Кричи – трагом изгубљеног племена (други дио)

6. октобар 2017.

коментара: 12

Проблематика кричког имена

О настанку кричког имена постоји неколико теорија. Неке од њих базиране су на дробњачким предањима, неке од њих на лингвистичким закључцима, док неке представљају слободна размишљања на ту тему. Издвојићу оне теорије које ми дјелују најзанимљивије.

 

  • Кричи = кричање

Према дробњачком предању које је забиљежио Лубурић, Кричи су име добили од Срба којима је њихов говор личио на кричање. Професор Александар Лома сматра да веза кричког племенског имена (Кричак, Кричкови) са глаголом кричати изгледа вјероватно јер је апелатив кричак, “човјек који кричи”, забиљежен током XVII вијека. Међутим, професор наводи да је то по свему судећи само подругљиво објашњење овог старог етнонима.

 

  • Кричи = Грци

Према размишљању неких људи поријеклом са подручја Дробњака и Кричка, кричко име могло је настати трансформацијом ријечи грчки у крички. Наводе да се стара караула и данашње село Кричак у народу називају Крчак, по томе што је у близини ове карауле старо војничко грчко насеље.  Исто тако, постоји жива традиција о Грцима као старом становништву тих подручја. Међутим, према професору Ломи, ова теорија је језички неодржива.

 

  • Кричи = црни, црнокоси, црномањасти

Према неким размишљањима, име Кричи могло је доћи преко ријечи krisio, односно илирске krusi, што би према данашњем албанском теримуну kryezi, означавало црне, црнокосе или црномањасте људе. Професору Ломи ни ово објашњење кричког имена не изгледа убједљиво.

 

  • Кричи = хришћани

Према професору Ломи, име Кричани могло је доћи од латинске ријечи Christiani (хришћани). Он сматра да је могуће да су Романи као хришћани сами себе тако доживљавали и називали, у супротности према паганским Словенима. Као могући примјер опозиције paganus – christianus, професор наводи примјер села Пошћење у непосредној близи Кричка које се раније називало Погана.

 

  • Кричи = потомци оснивача катуна

Познато нам је да први помен Крича датира из средине XIII вијека (око 1260. године), када се у лимској повељи краља Стефана Уроша I помиње предио Кричан. Исто тако знамо да се око 1300. године јавља лично име Кричан, а нешто касније помиње се исто име у околини Штипа (Македонија). Током средњег вијека помињу се и села Кричановска Козница код данашњег Куманова (Македонија) и Кричани код Солуна (Македонија).

Гордана Томовић сматра да име Кричана, као и код других влашких скупина, потиче од личног имена Кричан, које је имао оснивач матичног катуна, и које се, као посљедица насљедног старјешинства, преноси на катун или групу катуна под кричким именом.

Лично име Кричка имамо забиљежено у истоименој влашкој нахији (нахија Кричка) 1477. године, када се у једном од пет кричких џемата помињу синови Кричке, од којих је један на челу истог џемата.

Извори и литература:

  1. П. Влаховић, Кричи и зачеци њиховог етничког раслојавања, Гласник Етнографског музеја у Београду 33, Београд 1970.
  2. A. Aličić, Poimenični popis sandžaka vilajeta Hercegovina, Orijentalni institut u Sarajevu, Sarajevo 1985.
  3. А. Лома, Кричани, Ономатолошки прилози X, Београд 1989.
  4. А. Лубурић, Дробњаци – племе у Херцеговини, Београд 1930.
  5. Г. Томовић, Кричани и Кричак, Гласник завичајног музеја 4, Пљевља 2005.

 

Кричи – трагом изгубљеног племена (први дио)http://www.poreklo.rs/2017/10/02/krici-tragom-izgubljenog-plemena-prvi-dio/

 

АУТОР: Петар Демић, сарадник портала Порекло

Коментари (12)

Одговорите

12 коментара

  1. Perko

    Kriči – Kričani – Krićani ( ostrvo Krit ) Minojska kultura, haplogrupa J2…?

  2. Горан

    Поздрав госп.Демићу.Ја мислим да су Кричи ипак део племена Матаруга односно да се племе Матаруге поделило на две веће скупине,па су једни остали под старим вођом Матаруге,а другу скупину је собом повео извесни Кричан од Грахова и Рисна на север према Пљевљима.Можда име долази од речи кришчан,крушча кришча мали црни,тј ситан мрк.Овде је сигурно дошло до поделе веома великог Влашког племена,поромањени Илири,Матаруге,што би се вероватно десило и да нису били нападнути од старих Срба који су долазили из правца Рашке и Македоније,Косова.Влашка племена су природно била јако склона поделама и раздвајању катуна као Букумири или Бурмази.Поздрав Демићу.

  3. Glas

    Krici, na Alb Kryqi ili kriz. Lat crucis.
    Moguce da ukazuje na krscansko porijeklo. Recimo ako ih je tako zvala latinizirana ili djelomicno latinizirana populacija.

    Znaci:

    Lat crucis

    Alb kryqi q se cita ch

    Slav krici

  4. Србин

    Пишете гомилу будалаштина на овом сајту.Дајете закључке на основу претпоставки.Срби као народ је настао стапањем више племена различитих хаплогрупа, исто тако су и древни Илири били помешани. Кричи су грци исто толико као и што су шипци Илири. Ово да није јадно било би смешно…

    • Петар M. Демић

      Да сте прочитали текст (као што нисте), видјели бисте да нису изношени никакви закључци, већ да је дат преглед теорија о настанку кричког имена (наведени су извори и литература).

  5. Милан Милићевић

    Преко српског ДНК пројекта, тестирао сам се и утврдио припадност хаплогрупи J2b1-M205,
    иначе сам старином од околине Невесиња, по мушкој линији, а српске сам националности и вере. Имајући у виду да сам у непрекинутој мушкој линији и Крич, позивам и себи сличне, да се и они тестирају преко српског ДНК пројекта ( ПОРЕКЛО … ), да би се увећало памћење о најстаријем српском племену, као и евентуално лози Мрњавчевића. Крич се јави !

  6. Dragan

    Petru Demiću
    Potičem iz Krička sa desne strane Tare, inače i na lijevoj strani Tare, na Sinjajevini se nalazi lokalitet Kričkovo polje. I ako niko ne pominje kao svoje porijeklo Kriče, ostalo mi je upamćeno da me je moj đed po majci iz sela blizu Pljevalja zvao Kričkov, što upućuje da smo po predanjima porijeklom Kriči. U Podgorici je početkom devedesetih godina sklužbovao pukovnik Savo Kričak, mislim da je bio porijeklom iz Brusa u Srbiji, i pričao je da njegovi predaci vode porijeklo iz Kosanice koja pripada Kričku.Pogledajte Lj. Kovačević-Beleške i natpisi, strane 334-335, gdje se sa ovog prostora pominju imena neuobičajena za ovaj kraj.
    Pozdrav