Prezimena porijeklom iz Šekulara Reviewed by Momizat on . Prezimena u Šekularu i Šekular u prezimenima, prezimena porijeklom iz Šekulara. Prema knjizi Rada Brakočevića, Lomni Šekular - priče, pjesme, anegdote, dokumenti Prezimena u Šekularu i Šekular u prezimenima, prezimena porijeklom iz Šekulara. Prema knjizi Rada Brakočevića, Lomni Šekular - priče, pjesme, anegdote, dokumenti Rating: 0
You Are Here: Home » Preporučeni tekstovi » Prezimena porijeklom iz Šekulara

Prezimena porijeklom iz Šekulara

Prezimena u Šekularu i Šekular u prezimenima, prezimena porijeklom iz Šekulara. Prema knjizi Rada Brakočevića, Lomni Šekular – priče, pjesme, anegdote, dokumenti, prilog rodoslovu bratstva Brakočevića i njegovih ogranaka, Beograd 2013. godine

Lomni Sekular

A

Azanac (ili Azanjac): Iz Azana – Gornji Bihor, prethodno iz Šekulara. Lozna – Donji Bihor, Javor kod Ivanjice (Srbija), Bosanska Krajina, od potomaka Vuka Ljevaka , Daše i drugah šekularskih bratstava. Poznat je Petar (Petrović) Azanac (po selu Azane – Bihor), hajduk, komita i harambaša u tursko i švapsko vrijeme, poginuo 1917. godine u Azanama, izdajom. Slava Sveti Jovan 20. januar. U Azanama sva pravoslavna bratstva ( osim dva roda: Ivezići, doselili iz Vrševa 1910. g. i Stanišići doselili iz Ivanja,) slave Svetog Jovana u januaru.

AleksićĆetković: potomci stotinaša Alekse Ćetkova, daljim porijeklom Drobnjaci, Šekular, Blagaj kod Peći. Slave Đurđevdan.

Aleksić potomci popa Maksima Aleksića koji je živio krajem 18. i prve četiri decenije 19. vijeka. Zbog sukoba sa begovima Redžepagića i agama Šehovićima iz Plava, morao je da napusti Veliku i manastir Svete Trojice u Brezojevice i ode na Pešter. Od 1832. godine naslijedio ga je kao narodni prvak, vođ, velički paroh pop Dmitar Popović rodom iz Peći, starinom iz Šekulara.

Andrijević: Hadži-Kirilo Andrijević (Andrejević), arhimandrit dečanski. U Pećko Belo Polje doselili se iz Šekulara, po čemu se često nazivao Belopoljac i Šekularac. Nije tačno utvrđeno od kojeg šekularskog bratstva potiče.

Antić: selo Bušince, Novobrdska Kriva Reka.

Adžilazović: Bijelo Polje i Crni vrh kod Peći. Porijeklom iz Šekulara, po jednima od iseljenih Mezgaljana – Mikarića , po drugima od Brakočevića. Poznat (H)Adži Cvjetko Lazović, „Od ove kuće cijenjen je i kod Srba i kod Turaka Milić Adžilazović, a od onih u Bijelom Polju zapažen je dugogodišnji komita Jaćo Pećanin. On je obično živio kod Stefana Lekića, koji mu je bio brat od tetke, pa je odatle, nekad sam a nekad sa Stefanom, prelazio u Metohiju i tamo ubijao Turke i otimao im konje i volove“. (Isto: Radoje Kastratović, str. 112)

Armuš (i Armušević): Peć, Podgorica (Đorđe Armuš „narodni učitelj“, koji je po raznim poslovima šiljan u Skadar, a službovao najviše u Podgorici 60-ih godina 19. vijeka). U ranija vremena i Rmuši u Šekularu su se nazivali Armuši. Tako su upisani u spiskovima crnogorske narodne vojske. I danas se čuje: Idemo u Armuše, udala se u Armuše, odiva, odivičić Armuša. Isto kao Rmuš. Slave Jovandan, 20. januara. Armuša ima i poarnaućenih, danas Šiptara – Albanaca.

Arsić: selo Bušince, Novobrdska Kriva Reka.

Asović: iz Šekulara sišli u Donju Ržanicu kod Berana; Ilija Asović, četni komandir u balkanskim i prvom svjetskom ratu, školovan oficir. Slave Đurđevdan.

