Poreklo prezimena, selo Vitkojeviće (Zubin Potok)

20. decembar 2015.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Vitkojeviće, opština Zubin Potok. Prema istraživanju dr Milisava Lutovca, Ibarski Kolašin, antropogeografska ispitivanja, Beograd, 1954. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Selo je na strani Velikog Brda, koje se spušta prema Ibru. Kuće su na zaravni po sredini strane, jer su donji delovi strmi. Naselje obiluje vodom. Pojila su Ibar i Vranovački Potok, Ivanove Livade i Banjska Voda, dok za piće i druge potrebe služi Todorina Voda, Studenac i Barica. Pojedini potesi u selu su: Zaguvnica, Ravništa, Prosina, Studenac, Ivanov Potok.

Ime sela potiče od nekog roda koje je tu živeo pre današnjeg stanovništva. Iz toga vremena je ostala vrlo mala crkvina u Zaguvnici i groblje sa krstačama oko nje. Crkvica je srušena; od nje su ostali zidovi u visini 1 m. U Vitkojevićima je ranije živeo Ivan Popović, rodom iz Brnjaka; ubivši sa svojim rođacima Brnjačanima sedmoricu Kovačana — muslimana, koji su od njega tražili ručak i sedam devojaka, on je pobegao u Srbiju.

Današnji rodovi su:

Veselinovići (5 k., Sv. Đorđe i Sv. Pantelija). Oni su Komatovići — Brnjačani; doseli su se ovamo iz susednog sela Tabalija pred Karađorđev ustanak. Kad su došli na zemlju age iz N. Pazara, imali su u zadruzi 67 čeljadi; podelili su se tek kad je zadruga imala 130 članova. Iz ovog sela su iseljene 4 kuće Veselinovića u Čpilje, zaselak Banja, a druge u Toplicu (Krčmare, Plana) i Lečak kod N. Pazara.

– Košani (Janićijevići i Milenkovići) (4 k., Petkovdan), doselili su se iz banjskog zaseoka Klečka.

IZVOR: SANU, Srpski etnografski zbornik, knjiga, LXVII, D-r Milisav Lutovac, IBARSKI KOLAŠIN, antropogeografska ispitivanja, Beograd, 1954. Odabrao i priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.