Представљање “Књиге о Мацурама” у Београду, у суботу 1. 11. 2014.

28. октобар 2014.

коментара: 1

Генетичко-историјска студија “Књига о Мацурама”, први издавачки подухват Друштва српских родословаца “Порекло” биће представљена 1. новембра 2014. у Београду  у Библиотеци “Милутин Бојић”, Илије Гарашанина 5 (преко пута Палилулске пијаце), са почетком о 12.00 часова.

knjiga, na papiru

О књизи ће говорити аутори (Дејан Вујанић, Синиша Јерковић, Јовица Кртинић и Александар Маринковић) и Милош Мацура, оснивач и уредник портала macure.net.

На 256 страница ове богато опремљене књиге садржано је све што је у овом тренутку могло да се истражи о роду Мацуре. Централни део књиге чине студија о далматинским Мацурама, као и истраживање засновано на генетичким резултатима тестираних појединаца – припадника овог рода. У књизи су истражене и Мацуре као стари народ у црногорским брдима, а предмет нашег истраживања су биле и Мацуре које се са овим или сродним презименом Мачура појављују у Пољској, Чешкој, Словачкој и Украјини. Наравно, испитана је и етимологија овог заиста специфичног појма (имена, презимена).

Користимо прилику да обавестимо све заинтересоване да “Књигу о Мацурама” могу купити на Сајму књига, у хали 4. на штанду “Куће за сунце”, као и у Библиотеци “Милутин Бојић”, уз специјални попуст за свега 500 динара!

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. Miroslav Macura

    Браво! Коначно један озбиљан подухват – не само када је реч о племену Мацура- него и као генетичко-историјској анализи једног презимена на балканским просторима. Изузетан значај и допринос даљим подухватима на овом пољу. Путоказ и основа интересовања за своје порекло за све заинтересоване саплеменике, али и све остале да истраживањем уз помоћ нових сазнања на научној бази и кроз сакупљање старих записа, предања и свеколиког искуства начине сличне студије. Надамо се да је ова књига само пионирски подухват и почетак ширег интересовања за спознајом нашег порекла и упознавање наших потомака са својим коренима.
    Хвала ауторима у моје и у име моје породице, али и у име свих Мацура које неће бити у прилици да присуствују промоцији.
    Мирослав Мацура, Карађорђева бр.5 Земун