Spiskovi žrtava Drugog svetskog rata u bivšoj Jugoslaviji Reviewed by Momizat on . Mnogi stradalnici Drugog svetskog rata na tlu bivše Jugoslavije, među kojima je najviše Srba, i dalje čekaju da im se makar ime pomene. U periodu posle rata, u d Mnogi stradalnici Drugog svetskog rata na tlu bivše Jugoslavije, među kojima je najviše Srba, i dalje čekaju da im se makar ime pomene. U periodu posle rata, u d Rating: 0
You Are Here: Home » Info » Vesti » Spiskovi žrtava Drugog svetskog rata u bivšoj Jugoslaviji

Spiskovi žrtava Drugog svetskog rata u bivšoj Jugoslaviji

Mnogi stradalnici Drugog svetskog rata na tlu bivše Jugoslavije, među kojima je najviše Srba, i dalje čekaju da im se makar ime pomene. U periodu posle rata, u duhu bratstva i jedinstva, nastojalo se ove brojne žrtve potisnuti u zaborav, a jedini pokušaj da se oni ipak popišu neslavno je propao šezdesetih godina, kada je tadašnja vlast tokom novembra 1964. sprovela popis žrtava rata 1941-1945. godine.

Ovim popisom sabrana su imena 597.323 žrtve, što je i objavljeno u posebnoj publikaciji 1966. godine. Međutim, Savezna komisija nadležna za ovaj slučaj konstatovala je odmah da je ovaj popis nepotpun, da je njime obuhvaćeno od 56 do 59 odsto od procenjenog broja stradalih, kao i da nije obuhvaćeno oko 50.000 stradalih „kvislinga“ (koji nisu bili ni predviđeni za popisivanje). Pod izgovorom da „nema potreban nivo kvaliteta“ stavljena je zabrana na korišćenje tog popisa.

Međutim, 1992. godine Savezno izvršno veće skinulo je oznaku zabrane sa ovog popisa i naložilo Saveznom zavodu za statistiku da se materijal „uredi i obradi“. Rezultat toga su su popisi po republikama i pokrajinama, koje možete preuzeti sa dole objavljenih veza.

Kad „skinete“ pojedinačni popis moguće ga je pretraživati po prezimenu (koristite opciju ctrl+f), a spisak je razvrstan po abecednom (na latinici) redosledu, po svim obrađenim naseljima.

Žrtve rata 1941-1945 (uža Srbija)

Žrtve rata 1941-1945 (Vojvodina)

Žrtve rata 1941-1945 (Kosovo i Metohija)

Žrtve rata 1941-1945 (Bosna i Hercegovina)

Žrtve rata 1941-1945 (Hrvatska)

Žrtve rata 1941-1945 (Crna Gora)

Žrtve rata 1941-1945 (Makedonija)

Žrtve rata 1941-1945 (Slovenija)

Spiskove objavljujemo u dobroj veri da ćete u njima naći svoje najbliže pretke, kao i da ćete određene informacije dopuniti, ispraviti ili naznačiti eventualne greške. Takođe, upućujemo vas i na Muzej žrtava genocida u Beogradu, kojem možete dostaviti podatke o nedostajućim i nepopisanim žrtvama u odnosu na ovaj popis.

 


Komentari (2)

 • Miroslav Mrkonjić

  Poštovani,
  prvo da Vam se zahvalim na ovim spiskovima. Tu sam uspio doći do dragocjenih podataka o mojim precima.

  Međutim, nakon Drugog svjetskog rata u Jugoslaviji su napravljena tri popisa žrtava rata: 1947., 1950. i 1964. godine.
  Prvi popis žrtava (1947. – 1948.) je radila Zemaljska komisija za ratne zločine, poslije nazvana Zemaljska komisija za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača.
  Drugi popis žrtava obavljen je 1950. u organizaciji Glavnog odbora Saveza udruženja boraca NOR Jugoslavije.
  I treći popis je ovaj iz 1964. godine.

  Svakako bi bilo zanimljivo i korisno imati uvid i u ove ranije popise, jer vjerujem da su oni mnogo realniji s obzirom na vremensku distancu.

  Srdačan pozdrav.

  Odgovori
 • vlade belavić

  poštovani
  na stranici1443 Rapajin Klanac krivo ste na veli Belović Stipe (ivan).
  U okolici R.K nema Belovića nego Belavića te isti Stipe nije ubijen u Jasenovcu nego je umro u R.K od posljedica četničkog terora.Belavić Ivica (Marko)nije poginuo prilikom borbi ili bombardiranja nego je našao neeksplodirano MES te ga je ono usmrtilo.
  Molim da ispravite ove podatke pogotovo za Belavić Stipu
  unaprijed hvala

  Odgovori

Ostavi komentar

© 2012- 2013 POREKLO poreklo.rs

Scroll to top