Грб Војиновића Reviewed by Momizat on . Као што је случај и са грбовима неких других продица, грб Војиновића познат је само на основу илирске хералдике. Веродостојност овог грба подложна је сумњи, у и Као што је случај и са грбовима неких других продица, грб Војиновића познат је само на основу илирске хералдике. Веродостојност овог грба подложна је сумњи, у и Rating: 0
You Are Here: Home » Грбови » Грб Војиновића

Грб Војиновића

259450_207373169300239_5748741_oКао што је случај и са грбовима неких других продица, грб Војиновића познат је само на основу илирске хералдике.

Веродостојност овог грба подложна је сумњи, у истој мери колико и веродостојност осталих грбова из Коренића-Неорића који се не могу конфронтирати са примарним археолошким, сфрагистичким и нумизматичким изворима за хералдику.

На овом месту не може се улазити у детаљно разматрање поузданости илирских грбовника. Они су прешли пут од некритичног прихватања, до готово потпуног оспоравања. Критичке анализе ових грбовника показују да су се оним добрим делом заснивали на аутентичној хеарлдичкој грађи, коју су мање или више слободно интерпретирали.

Овај грб Војиновића нацртан је према грбу код Коренић-Неорића, који се од грба Војиновића у Фојничком грбовнику разликује само по детаљима барјака у челенци.

ИЗВОР: Група аутора, Родословне таблице и грбови српских династија и властеле, Београд, 1987

Save


Коментари (2)

 • Joko

  Ovo je turski grb iz 14 veka, ko’ se ovdje pravi pametan.

  Одговори
  • Defendor

   Па шта су Турци били крсташи, па су имали грбове? 😀

   Ово је грб из 16. века. Грбословље је хришћанска традиција настала на крсташким ратоваљима. И колико год било питање да ли је ово заиста био грб Војиновића, с обзиром да је разлика у времену од безмало два-три века, али свакако је ближе истини да је ово био грб Војиновића, него грб неког Турчина.

   Турци нису били ни крсташи ни грбоносци.

   Одговори

Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top