Arsović: od Maslara, Kraljevo, Sremska Mitrovica – Srbija.

Arsenijević: od Maslara, Kraljevo.

B

Babić: Ćetkovići Šekular, Kaludra, Rovca kod Berana, Osoje, Peć. Ogranci: Đorović, Tomović i Mlađenović. Porijeklom šekularski Drobnjaci. Po jednima, prezime po baba – Jani, drugoj ženi Daše Šekularca. Po nekima, druga žena Dašina zvala se Anđelija. Zajedničko i jednima i drugima da je to bila udovica iz Drobnjaka, koja je dovela sina Mlađena (Mladena) zvanog Đetko. Otuda naziv za ovu grupu prezimena Đetkovići. Slave Đurđevdan.

Balević: Orah, Šekular; Buzovik; Budisavci, Metohija; Zaton kod Bijelog Polja; Savino Selo, Vojvodina. Iz Bratonožića, a prema nekim pojedinim mišljenjima potomci starog plemena Lužana iz Bjelopavlića i Pješivaca. Slave Svetog Nikolu.

Barjaktarović: jedna kuća doseljena iz Petnjika.

Bekić: šire Rmuš, Peć.

Božović: Orah, Šekular. Potomci Vuka Ljevaka, odnosno Boža Dmitra Jaša… Stefanova, na šire Jašović. Slave Svetog Jovana, 20. januara.

Bolević: ranije Bojičić. Šekular; Smederevo… Potomci Jovana Bojice. Jedni smatraju da su iz Bratonožića, a drugi da su iz Zete od Đurišića ili iz Lješkopolja. Slave Svetog Jovana, 20. januara.

Bošković: ogranak Maslara, Šekular; Beograd. Slave Jovandan, 20.januara.

Bošković: ogranak Brakočevića. Berane; Novi Sad. Slave Jovandan, 20. januara.

Brakočević: Orah, Šekular; Lješnica kod Berana; Savino Selo, Vojvodina. Ogranci: Ivanović – Šekular, Lazović – Gračanica, Protić, Savović (ili Savić) Hadži Popović – Peć, Bošković – Berane. Potomci Brakoča Vuka Ljevaka Marinkova. Slave Svetog Jovana, 20. januara. Preslava Sv. Ilija, 2. avgusta.

Brunčević: „Brunčevići- Vajmeši (1 k. su iz Šekulara. Slave Sv. Jovana zimi. Isto: Bogdan Lalević i Ivan Protić, Vasojevići u turskoj granici, str.713) „su doseljeni iz Šekulara, zvani Vajmeši. Najstariji Brunčević zvao se Milovan. Oni su se u Budimlji zadržali do Drugog svjetskog rata, poslije kojeg su se odselili u Kraljevo, a ovdje ih je imalo pet pojaseva.“ (Jovan Delević, Budimlja i Budimljani kroz istoriju, Ivangrad, 1986, str. 15).

Bulić: Laze, Strane, Ulica, Šekular. Potomci Daše Šekularca. Slave Jovandan, 20. januara.

Bućković: Dapsiće kod Berana, Drobnjaci – Cerovići, porijeklom iz Šekulara.

V

Vajmeši: Pantovići (saogrankom Aleksići), Markovići, Ivovići, Milunovići, Devići, Miloševići i Nedovići, Radoševići i Đorđijevići. „Neki od njih kažu da su oni od vojvode Vajmeša koji je pomagao đerđa Kastriotu u odbrani Kroje od Turaka“(P.A. Rovinski). Sva bratstva Vajmeša slave Đurđevdan.

Vajmeš (i Vajmešović) u Peći, Metohija. Jedno vrijeme tako se prezivali u Toplici, kod Prokuplja. Šekular. U spisku vojnika čete mezgalske Šekularsko -trepačkog bataljona za 1911/1912. godinu, od ukupno 65 vojnika, između ostalih, nalazimo: Mitar V. Vajmeš (r.b.5.ima 26.godina, primjedba: u artiljeriju), Jovan L. Vajmeš ( r. b. 40. ima 21. godinu), Bogdan V. Vajmeš (r. b. 47. ima 20.godina), Vučić A. Vajmeš (r. b. 55. ima 19. godina), Marijan V. Vajmeš (r. b. 65. ima 18. godina).

Vulević: Rovca, Vasojevići od Vulevića iz Trešnjeva. Slave Aranđelovdan.

