Српска мушка имена на слово Ч

18. децембар 2016.

коментара: 6

Часлав
Чеда
Чедо
Чедољуб
Чедомиљ
Чедомир
Чубра
Чубран
Чубран
Чубрило
Чубро
Чубријан

Коментари (6)

Одговорите

6 коментара

  1. vojislav ananić

    Часлав
    Чубра (Чубран, Чубрило, Чубро,Чубријан)

  2. Čedomil

    Postoji i Čedomil. Znam za svega par ljudi koji se ovako zovu (čuo za 2-3 iz čitulja), moj đed i ja 😀

  3. Војислав Ананић

    ЧЕДОМИР / ЧЕДА / ЧЕДОМИРКА

    Домаће име сложено од словенских основа. У себи садржи две речи: “чедо” – што је реч којем се мајка од милоште обраћа своме детету, и “мир”- чест наставак у словенским именима. У пренесеном значењу ово име родитељи дарују детету да би било здраво, мирно, задовољно и у миру. Може означавати и особу мирну као чедо – у смислу чистоте, добрих намера, смиреног карактера, или оног ко чува дечји мир.

  4. Војислав Ананић

    ЧУБРИЛО

    Чубрило је мушко име настало у народу од речи “чубра” која означава биљку чубрицу, чубар – зачинску и лековиту биљку која побољшава варење и прочишћава организам. Даје се у жељи да особа буде допадљива. Други облици овог имена су Чубра, Чубран и Чубро.

  5. Војислав Ананић

    ЧАСЛАВ / ЧАСЛАВКА / ЧАСЛАВА

    Имена сложена од словенских речи “част” и “слава”. С друге стране могуће је да се ради о споју речи “чајати” – што значи чекати и “слава” која се често користи у словенским именима. У том смислу ме означава неког ко чека славу, ко очекује славу.

  6. Војислав Ананић

    ЧЕДОЉУБ

    Сложено словенско име од речи “чедо”, што је реч којем се родитељи од милоште обраћају своме детету и речи “љубити”. Означава особу која воли децу, уме са децом, или која је мила, љупка, драга, блага.