Novo izdanje knjige Gorana Komara „Ćirilični natpisi Stare Hercegovine“ Reviewed by Momizat on . Zbornik Gorana Komara "Ćirilični natpisi Stare Hercegovine" (sa pregledom krstova), Podgorica 2016, predstavlja treće znatno dopunjeno i izmenjeno izdanje u odnosu Zbornik Gorana Komara "Ćirilični natpisi Stare Hercegovine" (sa pregledom krstova), Podgorica 2016, predstavlja treće znatno dopunjeno i izmenjeno izdanje u odnosu Rating: 0
You Are Here: Home » Autori » Goran Komar » Novo izdanje knjige Gorana Komara „Ćirilični natpisi Stare Hercegovine“

Novo izdanje knjige Gorana Komara „Ćirilični natpisi Stare Hercegovine“

Zbornik Gorana Komara „Ćirilični natpisi Stare Hercegovine“ (sa pregledom krstova), Podgorica 2016, predstavlja treće znatno dopunjeno i izmenjeno izdanje u odnosu na prethodna dva.

Goran-Komar-Cirilicni-natpisi-Stare-Hercegovine

Knjigu vrednog saradnika portala Poreklo objavila je Književna zadruga Srpskog nacionalnog savjeta u Podgorici. Na 635 stranica velikog formata donosi faksimile preko 350 ćiriličkih natpisa na prostoru Stare Hercegovine i značajnih delova istočne i centralne Bosne. Takođe, teritorije opština Neum, Stolac, Čapljina, Čitluk, Mostar, Konjic. Veliki broj natpisa je pretrpeo revizije, a ovom knjigom objavljuju se na desetine novootkrivenih natpisa.

Glavni cilj autora bio je pružanje tačnih faksimila natpisa. Brojni natpisi nalaze se na područjima današnje Crne Gore: Boke, Banjana, Drobnjaka, Pive, Nikšića… Pored faksimila natpisa ovim zbornikom objavljuju se kolor fotografije ogromnog broja spomenika poznatih pod imenom stećci na kojima su natpisi usečeni, a posebni prilog zborniku predstavlja kolekcija fotografija više stotina nadgrobnih krstova Stare Hercegovine, kao i krstova koji predstavljaju međuseoske granične biljege.

Knjiga je nastajala tokom intenzivnih terenskih istraživanja prostora Stare Hercegovine i širih područja, započetih 2004. godine. Autor se kretao od sela do sela i od groblja do groblja. U poslednjih nekoliko meseci otvorena je nova faza istraživanja srednjovjekovnih spomenka u Hercegovini tokom koje se ne jednu imejl adresu slivaju informacije žitelja tog prostora koji obaveštavaju o spomenicima i nekropolama koje autor nije evidentirao, a koje se takođe ne nalaze u pregledima Šefika Bešlagića i Arheološkom leksikonu Bosne i Hercegovine. Tokom istraživanja, autor je formirao mrežu saradnika u nizu hercegovačkih sela koji su ukazivali i ukazivaće na spomenike koji mogu biti interesantni.

Ovim zbornikom pokazuje se kontinuitet ćiriličke pismenosti na prostoru središnjih delova Balkana koji predstavljaju ujedno i centralne delove zemljišnog prostora koji su od davnina naseljavali Srbi. U opširnom pregovoru koji je opremljen brojnim ilustrativnim prilozima, autor ističe tezu o autohtonoj zasnovanosti krupnih srednjovekovnih grobnika Stare Hercegovine i njihovom proishođenju iz drevnih grobnih gomila za koje se fizički vezuju.

Kazuje se, takođe, da su i rimokatolički žitelji Balkana podizali stećke, kao i da su to činili preci pripadnika Islama, ali se, isto tako, ističe da stećci tipa visokog sanduka označavaju jasnu tačku divergencije u kojoj se pripadnici Islama „odvajaju“ od ovih tradicija i prilaze gradnji karakterističnih grobnih obilježja.

Posebni odjeljak predstavlja tekst posvećen izgubljenim spomenicima sa natpisima, a svi spomenici koji su sačuvani u regijama su fotografisani. Pridodat je često i opis nekropola koje su se autoru učinile značajnim. Na primer, ukazuje se na crkvišta sa spomenicima (sa natpisima) koja leže u tradicionalno muslimanskim naseljima.

U hronološkim omeđenjima ovaj zbornik se kreće od kraja 12. do kraja 19. vijeka. Knjiga sadrži i nekoliko posebnih članaka posvećenih određenim spomeničkim kompleksima ili pojedinim spomenicima koji su izazivali pažnju istraživača (na pr. natpis monahije Marte u selu Ošanići). Jedna od značajnih funkcija knjige ogleda se u njenoj zaštitarskoj funkciji jer okuplja pretežni deo spomenika sa estetsko-kuriozitetnim svojstvima i donosi predloge za njihovu zaštitu.


Komentari (5)

Ostavi komentar

© 2012- 2013 POREKLO poreklo.rs

Scroll to top