Vujičić: dvije kuće iselili se iz Rovaca u Metohiju između dva svjetska rata. U svoje vrijeme poznat Janko Ivov Vujičić. Ivovići i Radoševići su im najbliži. Slave Đurđevdan.

Vukašinović: odseljeni Rmuši. Mijenjali prezime, a ranije se zvali Odovići-Radičevići, koji su se prezivali Lekić i Jović, kao i Vajmeš

Vukajlović: Azane. Slave Svetog Jovana, 20.januara.

Vukićević: jedna kuća Vukićevića – Vasojevića doseljena iz Zabrđa

Vukosavljević: u Peći, od Rmuša.

Vučetić: Šekularski Drobnjaci u Peći. Slava Đurđevdan.

Vučinić: u Blagajima – Metohija, šekularski Drobnjaci. Slava Đurđevdan. ‘ Vuković: po Vuku Ljevaku, grupa istorodnih bratstava: Brakočevići, Živkovići, Popovići, Jašovići… Razgranati, sa brojnim bratstvima i ograncima. Slava Sveti Jovan, 20. Januara. Preslava Sveti Ilija.

G

Galević: Donja Ržanica kod Berana, šekularski Drobnjaci, nekada bila jedna kuća.

Galić: Naklo, Metohija. šekularski Drobnjaci.

Gojković: ranije Matović, šire Jašović.

Grujić: Goraždevac kod Peći, porijeklom iz Mezgala, raseljeni šekularski starosjedioci (pali na krv sa Vasojevićima, prethodilo ubistvo njihovog bratstvenika na planini Balju). Na njihova imanja naselili se Vasojevići iz Lijeve Rijeke kao čivčije gusinjskih begova sredinom 19. vijeka. Ilija Grujić, šekularski prvak koji je sa svojim Šekularcima dobio od Karađorđa barjak u selu Bukoviku, sjeverno od Sjenice (Prota Miloš Velimirović, Pleme Vasojevićko, Andrijevica, 2003. str. 33-35).

D

Dević: Rovca (šekularska), Donja Ržanica, Metohija, Kozara i Potkozarje-Bosanska krajina

Dakić: Goraždevac kod Peći. Od bratstva Mikarića, slava je Sveti Jovan zimski (20. januar), a mala slava Sveti Sava.

Davidović: Mezgale, doseljenici iz Ljevaje (Lijeva Rijeka), daljim porijeklom Piperi, naselili se zajedno sa Vasojevićima sredinom 19. vijeka. Slava Aranđelovdan.

Damnjanović: Milinčići u Krnjanima (Srbija) davno doseljeni iz Šekulara

Danilović: „su se doselili (jedna kuća) iz Donje Morače, iz sela Đurđevine. Prvi doseljenik bio je Jovan Danilović, koji je bio zet Muse Čubrova Radevića… došao da obiđe svoje šureve, Musine sinove koji su se bili naselili u selu Mezgalima, ovi ga pozovu i nagovore da dođe i naseli se kod njih, a Jovan tako i učini i naseli se kao begovski čivčija“.(Isto: R. Kastratović,str.15) nekad Šekular, odseljeni u Vojvodinu-Savino selo.

Daničić: šire Lekić, od Lekinog brata, po majci Danici. Šekular.

Dičić: sela Vaganeš i Jasenovik, Novobrdska Kriva Reka.

Deletić: Mezgale, novodoseljeni Vasojevići, sredinom 19. vijeka. Šire Rajevići Lopaćani, ogranak grane Dabetića. Slava Aranđelovdan.

Dašići: potomci vojvode Daše Šekularca, razgranati, Šekular, Plav (Brezojevica, Gračanica, Vojno Selo), Donja Ržanica, Rovca, Zagorje, Goražde-Polica, Ulcinj, širom Metohije, Brestovik, Budisavci,Rugova (poarnaućeni), Bosanska krajina itd. Slava Sveti Jovan, 20. januara.

Dulutović: Miličinci u Kranjanima (Srbija), doselili iz Šekulara.

Dujović: Mezgale – Šekular, novodoseljenici, Vasojevići, doselili se iz Lijeve Rijeke kao begovske čivčije na imanja Mezgaljana, „palih na krv“ sa Vasojevićima, iseljenih u Peć, sredinom 19. vijeka. Naselio ih sa drugim vasojevićkim bratstvima Nikola Boškov Tomović, pređašnji perjanik, potonji serdar Knjaza Danila, kapetan Lijeve Rijeke u vrijeme vojvode Miljana Vukova. Slave Arhanđela Mihaila, 21. novembra.

