Digitalizovano: Popis zaorjenskog plemena Riđana s kraja XV veka

7. oktobar 2015.

komentara: 0

U Digitalnu biblioteku portala Poreklo dodat je još jedan vredan naslov – Popis zaorjenskog plemena Riđana s kraja XV veka autora Mitra Pešikana i Dušanke Bojanić. Popis je objavljen u prvom (i jedinom) broju Zbornika za orjentalne studije, u izdanju Srpske akademije nauka i umetnosti (Međuodeljenskog odbora za orijentalne studije), urednika Radovana Samardžića, iz 1992. godine.

O kom popisu se radi?

Autori navode sledeće:

“Prvi turski popis Riđana napravljen je u okviru popisa Hercegovačkog sandžaka 1477. godine. To je, međutim, vrlo oskudan popis, nesaglasan sa onim što se istorijski zna o veličini ovog plemena. Popisana su samo tri džemata (zajednice, družine) “Vlaha” (obveznika ukupno 71), među čijim se zimovištima identifikuju Nudol (sad Nudo) i Grahovo, a ljetovišta se ne daju odrediti. Ovoga puta smo u prilici da objavimo jedan nešto kasniji, ali znatno sadržajniji i opširniji popis Riđana, koji se (kao i u popisu Hercegovačkog sandžaka 1477.) imenuju kao nahija”. (M. Pešikan, D. Bojanić, Popis…, str. 57)

Popisani su muškarci u sledećim selima:

Kruševica, Nakovanj, Bara, Broćanac, Spovade, Zaslap, Crešnjevo, Zagulj, Pčelina, Skorzigrm, Vrsna, Neničić, Kuside, Spila, Pripčić sa Crešnjom i Ratajsko (nazivi sela su navedeni kako stoji u popisu).

Kompletan popis možete pročitati preko sledećeg linka:

Mitar Pešikan, Dušanka Bojanić – Popis zaorjenskog plemena Riđana s kraja XV veka

 

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.