Poreklo prezimena, selo Padine (Zubin Potok) Reviewed by Momizat on . Poreklo stanovništva sela Padine, opština Zubin Potok. Prema istraživanju dr Milisava Lutovca, Ibarski Kolašin, antropogeografska ispitivanja, Beograd, 1954. Prir Poreklo stanovništva sela Padine, opština Zubin Potok. Prema istraživanju dr Milisava Lutovca, Ibarski Kolašin, antropogeografska ispitivanja, Beograd, 1954. Prir Rating: 0
You Are Here: Home » Autori » Vojislav Ananić » Poreklo prezimena, selo Padine (Zubin Potok)

Poreklo prezimena, selo Padine (Zubin Potok)

Poreklo stanovništva sela Padine, opština Zubin Potok. Prema istraživanju dr Milisava Lutovca, Ibarski Kolašin, antropogeografska ispitivanja, Beograd, 1954. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

Padine

 

Selo je na prisojnoj strani potoka ispod Ljuben-Laza i Sigavca. S jedne strane koriste šumu i ispašu iznad sela, a sa druge, njive i livade u dolu i put koji vodi niz potok prema Ibru. Vodu piju sa izvora Olunovca i za pojilo koriste blizinu potoka. Usred današnjeg sela je „Staro Selo“, u kojem se po njivama nalazi „Dušanov novac“. U selu se izdvajaju dve mahale u kojima su kuće dosta grupisane.

U padinama živi jedno bratstvo, Lakonjići.

 — (Živkovići, Radojkovići, Milentijevići, Spasojevići, Perovići i Radosavljevići (28 k., Sv. Petka). Doseljeni su iz Bjelopavlića; rod su sa Galjcima u Rezalima i Jakovljevićima u Brnjaku. Kažu da su od tri brata, koji su se podelili u Vaganicama kod K. Mitrovice i raselili na razne strane. Otuda je došao njihov predak Boško pre 180 godina i ovde kupio zemlju u aga. Iz Padina su se iseljavali svuda. Od Lakonjića su Radojkovići u Bresnici kod Banjske (6 k.), Lakonjići u Borikovcu, Šljivnju i Netvrđu kod Novog Pazara.

 

IZVOR: SANU, Srpski etnografski zbornik, knjiga, LXVII, D-r Milosav Lutovac, IBARSKI KOLAŠIN, antropogeografska ispitivanja, Beograd, 1954. Odabrao i priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

 


Komentari (1)

Ostavi komentar

© 2012- 2013 POREKLO poreklo.rs

Scroll to top