Đ

Đopapaj: Mali Štupelj, Rugova, poarnaućeni Šekularci

Đorđijević šekularski Drobnjaci, Rovca, Murino, Andrijevica, Podgorica, Metohija (selo Drenovac) Toplica.

Đorđijević: (sada Đorđević) Vajmeši, Murina, Andrijevica. Jedna porodica se sa Murine ili Andrijevice preselila u Čačak, od njih je popularni rok pjevač Bora Đorđević zvani Bora Čorba.

Đorđević: (Leskovac, Medveđa, selo Maćedonce) doselili se krajem 19. vijeka. Smatraju da su od Dašića. Rodoslov doseže do Gavra Đorđevića, sina Đorđa „đorđevića, za koje se vjeruje da su rođeni u Šekularu pod prezimenom Dašić. Pored prezimena Đorđević, u Medveđi ih svi znaju i po familijarnom nadimku „Armuši“ ili „Rmuši“. Očigledno, to su potomci Muša Dašića.

Đorđević: sela Bušince, Vaganeš i Jasenovik, Novobrdska Kriva Reka.

Đorović: selo Ćetković, Šekular, šekularski Drobnjaci, Dobruša, Zahać, Rznić, Ljumbarda – Metohija. Slava Đurđevdan.

Đošović: Goraždevac kod Peći. Potomci raseljenih Šekularaca iz Mezgala i Seoštice (od sredine 19.vijeka, Rijeka Marsenića, kada su begovi Šabanagići naselili Marseniće kao svoje čipčije). Na njih podsjeća lokalitet Đošov konak kod Navotine ( ranije Papratnice).

Đurović: (ranije Mikarić i Mikerić). Goraždevac kod Peći, Metohija, potomci raseljenih Mezgaljana. Na njih podsjeća lokalitet Mikarića laz u Balju.

Ž

Živković: potomci Vuka Ljevaka Marinkova, od Vukova unuka Živka odnosno Živka Stefana Vuka Ljevaka Marinkova. Dijele se na „trbuhe“: Radmani i Burdići. „U svako šumarče po jedno Radmanče“, riječi su Radoja Kastratovića.Selo Orah, Šekular; Peć, Metohija. Ogranci: Popovići i Labudovići. Slava Sveti Jovan, 20. januara. Preslava Sveti Ilija.

3

Zarić: Goraždevac kod Peći, Metohija. Potomci odseljenih šekularskih Drobnjaka.

Zdravković: Vučitrn. „Iz Šekulara su Zdravkovići – Biševci, takođe pripadaju toj struji (dinarskoj, p. a.) jer su doseljeni iz Biševa u Rožaju, samo su oni možda u seobu pokrenuti prodiranjem Arbanasa u Rožaj.“ (Atanasije Urošević, Gradovi, naselja i drugi antropogeografski spisi, Narodna i univerzitetska biblioteka „Ivo Andrić“, Priština, Beograd, 2009, 209)

I

Ivanović: ogranak bratstva Brakočević, selo Orah, Šekular, lokalitet Sječena Ravan; Kosovsko pomoravlje – Buzovik; Smederevo; Vrnjačka Banja; Beograd, Vojvodina, Vrbas, Ratkovo, Makedonija- Ržanično, Skoplje. Slava Sveti Jovan zimski. Preslava Sveti Ilija.

Ivović: šire Vajmeš, Rovca šekularska. Do 1999.godine u selu Lješane, Metohija. Rodonačelnik Ivo Vujičić.

Ilić: sela Vaganeš i Jasenovik, Novobrdska Kriva Reka.

J

Janković: kod Prokuplja, Toplica. Odseljeni Rmuši, potomci Janka koji je u Srbiju došao sa tri sina; Jovanom, Todorom i Ivanom.

Janković: selo Bušince, Novobrdska Kriva Reka.

Jašović: potomci Vuka Ljevaka, odnosno Jaša Stefana Vuka Ljevaka Marinkova. Pepići, Brezojevice kod Plava, Siga, Kaličani kod Peći, Bijelo Polje kod Peći, Pašino selo, Ćuška, Goraždevac, Beograd. Ogranci ove grane čiji je rodonačelnik Vuk Ljevak, vojvoda i nepokorni knez Šekulara, su: Božovići, Matovići i Šarići u Šekularu. Od Matovića su Gojkovići. Slava Sveti Jovan, 20. januara.

