Grb Balšića Reviewed by Momizat on . Grb Balšića rekonstruisan je na osnovu srednjovekovne sfragističke i numizmatičke građe. Na novcu Balšića dosledno se pojavljuje vučja glava okrenuta nadesno i na Grb Balšića rekonstruisan je na osnovu srednjovekovne sfragističke i numizmatičke građe. Na novcu Balšića dosledno se pojavljuje vučja glava okrenuta nadesno i na Rating: 0
You Are Here: Home » Grbovi » Grb Balšića

Grb Balšića

Grb BalšićaGrb Balšića rekonstruisan je na osnovu srednjovekovne sfragističke i numizmatičke građe. Na novcu Balšića dosledno se pojavljuje vučja glava okrenuta nadesno i na šititu i na čelenci. Oblik štita i kaciga preuzeti su sa pečata dračkog duke Balše iz 1385. g. a kruna, vuk i plašt stilizovani su prema predstavi grba na novcu Balše III. Kao i u većini ostalih slučajeva, boje grba su sporne i morale su biti rekonstruisane na osnovi ilirskih grbovnika gde je vučja glava koja se javlja u čelenci srebrena (kod Korenića-Neorića), dok su štit i plašt crveni. Na samom štitu pojavljuje se u ovim grbovnicima sasvim drugačija predstava sedmokrake, osmokrake ili višekrake srebrene, negde zlatne, zvezde.
Poreklo ovog motiva prilično je tamno, ali isto tako vrlo karakteristično za ilirsku heraldiku. Zvezda se pojavljuje na grbu Balšića u čuvenom Rihentalovom zborniku o saboru u Konstanci 1415. g. Rihentalov zbornik, ne preterano pouzdan, koristili su autori ilirskih grbovnika, što se vidi iz brojnih primera. Verovatno je i zvezda u ilirskim grbovnicima preuzeta od Rihentala, a možda od tog vremena i počinje vrlo sporna identifikacija zetskih Balšića sa napuljskim plemstvom. Sastavljač Ohmučevićevog grbovnika sigurno je bio dobro upoznat sa napuljskom heraldikom. Napuljskom vicekralju uostalom i prinosi 1594. g. Petar Ohmučević svoja falsifikovana rodoslovlja, a ne usteže se da među svoje pretke uvrsti i Balšiće. Vrlo je verovatno da je prvi od ilirskih grbovnika i nastao tih godina u Napulju. Moguće je pretpostaviti da je autor grbovnika zetske Balšiće povezao sa starom napuljskom plemićkom porodicom Balsa/Balza, a preko njih možda i sa provansalskom vlastelom Baux/Baulx čiji je navodni grb zlatna zvezda u crvenom polju. Sporna veza između zetskih Balšića i napuljskih i provansalskih porodica ničim nije dokazana, ali je mogla dobro da posluži autorima ilirske heraldike.
Rumunska plemićka porodica Balş, koja pretenduje da vodi poreklo od zetskih Balšića, ima u XVIII i XIX veku za grb takođe osmokraku zlatnu zvezdu na crvenom, što je verovatno preuzeto upravo iz nekog ilirskog grbovnika.

Da bi cela situacija bila još komplikovanija Č. Mijatović u svojoj geneaologiji Balšića, na osnovu porodičnih veza Obrenovića sa rumunskom porodicom Balša, više nego nategnuto izvodi zaključke o tome da su Obrenovići naslednici zetskih Balšića. Pre njih Obrenovići bi bili naslednici, s jedne strane napuljskog i provansalskog plemstva, a s druge strane Nemanjića, te kao takvi legitimni obnovitelji kraljevstva. U svakom slučaju, srednjovekovni sfragistički i numizmatički izvori nedvosmisleno pokazuju da je grb Balšića bio vučja glava.

IZVOR: Grupa autora, Rodoslovne tablice i grbovi srpskih dinastija i vlastele, Beograd, 1987

Save

Save

Save


Komentari (2)

 • Serbona

  TRIBALI..Vučija glava je bila simbol Tribala..Pa zar iz ove grupe autora niko, ama baš niko ne zna to? Sramota, a prihvatili ste se tako ozbiljnog posla..Pa šta vam kaže prezime (Tri)Bals pa i (Tri)Balšić..

  Odgovori
  • Defendor

   Odakle vam podatak da je vučja glava bila simbol Tribala? To zaista prvi put čujem, iako mi je tematika dosta znana. Zato bih molio neki validan izvor o tome? Takođe, bilo bi zanimljivo da postavite izvor za ovu etimologiju imena Balša, po kome je kasnije, je l’ te, nastalo prezime Balšić?

   Unapred hvala,
   Defendor

   Odgovori

Ostavi komentar

© 2012- 2013 POREKLO poreklo.rs

Scroll to top