Srpska muška imena na slovo Č

18. decembar 2016.

komentara: 6

Časlav
Čeda
Čedo
Čedoljub
Čedomilj
Čedomir
Čubra
Čubran
Čubran
Čubrilo
Čubro
Čubrijan

Komentari (6)

Odgovorite

6 komentara

  1. vojislav ananić

    Časlav
    Čubra (Čubran, Čubrilo, Čubro,Čubrijan)

  2. Čedomil

    Postoji i Čedomil. Znam za svega par ljudi koji se ovako zovu (čuo za 2-3 iz čitulja), moj đed i ja 😀

  3. Vojislav Ananić

    ČEDOMIR / ČEDA / ČEDOMIRKA

    Domaće ime složeno od slovenskih osnova. U sebi sadrži dve reči: “čedo” – što je reč kojem se majka od milošte obraća svome detetu, i “mir”- čest nastavak u slovenskim imenima. U prenesenom značenju ovo ime roditelji daruju detetu da bi bilo zdravo, mirno, zadovoljno i u miru. Može označavati i osobu mirnu kao čedo – u smislu čistote, dobrih namera, smirenog karaktera, ili onog ko čuva dečji mir.

  4. Vojislav Ananić

    ČUBRILO

    Čubrilo je muško ime nastalo u narodu od reči “čubra” koja označava biljku čubricu, čubar – začinsku i lekovitu biljku koja poboljšava varenje i pročišćava organizam. Daje se u želji da osoba bude dopadljiva. Drugi oblici ovog imena su Čubra, Čubran i Čubro.

  5. Vojislav Ananić

    ČASLAV / ČASLAVKA / ČASLAVA

    Imena složena od slovenskih reči “čast” i “slava”. S druge strane moguće je da se radi o spoju reči “čajati” – što znači čekati i “slava” koja se često koristi u slovenskim imenima. U tom smislu me označava nekog ko čeka slavu, ko očekuje slavu.

  6. Vojislav Ananić

    ČEDOLJUB

    Složeno slovensko ime od reči “čedo”, što je reč kojem se roditelji od milošte obraćaju svome detetu i reči “ljubiti”. Označava osobu koja voli decu, ume sa decom, ili koja je mila, ljupka, draga, blaga.