Jevtić: sela Vaganeš i Jasenovik, Novobrdska Kriva Reka.

Jovanović: selo Bušince , Novobrdska Kriva Reka.

Jović: selo Bušince, Novobrdska Kriva Reka.

Jovović: Peć, Metohija, srodnici Nedovića i Nikića, Jovo je bio brat Jevrema Nikića. Slava Đurđevdan.

K

Kastratović: Mezgale, Šekular. Vasojevići, grana Rajevića, sredinom 19. vijeka doseljeni iz Trešnjeva u Šekular. Slave Aranđelov dan.

Kanjić ogranak Popovića iz Šekulara, Pešter, Suvi do kod Tutina.

Kekić starinom Radmužević, odseljeni. Radmuževići se vezuju za Komnena barjaktara (mada se ne zna da li je bio oženjen, vjerovatno od njegove braće).

Kenjić Radmužević, Šekular, ogranak Maslara.upisani i kao Kenić.

Kiković Rovca (šekularska). Od Labana – Mijovića, Vasojevići.

Knežević odseljeni iz Šekulara u Dapsiće. Iselili se iz Dapsića, izgubio im se trag ili možda izumrli u Dapsiću.

Kukalj potomci od Radmuževa sina koji je umro rano, a ostao mu sin Andrija  i žena Jana. Nekada potomke Andrije Janina zvali Andrijanić. Šekular, Peć. Po jednima potomci starog plemena Lužana iz Pješivaca.

Kukaljević Prezivaju se Kukaj. Peć. Ima ih poislamljenih i Arnautaša (sada pravih Albanaca u Metohiji). Kukaljaj Dečani, Metohija (poarnaućeni Kukalji, Albanci).

L

Labudović potomci Vuka Ljevaka Marinkova odnosno Labuda Milovana Radoševa Živkovića. Šekular, nekada i u Metohiji. Lakušić Vasojevići; u Šekularu je živjela jedna porodica. Lalić Vasojevići, Rovca (šekularska).

Lazović potomci Vuka Ljevaka Marinkova, odnosno Laza Brakočevića, ogranak bratstva Brakočevića, Gračanica-Polimlje, Plav, Podgorica, Budva, Novi Sad. Slava Sveti Jovan 20. januara.

Lazović Belo Polje i Crni vrh kod Peći, poznat komita Jaćo Pećanin. Slava Sveti Jovan 20. januara.

Lekić potomci Radmuža, selo Lekići Šekular, Buzovik kod Vitine, Metohija, gnjilanski kraj, Jablanica.

Lelčanin (Lelčaj) potomci Vuka Ljevaka Marinkova, odnosno njegova unuka, sina Josifova. Prema jednima, od Josifa Vuka Ljevaka, a prema drugima od Josifova sina tj. unuka Vuka Ljevaka. Poslije smrti muža snaha Latinka (Albanka) odvela dijete u rod u Klimente – Barjak Selce, Vrmoša, sjeverna Albanija. Prema nekima Lelčaj u Štoju kod Ulcinja porijeklom su Lelčani-Klimenti iz sjeverne Albanije, daljim porijeklom iz Šekulara. Albanci.

Luković Azane. Slava Sveti Jovan 20.januar. Ima par kuća koje su primile islam.

LJ

Ljevak misli se na Vuka Ljevaka koji je zajednički predak, rodonačelnik više šekularskih bratstava sa brojnim ograncima: Brakočević, Živković, Popović, Jašović…

Ljubić Mezgale. Novošekularci, doseljeni Vasojevići sredinom 19. vijeka, ogranak Novakovića, bliski Radevićima i Davidovićima. Neki Ljubići se zovu i Nikolići, imali komandirstvo Milija i Ilija Nikolić. Pirot. Čačak. Peć- svi se zovu se Nikolići. Ljubići u Peći.

M

Manojlović Goraždevac kod Peći, šekularski Drobnjaci, po jednima iz Ćetkovića, po drugima iz Rovaca.

Marković Peć, šekularski Drobnjaci, od njih su Galevići.

Matović Šekular, potomci Vuka Ljevaka Marinkova, odnosno Mata Radovana Dmitra Jašova, ogranak grane Jašovića.

