zapadnih krajeva. Od 1791. do 1810. umanjio se broj stanovnika za 71 porodicu. 1810—11. naselilo se u Surčin 17 domova iz zapadnih krajeva. 1810. imao je 171 dom, a 1808. 836 duša.

  Potesi: Tvrdenjava, Revir, Crno brdo, Kamendin, Vrbas, Orešac, Veliko okno, Malo okno, Janoševića ada, Veliki rit, Popova ada, Gaj, Bostan, Plešin budžak, Krejićev budžak, Gaćanov budžak, Okrugla međa, Nuz trstenu baru, Davidovićev budžak, Oračko polje, Prilivak, Lakočevića greda, Čvornjača, Bašte, Nuz duboku baru, Bršljan, Šumice, Kurjačka greda, Kvrašice, Savski pašnjak.

  Izvor: Srbi u Sremu 1736/7 – Dušan J. Popović, Beograd

  Odgovori
 • Vojislav Ananić

  Ugrinovci

  1713. zabeleženi su kao naseljeni. Kasnije su
  opusteli te su ponovo naseljeni sredinom 18. veka. 1756. su znatno naselje sa 80 domova. 1766. imali su 110, a 1774. 135 domova. 1791.
  imali su 133 doma sa 1359 duša. 1810. imali su 142 doma, 1808. 1305 duša.

  Potesi: Popadijin salaš, Busije, Sakule, Kik, Leje, Greda, Mali kut, Grmovac, Bacine, Katanska bara, Selište, Kovačeva bara, Pejino brdo, Sviganj, Usina bara, Erma, Na direku, Utrina, Livade, Občišge, Orolija (bara), Vaganjac, Krvajica, Rankova bara, Plavšića bara, Ladovača, Rogozna (mlaka), Bačića bara.

  Izvor: Srbi u Sremu 1736/7 – Dušan J. Popović, Beograd

  Odgovori
 • Vojislav Ananić

  KVADRATURA KRUGA – KRAJINO, MOJA SUDBINO

  https://www.youtube.com/watch?time_continue=10&v=p3sdgdJGaCI

  Odgovori

Ostavi komentar

© 2012- 2013 POREKLO poreklo.rs

Scroll to top