Poreklo prezimena, selo Biča (Klina)

14. septembar 2017.

komentara: 1

Poreklo stanovništva u selu Biča, opština Klina. Prema Geografskoj enciklopediji naselja Srbije (knjiga 2, Beograd, 2001).

BIČA (430 st.). ratarsko-stočarsko (55.47 odsto agrarnog stanovništva) seosko naselje razbijenog tipa. Na izvorišnim dolinskim stranama Štupeljskog potoka, leve pritoke Belog Drima, 12 km severno od Kline. Površina atara iznosi 1.144 ha. Prostire se u visinskom pojasu 500–540 m.

Objedinjuje tri mahale: Dončiće (Gornje i Donje), Krstiće i Naseljeničku, od kojih prva ima dva dela. Spada u stara srpska naselja.

Od starina značajem se ističu ostaci crkve Sv. Nedelje, stara groblja (srpsko, latinsko, za koje se smatra da je najstarije, cigansko i sl.) i dr.

Pominje se 1485. (14 kuća) i kasnije — od 1761. do 1770, kada se meštani Srbi navode u Devičkom katastihu kao darodavci, itd.

Stanovništvo je većinom srpsko (slavi Sv. Jovana Krstitelja. Sv. Aranđela i Sv. Nikolu; seoska slava – “krsta” Spasovdan), starinačko (Dončići, Šmigići, Krstići, Ilići, Aleksići i dr.), a ima i drugih nacionalnosti – Albanci (Hoti i dr.), Crnogorci (doseljeni posle 1 svetskog rata), Romi (Bajraj – 3 kuće) i dr.

Sredinom 1999. god imala je 40 srpskih i crnogorskih kuća koje su tada pod pritiskom i terorom Albanaca raseljene. Indeks demografskog starenja (15) kreće se u rasponu od 0,1 (1961) do 0,2 (1981). U selu Biča su rođeni Obrad Dončić, poznati profesor slavistike u Londonu, i Miloje Dončić, pesnik mlađe generacije. Iz ovog sela je poreklom i košarkaš Luka Dončić (1999), reprezentativac Slovenije.

Električno osvetljenje dobija 1966, a vodom se snabdeva iz kopanih bunara. Ima dva privatna mlina, dve prodavnice i dr. Agrarna proizvodnja je uglavnom u funkciji zadovoljavanja sopstvenih potreba (“svaštarska”). U ataru su utvrđena nalazišta lignita.

IZVOR: Geografska enciklopedija naselja Srbije, knjiga 2, Beograd, 2001.

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Olivera

    Otkuda Dončić u Sloveniji? Deo severne Metohije, u dolini Belog Drima, gde se nalaze opštine Klina i Istok, je izuzetno pladan kraj, bogat vodom, kvalitetnim poljoprivrednim zemljištem i posebne prirodne lepote. Zbog toga je (između ostalog) bio meta naseljavanja sa severa Albanije koje je posebno podsticano posle Drugog svetskog rata. Stare srpske porodice, tada još u porodičnim zadrugama, jake i organizovane, vlasti su na svaki način gledale da razbiju. Iako se ubrzano razvijala industrija i osnivali poljoprivredni kombinati , teško da je ijedan novostasali momak Srbin, mogao da nađe posao u njima. Zapošljavani su naseljenici iz Albanije a mladi Srbi su odlazili… Iz ovog kraja su masovno odlazili na rad u Sloveniju, najpre sezonski,a kasnije su dobijali redovne poslove. Momci su odlazili jedan za drugim, brat je pozvao brata, ovaj kuma,, kum svog druga i tako danas u Sloveniji živi na stotine porodica Srba iz ovog kraja. Karakteristično je još i to da su retko sklapali brakove sa tamošnjim devojkama, već su se venčavali sa devojkama iz svojih sela, tako da su potomci uglavnom sačuvali nacionalni identitet. Mladi košarkaš je verovatno, unuk nekog od tih, tada, momaka koji su iz Kline i Istoka morali otići “trbuhom za kruhom”