Marinković – Vuk Ljevak Marinković.

Marinković Kosovsko Pomoravlje i Novo Brdo.

Martić Donja Ržanica, šekularski Drobnjaci.

Maslar selo Maslare, Šekular, potomci Radmuževi. Šarenjak kod Čačka, Metohija, Trebović, Gora i Opolje, Albanija (muslimani). Zapažen Negoje Maslar, pametar i odvažan, čovjek za primjer. Govorilo se: vješt ka’ Negoje Maslar sa Turcima, pametan ka Negoje Maslar.

Madžgalj porijeklom iz Mezgalja po kojem su se prozvali Madžgalji, slave Đurđevdan, bjelopoljski kraj (Pisana Jela, Nikoljac, Čokrlija, Slijepač Most, Rakonje, Malopolje, Selaković, Sokoc, Muslići, Nedakusi, Bijeli potok, Lješnica, Pruška, Okladi i dr.) (Jovo Medojević, Stanovništvo i naselja bjelopoljskog kraja, Bijelo Polje, 2005, str. 532)

Macura najstariji stanovnici Šekulara. Starinci, „Latini“, odnosno „Macure“. Jedno od starih ratobornih plemena sa područja današnje Crne Gore. Korijenom blizu rijeke Morače. Po predanjima predstavljaju ostatke prastanovnika Španja. Po predanju nekada bili stanovnici Šekulara, kasnije dijelom potisnuti ili dijelom asimilirani od Vasojevića i drugih crnogorskih plemena. Macure zajedno sa Lužanima, Bukumirima, Kričima, Matagužima, Malonšićima, Latinima i drugima, prozvaše Srbljacima. Neki članovi ovog plemena otišli u Dalmaciju, a njihovo plemensko ime očuvalo se i danas u prezimenu Macura. U imenu sela u Kninskoj krajini (Šibensko-kninskoj županiji) u Hrvatskoj-Macure, Bosanskoj Dubici, Bratonožići, Piperi, Crmnica, Crnogorsko primorje, južna Italija. Znaju za svoje porijeklo iz Šekulara. Pravoslavni slave Aranđelov dan. Ima Macura i katolika u Hrvatskoj.

Milosavljević kod Prokuplja-Toplica, od odseljenih Rmuša.

Milićević od Rmuša, Metohija, Peć

Milićarci po Miliću, više prezimena u Novobrdskoj Krivoj Reci u selima Vaganešu i Jasenoviku: Ristić, Jevtić, Đorđević, Trajković, Dičić, Filić, Ilić, Filipović (istraživač: Milorad Minja Filić). Najbolji poznavaoci od njih znaju da je njihova dalja starina Šekular.

Miletić šire Maslari, odnosno od Radmuža.

Milošević Rovca (šekularska). Prema jednima od Devića, a prema drugima od Pantovića iz Šekulara, Vajmeši, selo Romune-Metohija. Narodni epski pjesnik Milivoje Perišin Milošević

Milunović Rovca (šekularska), selo Lješane-Metohija

Miljković selo Bušince, Novobrdska Kriva Reka.

Mladenović selo Bušince, NovobrdskaKrivareka

Mlađenović Rovca šekularska, ogranak Babića, selo Romune-Metohija. Prezime po Mladenu zvanom Đetko, baba Janinom (ili Anđelijinom) sinu dovotku, Dašinom pastorku ili možda unuku.

O

Negojević (i Njegojević) ogranak Maslara. Negdje i Negosavić.

Nedović Rovca šekularska od šekularskih Drobnjaka; dve kuće Nedovića u Puz kod Kline, Metohija.

Nikolić ogranak Ljubića u Šekularu.

Nikolić ogranak Dašića u Peći.

Nikolić ogranak Dakića u Metohiji od iseljenih Šekularaca.

Nikić rodom iz Rovaca, selo Ljumbarda kod Peći, od njih je Miomir Nikić, doktor antropoloških nauka, Bijelo Polje. Nikići su vrlo bliski s Nedovićima (Nedo i Nika su braća, sinovi Novice Vajmeša)

Novković Sjenica, Pešter, od Dašića. Novčić Korita, od Dašića.

P

Pantović šekularski Drobnjaci, šire Vajmeši

Paušili tako neki nazivaju Baleviće

Pejković šekularski starinci, iseljeni u Peć kao čivčije na imanje Mahmudbegovića poslije krvavog sukoba sa Vasojevićima sredinom 19. vijeka.

