Poreklo stanovništva, selo Donja Lopušnja (Vlasotince) Reviewed by Momizat on . Poreklo stanovništva sela Donja Lopušnja (deo u Grdeličkoj Klisuri), opština Vlasotince - Jablanički okrug. Prema knjizi dr Jovana F. Trifunoskog „Grdelička Klisur Poreklo stanovništva sela Donja Lopušnja (deo u Grdeličkoj Klisuri), opština Vlasotince - Jablanički okrug. Prema knjizi dr Jovana F. Trifunoskog „Grdelička Klisur Rating: 0
You Are Here: Home » Zavičaj - sela i gradovi » Poreklo stanovništva, selo Donja Lopušnja (Vlasotince)

Poreklo stanovništva, selo Donja Lopušnja (Vlasotince)

Poreklo stanovništva sela Donja Lopušnja (deo u Grdeličkoj Klisuri), opština Vlasotince – Jablanički okrug. Prema knjizi dr Jovana F. Trifunoskog „Grdelička Klisura“. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Donja-Lopušnja

Položaj sela.

Donja Lopušnja zahvata zemljište u slivu Grdeličke Klisure sa juga i sliva Vlasine sa severa. Pomenutio naselje je u dubokoj dolini Grdeličke Reke, na njenoj desnoj padini. Okolna naselja su Gornja Lopušnja, Gradište i Vilje Kolo.

Vode.

Stanovnici Donje Lopušnje se snabdevaju vodom za piće iz mnogobrojnih izvora..

Tip sela.

Naselje se sastoji iz tri mahale, koje su međusobno jasno izdvojene. Te mahale su: Streškovac, Saramanada i Ostrec. Kuće jedne mahale pripadaju jednom rodu. Donja Lopušnja je imala 1961. godine 29 kuća.

Poreklo stanovništva.

U pomenutim mahalama Donje Lopušnje žive tri roda. To su:
-Streškovčani, Đurđevdan;
-Saramandini, Đurđevdan i;
-Ostrečani, Aranđelovdan i Đurđevdan.
Preci ovih rodova su doseljeni – ne zna se odakle – za vreme Turaka. To je bilo, uglavnom, u prvoj polovini XIX veka.

Iseljenici.

Rod Streškovčani živi u Robindelu, levo od Južne Morave. Ima ih četiri kuće, Oni su grana današnjeg istoimenog roda.
Postoji jedan rod Streškovci iu Velikoj Sejanici. I oni su tamo doseljeni iz Donje Lopušnje.

IZVOR: Prema knjizi dr Jovana F. Trifunoskog „Grdelička Klisura“. Priredio saradnik Porekla Milodan.


Komentari (1)

 • Miroslav B Mladenovic Mirac

  NAPOMENA
  Nekorekno je da nepotpuno i zlonamerno se napise sa nekoliko podataka o POREKLU STANOVNISTVA sela Donja Lopusnja, jer se videlo da organizovana HAJKA o selu Gornja Lopusnja toboznje AUTORKE iz sela Donja Lopusnja pise MONOGRAFOIJU o selima Gornja i Donja lopusnja, Ravna Gora, Ostrc u jednu celinu LOPUSNJA.
  Ovde veliku gresku i odgovornost snosi sam UREDNIK PORTALA POREKLO JER ME NIJE NI KONSULTOVAO I OBAVESTIO o ovakvoj ZLONAMERNOSTI I ZLOCESTI!
  No, ovo je moj rodni kraj i to cu sam svojim istrazivanjima napisati barem u sopstvenu knjigu na ovu temu POREKLO STANOVNISTVA sa ovog podrucja juga Srbije na potpun nacin.
  To sve neka ostane nekome drugome na savesti i na dusi, sto je omalovazio moj narod sa sela koji su i medju njjima cak i neki moji rodjaci i komsiska sela mom rodnom planinskom selu.

  Tamo sam bio omalovayavan i vredjan i prestao da pisem jos ya ova sela sa prisjanom i Przonjem POREKLO STANOVNISTAVA u sirem obimu, ali sam cekao da se prvo objavi ta MONOGRAFIJA/o koj se u KOMENTARIMA na ovom sajtu o selu Gornja Lopusnja*Vlasotince moye sve procitati.
  Vidim da ovde nema interesovanja ya oybiljna istrayivanja nego jedino PREPISIVACKOM metodom se skrto pise o selima na jugu Srbije, to meni kao autenticnom JUYNJAKU SMETA i tako se sa ijekavicom ULAZI U NEKI TOR u koga ovaj narod moj sa juga sigurno nece nikada ulaziti. Naravno da cu sigurno objaviti jednu celovitu knjigu istrayivanja o POREKLU STANOVNISTVA iz sela Vlasineske obkasti, Crne Trave, Vlasotinca i dela Luznice kada budem imao materijalnih mogucnosti i yavrsim sa potpunijim stra\ivanjima kako na terenu tako i u naucnim institucijama/arhivama i crkvama u Sr5biji a mozda i u Bugarskoj i Makedoniji.
  Miroslav B Mladenovic Mirac, matematicar u penyiji, lokalni etnolog, etnograf i istoricar i pisac pesama i prica na dijalektu juga Srbije
  14.avgust 2016.vlasotince, republika Srbija

  Odgovori

Ostavi komentar

© 2012- 2013 POREKLO poreklo.rs

Scroll to top