Poreklo prezimena, selo Rezala (Zubin Potok) Reviewed by Momizat on . Poreklo stanovništva sela Rezala, opština Zubin Potok. Prema istraživanju dr Milisava Lutovca, Ibarski Kolašin, antropogeografska ispitivanja, Beograd, 1954. Prir Poreklo stanovništva sela Rezala, opština Zubin Potok. Prema istraživanju dr Milisava Lutovca, Ibarski Kolašin, antropogeografska ispitivanja, Beograd, 1954. Prir Rating: 0
You Are Here: Home » Autori » Vojislav Ananić » Poreklo prezimena, selo Rezala (Zubin Potok)

Poreklo prezimena, selo Rezala (Zubin Potok)

Poreklo stanovništva sela Rezala, opština Zubin Potok. Prema istraživanju dr Milisava Lutovca, Ibarski Kolašin, antropogeografska ispitivanja, Beograd, 1954. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Selo je na terasi Ibra i po blagim stranama iznad te terase. Tu utiče Čečevska Rijeka u Ibar. Njom poprečni put izvodi Čečevo i druga sela na glavni drum, prelazeći preko plitkog gaza. Na istom mestu je sada podignut most.

Vodu piju sa izvora, a za pojila i druge domaće potrebe koriste Ibar i Čečevsku Reku.

Nazivi pojedinih većih potesa su: Gradina (terasa pored Ibra), Markovača, Aluge (njive i livade), Bačište, Bare, Stare Kuće, Krst, Čarapića Mala. Selo se deli u dve mahale na bratstveničkoj osnovi: Galjska i Čarapića Mahala. U Galjskoj Mahali su Galjci, a u Čarapića Mahali Drobnjaci, koji su se tu naselili kada su Čarapići prebegli u Srbiju 1882 g.

U selu ima dosta tragova ranijeg stanovništva. Na brežuljku Glavici do današnje zgrade Ošntinskog odbora vide se ostaci starog srpskog groblja. Sudeći po lepim položenim pločama i prostranstvu, pripadalo je većem i bogatijem naselju. Ploče su poglavito od tesane sige iz Čečevske Rijeke. Prilikom zidanja Zadružnog doma, ploče su povađene; mesto njih se sada vide samo rupe. Na prostanoj terasi Ibra u njivama su bili zidovi kuća. Ovde se jednno mesto zove ,,„Anište“; tu je nekada bio glavni han na putu uz Ibar.

Stanovništvo Rezala se stalno smenjivalo. Sada tu žive Galjci, Andrići i Drobnjaci.

Galjci — Lakonići (16 k., Petkovdan), doseljeni su iz kolašinskog sela Tabalija pre 150 godina, a u ovo iz Bjelopavlića. Rođaci su im Matasukići u Brnjaku. Došla udovica sa troje dece, Mirkom, Živkom i Vučinom, od kojih su tri grane Galjaka; nastanili su se kod Košana, koji su se odavde iselili. I Galjaka ima iseljenih u okolinu Kuršumlije.

Andrići (4 k., Petkovdan) dovoci su kod Galjaka. Majka ih je dovela iz Čečeva.

Drobnjaci (2 k.), iz Veljeg Brijega, naselili se na zemlju Čarapića, koji su prebegli u Srbiju (Toplica).

IZVOR: SANU, Srpski etnografski zbornik, knjiga, LXVII, D-r Milosav Lutovac, IBARSKI KOLAŠIN, antropogeografska ispitivanja, Beograd, 1954. Odabrao i priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić


Komentari (3)

Ostavi komentar

© 2012- 2013 POREKLO poreklo.rs

Scroll to top