Данас је Српски ДНК дан и трогодишњица Српског ДНК пројекта

14. септембар 2015.

коментара: 3

Друштво српских родословаца “Порекло” 14. септембра обележава три године од покретања Српског ДНК пројекта – пионирског подухвата у области генетичке генеалогије на овим просторима. У част ове годишњице, по први пут организујемо Српски ДНК дан уз досад највећи попуст на генетичко тестирање.

У сарадњи са београдским ДНК центром за генетику само данас сви заинтересовани моћи ће да тестирају своје генетичко прапорекло по мушкој линији (Y-ДНК хромозом) уз попуст од скоро 60 одсто! Уместо редовне цене теста од 13.000 динара, само у понедељак тај јединствени тест ће коштати 5.500 динара.

Закључно са недељом, 13. септембра, стигло је скоро 70 пријава, а остављена је могућност да овај попуст могу искористити сви који благовремено дођу у ДНК центар за генетику, у периоду од 9.00 до 19.00 часова.

Лабораторија се налази у Улици Светозара Ћоровића 10, а више детаља о седишту ДНК лабораторији можете пронаћи ОВДЕ.

Они који своје узорке буду слали поштом, могу рачунати да ће као благовремене пошиљке бити сматране све које стигну од 14. до 18. септембра. Важно је само да узорак буде узет на ваљан начин, као што је описано на сајту ДНК центра за генетику. Наша додатна напомена је да бар сат времена пре узимања бриса не узимате храну и пиће. Такође, пожељно је да се брис пре затварања `епрувете` просуши око два сата (тако што се штапић до пола стави у епрувету, да не би трпео спољне утицаје, а потом се поклопац `епрувета` затвори). Приликом слања поштом пожељно је и да се брис додатно обезбеди, како не би дошло до лома пластичног поклопца.

Резултати за све тестиране ће бити познати најкасније до 30. септембра и биће им достављени електронским путем. Због тога је важно да се сви који се на сам дан тестирања појаве у лабораторији, обавезно пријаве своју имејл адресу, дописом на [email protected].

[toggle title=”Шта је Српски ДНК пројекат”]Српски ДНК пројекат основала је група ентузијаста окупљених око портала Порекло (poreklo.rs) с циљем да се на једном месту саберу подаци свих особа са наших простора које су урадиле Y-ДНК анализу (прапорекло по мушкој линији). У табели Српског ДНК пројекта налазе се резултати генетски тестираних појединаца (за сад њих око 700) са простора Србије, Црне Горе, Хрватске, БиХ и Македоније. То значи да су унутар Српског ДНК пројекта представљени и појединци који нису Срби, али са Србима деле исти простор и историју, као и сличну генетику. Пројекат је, дакле, отворен за све људе са простора Србије и околних земаља. Циљ пројекта је да уз помоћ генетике дешифрујемо тајне порекла већине српских родова и презимена, као и да подробније упознамо нашу укупну историју. [/toggle]

 

*

Поред великог попуста на тестирање, Друштво српских родословаца “Порекло” у току целе ове недеље – од 14. до 19. септембра даје попуст и на књиге које су објављене у нашем издању:

knjiga o macurama izasla iz stampe“Књига о Мацурама” (Београд, 2014; аутори Дејан Вујанић, Синиша Јерковић, Јовица Кртинић и Александар Маринковић). Прва књига у Србији у којој је један род (Мацуре) истражен и из генетичког угла. С обзиром на то да је реч о једној од првих књига на нашим просторима која се бави генетичком генеалогијом, у њој се налази `мали уџбеник` из генетичке генеалогије.
Редовна цена књиге: 700 динара
У периоду 14-19. септембар: 500 динара

etnologija-i-genetika,-korice“Етнологија и генетика”, прелиминарна мултидисциплинарна истраживања порекла Срба и становништва Србије (Београд, 2015; аутор др Ивица Тодоровић и др.). Књига која представља увод у велико истраживање порекла Срба, које ће обухватити преко 1100 тестираних појединаца. У књизи дат општи пресек генетичке слике Србије. Посебан значај студије је што се у њој налазе подаци за преко 200 тестираних појединаца, с тежиштем на две области – Пријепоље и Жупа Александровачка.

Редовна цена књиге: 700 динара
У периоду 14-19. септембар: 500 динара

ПОСЕБНА ПОГОДНОСТ: Уколико се наруче обе књиге, цена је 900 динара.

Књиге се могу купити у копирници Библиотеке “Милутин Бојић”, Илије Гарашанина 5 (код Палилулске пијаце) у периоду од 8.00 до 20.00 (суботом од 8.00 до 14.00).
Уколико је неко заинтересован да преузме књиге приликом тестирања у ДНК центру за генетику, Светозара Ћоровића 10, благовремено ћемо Вам оставити примерке.
Књиге се могу наручити и добити поштом. Плаћање поузећем.

Куповином књига помажете рад Друштва српских родословаца “Порекло” и наше наредне издавачке и истраживачке подухвате.

Срећан нам Српски ДНК дан!

Коментари (3)

Одговорите

3 коментара

  1. Све честитке Српском ДНК-у.
    Позивам све Радовиће да се придруже овој акцији и уради тест ДНК.
    Пошто сам у Црној Гори, мој син ће данас поподне да уради овај тест.
    Јавило ми се неколико Радовића да ће урадити анализу ДНК.
    Још једном све најбоље Српском ДНК-у и да нам траје што дуже.

    Поздрав из Улциња
    Витомир Вито Радовић

  2. Danijel

    Da li se mogu naručiti knjige i u inostranstvo (Slovenija).

    Pozdrav
    Dane