Poreklo prezimena, selo Trnavci (Rudo)

7. oktobar 2017.

komentara: 0

Poreklo stanovištva sela Trnavci, opština Rudo – BiH (RS). Prema knjizi „Višegradski Stari Vlah“ sveštenika (popa) Stjepa Trifkovića. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Selo Trnavci se nalazi preko planine Budovništa, severno od Bijelog Brda. Selo je u osoju.

Seoske kuće su delom po strani Trnavcima ispod planine Budovništa a delom ispod te strane na kosama: Brijegu, Stubu i Prijekršću.

Vode.

Selo ima u izobilju pijaće vode a najbolji  su izvori: Stara Dobra Voda i Topuz, zatim vrelo Kruščanje i Fitina Česma.

Niže sela, u dolini potoka Duvnice, imaju dva slana izvora, koje narod zbog toga zove Slancima. Između njih ima 15 minuta pešačkog hoda. Oni su pod stražom financa u Vardištu, te su samo pristupačni stoci, koja rado pije vodu sa njih.

Zemlje i šume.

Zamlja za obrađivanje i nešto kosnice grupisana je oko kuća. Zemlja je osrednje rodnosti; mestimično je crvena ilovača.

Ispaše ima dovoljano uselu, hurijama i oko sela po Budovištu, Šiburovi do Crvenog Rzava, Glavičici, Pološcu i Duvnici do granice sa Srbijom. Stoku gone po sat i po do dva daleko od sela.

Šume ima sa svih strana sela, na ime: Budovnište, Šibutovica, Glavičica, Položac i Duvnica. Prve dve počinju od sela a ostale su podalje od pola do sat hoda.

Tip sela.

Seoske kuće su u dve grupe, koje su udaljene jedna od druge jedan do jedan i po kolometar. To su grupe: Brijeg sa dve kuće, između kojih je odstojanje 20-30 koraka: Stubo sa 3 kuće, takođe jedna drugoj blizu. Postoje još 3 kuće u Trnovcima vrlo raštrkane – na daljini do pola kilometra jedna od druge. Ima još jedna kuća na Prijekrššću.

U selu ima 9 kuća i sve su porodice od Đurovića, koja je od Bogića Kujundžića – koji se doselio iz Hercegovine. Sve su postale deljenjem. Odeljeni zadrugari gradili su nove kuće u blizini stare, ako je imalo na tom mestu dovoljno zemlje za obrađivanje, inače su iz zasnivali dom dalje na krčevinama.

Ime sela.

Kad su se prvi doseljenici naselili u ovom selu, na mestu gde je danas kuća prote Đurovića, tu je bila šuma u kojij je bilo najviše trnja, ta kada je ko dolazio govorio bi da ide u trnje i otuda ostane i celom selu ime Trnavci.

Starine u selu.

U selu nema ni starih grobalja, niti dugih tragova starijih naselja, osim što se za neke zidine na mestu Crkvinama priča da su ostaci odd crkve.

Postanak sela i poreklo stanovništva.

Današnje seosko stanovništvo, kada se u ovom selu naselilo našlo je zemlju šumom obraslu. Da li je bilo kad naselja na ovom mestu ne može se tvrditi. Od starina imaju samo nekoliko zidina kod Topuzove V…, koje meštani zovu Crkvine i pričaju da je tu bila crkva.

U selu su jedini:

-Đurovići. Oni su od Bogića brata pominjanog Bogdana Kujundžića. Starinom su iz Riđanovića i Hercegovini. Ovde su se doselili pre Karađorđeve Krajine. Sadašnji su dobili prezime po nekom Đuru, čiji je sin Savo bio obor-knez nad okolnim selima. Odavde su se posle raselili, te ih ima u Obrenovcu, Valjevu, Kraljevu i Mokroj Gori. Slave Pantelijevdan, dokle Božovići u Bijelom Brdu, koji su od drugog brata Bogdana, slave Jovanjdan. Ne zna se odakle je ova razlika, ili koji su od njih preslavu uzeli za slavu, ili su Bogdan i Bogić bili braća po majci, a ne i po ocu.

U selu je jedno groblje i ono se nalazi na Brdu.

IZVOR: Prema knjizi „Višegradski Stari Vlah“ sveštenika (popa) Stjepa Trifkovića. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.