Порекло презимена, село Дукат (Гаџин Хан)

7. август 2017.

коментара: 3

Порекло становништва села Дукат, општина Гаџин Хан. Према књизи Драгољуба Симоновића „Заплање“. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Порекло становништва.

-Стојановићи су староседеоци. Најстарији предак, за кога се зна, је Стојан по коме су добили презиме. Има их у Дукату 3 породице и у Нишу две. Надимак фамилије је Цајинци по Стојану, кога су звали Цаја. Славе Никољдан.

-Веселиновићи. Родоначелник Веселин је засновао фамилију око 1820. године. Досељен је из Бабушнице. У селу их има 12 кућа, 10 у Нишу и једна у Поповцу. Надимак фамилије Шопови као досељеницима из Бабушнице. Славе Никољдан.

-Милојковићи. Родоначелник је Милојко, који се доселио из Црне Траве. У селу их има три куће и исто толико у Нишу. Славе Митровдан.

-Китановићи. Родоначелник је Китан. Они су староседеоци. У Дукату их има пет кућа и одсељених седам кућа. Надимак фамилије је Китановци по оснивачу Китану. Славе Савиндан.

-Јанковићи. Родоначелник је Цака. Не зна се да ли су староседеоци. Предак од кога почиње ова фамилија – породица је Дача. У селу их има 5 кућа и једна одсељена у Уб. Фамилија има надимак Дудуковци по народном музичком инструменту „дудуку“ (фрула) у који је више њих у фамилији свирало. Славе Јовањдан.

-Војиновићи. Породицу је засновао Војин. Зна се да су староседеоци. Од ове фамилије у Нишу има 7 кућа и у Брестовцу једна. У селу их је осам кућа. Надимак има је Војиновци по оснивачу Војину. Познати су по дуговечности. Славе Савиндан.

-Станковићи. Фамилију је засновао Станко око 1830. године. Староседеоци су. У селу их има пет кућа и исто толико одсељених – 4 у Нишу и једна у Вараждину. Имају надимак Џољци по Станковом унуку Влајко кога су звалу Џоља. Род има тенденцију ширења – повећање броја чланова. Славе Никољдан.

-Живковићи. Родоначелник је Живко, који је фамилију засновао још у XVIII веку. Досељени су из околине Пирота око 1750. године. У Дукату их има 10 кућа. Има их одсељених у Дољевцу, Нишу – пет кућа и Липовици једна. Фамилија је у успону. Имају доста мушке деце. Носе надимак Живковци по оснивачу Живку. Славе Никољдан.

ИЗВОР: Према књизи Драгољуба Симоновића „Заплање“. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (3)

Одговорите

3 коментара

  1. moj otac je iztrazivao malo o nasoj famili i dosao da mi nismo stanojkovici nego kitanovici tako su nas bugari prekristili a moj deda se prvo prezivao kitanovic a onda stanojkovic i slavio je arađelovdan a ne savindan i on je iz dukata hvala

  2. Milan Vojinović

    Vojin-Janaćko-Kosta-Milivoje-Tomislav-Ja (Milan). To je onoliko koliko znam o svojem stablu. Voleo bih nekako da saznam ko je Vojinov otac i da li se Vojin prezivao Vojinović?

  3. MARKO

    Jovancici su takodje bili Kitanovici nekada davno, ne tvrdim da pripadaju familiji Kitanovci, mozda su samo nosili to prezime po nekom svom pretku. Sve sto vas interesuje o poreklu mozete doznati u Istotijskom arhivu grada Nisa gde postoje maticne knjige rodjenih, vencanih i umrlih crkve barbeske.