Порекло презимена, село Горња Отуља (Врање)

29. мај 2016.

коментара: 0

Порекло становништва села Горња Отуља, Град Врање – Пчињски округ. Према књизи Ристе Т. Николића „Врањска Пчиња“.   Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

Село је са обе стране Горњо-отуљске Реке, испод Длибоког Дола, леве приточице исте реке. Све су куће у равници близу реке, нарочито део села на левој страни реке.

Воде.

У селу постоји само један кладенац са којег се служе сви становници овог села. Довољно је јак, у речишту  је, те га река при надоласку монекад квари; нема нарочитог имена.

Земље и шуме.

Село има њиве поред реке, у равници али и ван села, на местима званим: Врбица, Побијен Камен, Влашки Дол, Гиздаво Дрво, Вељи Врх, Арнаутиште и Криви Дол. На тим местима, изузев Брбице и Побијеног Камена, имају по мало паше и шуме.

Село има заједничку пашу и шуму, звани Змијанац; близу је села, на левој страни реке.

Тип села.

Село је збијеног типа, подељено је на две мале; Ковачевску на левој и Дикерску на десној страни Горњо-отуљске Реке. Мале су раздвојене реком. Куће у малама су поглавито збијене. У Ковачевској мали живе Ковачевци а у Дикерској – Дикерци и Ковачевци.

Трла.

Становници овог села имају ван кућа трла на местима званим: Јегрек, Мездраја, Пребијен Дуб и Криви Дол, која су удаљена од села пола сата хода.

Свега шест трла је ван кућа а на поменутим местима, где појединци имају своје бранике и пашу.

Неки поред трла имају колибу и плевњу.

Име селу.

Не зна се одкуда је име Отуља. Мале су назване по презименима родова које живе у њима.

Старине у селу.

У селу постоји Старо Селиште, које је близу села на десној страни Горњо-отуљске Реке. Ту данас има воћака, ораха, а налазили су и „старинске парице“; по причању ту је било село „у друг век“, кад је био, како веле, „Рим-Папа“.

Порекло становништва.

-Ковачевци, Савиндан, су најстарија породица у селу, чији су се преци доселили из села Ђермана (Врањска Пчиња у сливу Вардара) из махале Шипка, где и данас постоје Ковачеве Ливаде. Дошла су три брата и то „на питомо“, јер тамо у Ђерману била „планина и  дивајк“. Не зна се када су се доселили; данас су им потомци прешли седми појас, те се узимају међу собом. Сеоска земља је онда била пуста, необрађена и као такву купили од спахије „за 40 гроша“.

-Дикерци, Аранђеловдан, су нешто млађи од њих, воде порекло од призетка из села Нерава (Врањска Пчиња у сливу Вардара), који је најпре био момак код Ковачеваца, па га потом призетили. Сви се зову Дикерци.

Нико се доцније у село није доселио, те сви данашњи становници села горње Отуље воде порекло од ове две породице.

Сеоска слава је Св. Арханђел.

ИЗВОР: Према књизи Ристе Т. Николића „Врањска Пчиња“.  Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.