Грб Балшића Reviewed by Momizat on . Грб Балшића реконструисан је на основу средњовековне сфрагистичке и нумизматичке грађе. На новцу Балшића доследно се појављује вучја глава окренута надесно и на Грб Балшића реконструисан је на основу средњовековне сфрагистичке и нумизматичке грађе. На новцу Балшића доследно се појављује вучја глава окренута надесно и на Rating: 0
You Are Here: Home » Грбови » Грб Балшића

Грб Балшића

Грб БалшићаГрб Балшића реконструисан је на основу средњовековне сфрагистичке и нумизматичке грађе. На новцу Балшића доследно се појављује вучја глава окренута надесно и на шититу и на челенци. Облик штита и кацига преузети су са печата драчког дуке Балше из 1385. г. а круна, вук и плашт стилизовани су према представи грба на новцу Балше III. Као и у већини осталих случајева, боје грба су спорне и морале су бити реконструисане на основи илирских грбовника где је вучја глава која се јавља у челенци сребрена (код Коренића-Неорића), док су штит и плашт црвени. На самом штиту појављује се у овим грбовницима сасвим другачија представа седмокраке, осмокраке или вишекраке сребрене, негде златне, звезде.
Порекло овог мотива прилично је тамно, али исто тако врло карактеристично за илирску хералдику. Звезда се појављује на грбу Балшића у чувеном Рихенталовом зборнику о сабору у Констанци 1415. г. Рихенталов зборник, не претерано поуздан, користили су аутори илирских грбовника, што се види из бројних примера. Вероватно је и звезда у илирским грбовницима преузета од Рихентала, а можда од тог времена и почиње врло спорна идентификација зетских Балшића са напуљским племством. Састављач Охмучевићевог грбовника сигурно је био добро упознат са напуљском хералдиком. Напуљском вицекраљу уосталом и приноси 1594. г. Петар Охмучевић своја фалсификована родословља, а не устеже се да међу своје претке уврсти и Балшиће. Врло је вероватно да је први од илирских грбовника и настао тих година у Напуљу. Могуће је претпоставити да је аутор грбовника зетске Балшиће повезао са старом напуљском племићком породицом Balsa/Balza, а преко њих можда и са провансалском властелом Baux/Baulx чији је наводни грб златна звезда у црвеном пољу. Спорна веза између зетских Балшића и напуљских и провансалских породица ничим није доказана, али је могла добро да послужи ауторима илирске хералдике.
Румунска племићка породица Balş, која претендује да води порекло од зетских Балшића, има у XVIII и XIX веку за грб такође осмокраку златну звезду на црвеном, што је вероватно преузето управо из неког илирског грбовника.

Да би цела ситуација била још компликованија Ч. Мијатовић у својој генеаологији Балшића, на основу породичних веза Обреновића са румунском породицом Балша, више него натегнуто изводи закључке о томе да су Обреновићи наследници зетских Балшића. Пре њих Обреновићи би били наследници, с једне стране напуљског и провансалског племства, а с друге стране Немањића, те као такви легитимни обновитељи краљевства. У сваком случају, средњовековни сфрагистички и нумизматички извори недвосмислено показују да је грб Балшића био вучја глава.

ИЗВОР: Група аутора, Родословне таблице и грбови српских династија и властеле, Београд, 1987

Save

Save

Save


Коментари (2)

 • Сербона

  ТРИБАЛИ..Вучија глава је била симбол Трибала..Па зар из ове групе аутора нико, ама баш нико не зна то? Срамота, а прихватили сте се тако озбиљног посла..Па шта вам каже презиме (Три)Балс па и (Три)Балшић..

  Одговори
  • Defendor

   Одакле вам податак да је вучја глава била симбол Трибала? То заиста први пут чујем, иако ми је тематика доста знана. Зато бих молио неки валидан извор о томе? Такође, било би занимљиво да поставите извор за ову етимологију имена Балша, по коме је касније, је л’ те, настало презиме Балшић?

   Унапред хвала,
   Defendor

   Одговори

Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top