Grb Vojinovića Reviewed by Momizat on . Kao što je slučaj i sa grbovima nekih drugih prodica, grb Vojinovića poznat je samo na osnovu ilirske heraldike. Verodostojnost ovog grba podložna je sumnji, u i Kao što je slučaj i sa grbovima nekih drugih prodica, grb Vojinovića poznat je samo na osnovu ilirske heraldike. Verodostojnost ovog grba podložna je sumnji, u i Rating: 0
You Are Here: Home » Grbovi » Grb Vojinovića

Grb Vojinovića

259450_207373169300239_5748741_oKao što je slučaj i sa grbovima nekih drugih prodica, grb Vojinovića poznat je samo na osnovu ilirske heraldike.

Verodostojnost ovog grba podložna je sumnji, u istoj meri koliko i verodostojnost ostalih grbova iz Korenića-Neorića koji se ne mogu konfrontirati sa primarnim arheološkim, sfragističkim i numizmatičkim izvorima za heraldiku.

Na ovom mestu ne može se ulaziti u detaljno razmatranje pouzdanosti ilirskih grbovnika. Oni su prešli put od nekritičnog prihvatanja, do gotovo potpunog osporavanja. Kritičke analize ovih grbovnika pokazuju da su se onim dobrim delom zasnivali na autentičnoj hearldičkoj građi, koju su manje ili više slobodno interpretirali.

Ovaj grb Vojinovića nacrtan je prema grbu kod Korenić-Neorića, koji se od grba Vojinovića u Fojničkom grbovniku razlikuje samo po detaljima barjaka u čelenci.

IZVOR: Grupa autora, Rodoslovne tablice i grbovi srpskih dinastija i vlastele, Beograd, 1987

Save


Komentari (2)

 • Joko

  Ovo je turski grb iz 14 veka, ko’ se ovdje pravi pametan.

  Odgovori
  • Defendor

   Pa šta su Turci bili krstaši, pa su imali grbove? 😀

   Ovo je grb iz 16. veka. Grboslovlje je hrišćanska tradicija nastala na krstaškim ratovaljima. I koliko god bilo pitanje da li je ovo zaista bio grb Vojinovića, s obzirom da je razlika u vremenu od bezmalo dva-tri veka, ali svakako je bliže istini da je ovo bio grb Vojinovića, nego grb nekog Turčina.

   Turci nisu bili ni krstaši ni grbonosci.

   Odgovori

Ostavi komentar

© 2012- 2013 POREKLO poreklo.rs

Scroll to top