Ново у дигиталној библиотеци: Књиге др Горана Комара о Херцег Новом

18. август 2015.

коментара: 1

Goran-KomarПортал Порекло богатији је за новог сарадника – др Горана Комара, неуморног истраживача ћириличних докумената и натписа у бококоторском и херцеговачком крају. 

Др Горан Комар последњих двадесетак година истражује збирке старијих ћириличких докумената из фондова Државног архива Црне Горе, Државног архива Дубровник, Архива Српске православне цркве и приватних колекција. До сада је обрадио више хиљада ћириличних докумената и већ број ћириличних архивских књига. Последњих година изучава ћириличне натписе на гробним споменицима источне Херцеговине, о чему је објавио књигу “Стари ћирилични натписи источне Херцеговине (са прегледом крстова)”, чије је друго измењено и допуњено издање недавно изашло из штампе.

Др Горан Комар објављује у бројним научним часописима у Србији, Републици Српској и Црној Гори. Члан је Матице Српске и један од оснивача Друштва Чланова Матице Српске у Црној Гори. Године 2003. основао је Друштво за архиве и повјесницу херцегновску. У бројним радовима и прилозима настоји на рушењу тезе о измјени етничке слике Боке Которске у збивањима Морејског рата. Поборник је става о цјеловитости и недјељивости старог ћириличног писма. Аутор је специјалног ћириличног фонта који најпотпуније илуструје графију старог ћириличног система писма, а палеографска истраживања изводи на богатом документационом наслеђу Боке и Дубровника. Упорни је теренски истраживач у областима источне Херцеговине и Боке, где је успео у изналажењу непознатих ћириличних натписа средњег века. За истраживачки рад на пољу завичајне историографије добио је Октобарску награду Херцег Новог.

Живи и ради у Херцег Новом.

Овај плодносни аутор значајних књига и чланака, свој изузетан научни допринос посебно је дао кроз архивска истраживања прошлости херцегновских села, који се огледају у објављеним збиркама ћириличних пописа становништва Топаљске комунитади, као и најважнијим књигама протокола ове српске аутономије под окриљем Млетачке републике. Из овог научног опуса, за почетак сарадње са порталом Порекло, подарио  нам је (у дигиталном формату) следећа два изузетна наслова:

др Горан Комар – Херцегновски ћирилични пописи (1750-1826)

др Горан Комар – Књиге од вјерности и доброте топаљске комунитади (1751-1806)

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. Defendor

    Добродошлица новом члану и похвале за прегалачки рад на истраживању ћириличких натписа у Источној Херцеговини.

    Наравно, све похвале и за уступљене књиге, нарочито зато, јер су сад доступне и у претраживом формату.