Дигитализовано: Попис заорјенског племена Риђана с краја XV века

7. октобар 2015.

коментара: 0

У Дигиталну библиотеку портала Порекло додат је још један вредан наслов – Попис заорјенског племена Риђана с краја XV века аутора Митра Пешикана и Душанке Бојанић. Попис је објављен у првом (и једином) броју Зборника за орјенталне студије, у издању Српске академије наука и уметности (Међуодељенског одбора за оријенталне студије), уредника Радована Самарџића, из 1992. године.

О ком попису се ради?

Аутори наводе следеће:

“Први турски попис Риђана направљен је у оквиру пописа Херцеговачког санџака 1477. године. То је, међутим, врло оскудан попис, несагласан са оним што се историјски зна о величини овог племена. Пописана су само три џемата (заједнице, дружине) “Влаха” (обвезника укупно 71), међу чијим се зимовиштима идентификују Нудол (сад Нудо) и Грахово, а љетовишта се не дају одредити. Овога пута смо у прилици да објавимо један нешто каснији, али знатно садржајнији и опширнији попис Риђана, који се (као и у попису Херцеговачког санџака 1477.) именују као нахија”. (М. Пешикан, Д. Бојанић, Попис…, стр. 57)

Пописани су мушкарци у следећим селима:

Крушевица, Наковањ, Бара, Броћанац, Споваде, Заслап, Црешњево, Загуљ, Пчелина, Скорзигрм, Врсна, Неничић, Кусиде, Спила, Припчић са Црешњом и Ратајско (називи села су наведени како стоји у попису).

Комплетан попис можете прочитати преко следећег линка:

Митар Пешикан, Душанка Бојанић – Попис заорјенског племена Риђана с краја XV века

 

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.