Petković selo Bušince, Novobrdska Kriva Reka.

Petrović od šekularskih Drobnjaka. Goraždevac kod Peći, zapažen Ilija Petrović.

Petrović Azane. Slava Sveti Jovan 20 januar. Od njih je čuveni Petar Azanac

Petrović selo Bušince, Novobrdska Kriva Reka.

Popović potomci Vuka Ljevaka Marinkova. Ogranak grane Živković, Šekular, Velika, Azane, Rijeka Marsenića, Istok, Suvi Do – Pešter, Goraždevac, Gnjilane, Smederevo, Beograd. Slava Sveti Jovan 20 januar.

Popović ogranak šekularskih Drobnjaka. Peć, Berane, od njih je Simo Popović, trgovac i prvak Berana, krajem 19. i početkom 20. vijeka.

Popović, potomci popa hadži Nikole Petrovića Brakočevića, sin pop hadži Gavrilo Popović u Peći -19. vijek.Slava Sveti Jovan 20 januar.

Popović od Dašića, Štavica-Pešter.

Portić starinom iz Hercegovine iz Vražegrmlja. „Doselili su se davno, negdje poslije druge seobe Srba 1737. godine u selo Brezojevice kod Plava. Kad su se doselili, zvali su se Rajkovići“. (Isto: R. Kastratović, str. 15). Rođaci su im Rajkovići (pravoslavni i muslimani) u Brezojevicama kod Plava. Doselili poslije smrti Vuka Ljevaka u vrijeme kada je u Šekularu bio knez Arso Vukov Dašić. Starosjedioci, Mezgale. Poslije „padanja na krv“ sa Vasojevićima, „od starih Mezgaljana ostale su samo dvije kuće Portića, koje u tom ubistvu nijesu učestvovale, te im je Nikola Boškov ostavio njihova imanja i oni su tu ostali. Tom prilikom u selu Mezgalima su naseljeni: Ljubići, Radevići i Davidovići. Ostali Mezgaljani doseljavali su se docnije, kao begovski čivčije, pošto su begovi uzeli Mezgale. Čedovo kod Sjenice. Vapa, zovu se Šekularci. Jajce kod Sjenice, zovu se Portići, u Goraždevcu kod Peći, u Ljutoglavu. (Isto: Radoje Kastratović, str.112,113)

Protić ogranak bratstva Brakočevića, potomci prote Stefana Nikina Brakočevića (1820-1895), preseljeni u Peć, poznati: prota Stefan Brakočević; sveštenik hadži Nikola Petrović- Brakočević i sin pop Gavrilo, prota Jakov Protić; Risto Protić – učitelj, visoki diplomatsko-konzularni činovnik Kraljevine Srbije. Milorad Miro

Protić – narodni poslanik, načelnik Pećkog okruga; Desanka Protić – doktor medicinskih nauka, redovni profesor Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu; Slobodan Marković – Libero Markoni, po ženskoj liniji praunuk prote Stefana Brakočevića. Od Sava, brata prote Stefana, Savovići ili Savići. Od popa hadži Nikole, brata protina Popovići. Svi u Peći. Slava Sveti Jovan 20. januara.

R

Radević doseljeni Vasojevići na imanja raseljenih Mezgaljana, ogranak Novakovića. Peć, Metohija; Savino selo, Vojvodina. Slava Aranđelov dan.

Radić ogranak bratstva Spalevića, po majci Radi. Joso Radić poginuo u četovanju sa Turcima.

Radmuževići, misli se na bratstvo koje se grana na: Maslare, sa ograncima: Negojevići, Miletići, Kenjići i Tomovići. Radmuževići su i Lekići, neki nazvani Daničići po majci Danici i Spalevići od Spala ( Spasoja), brata Lekinog.

Radojković Nikšić, Podgorica, od Kukalja.

Radošević Rovca, šekularski Drobnjaci.

Radošević Azane. Slava Sveti Jovan 20.januar. Otselili, nema ih više u Azanama.

Radovanović Vitomirica kod Peći, selo Maćedonce Medveđa kod Leskovca, zovu ih Šekularci, slava Sveti Jovan 20. januara.

Račić doseljeni Vasojevići na mjesto raseljenih Mezgaljana.

Rajković Gusinje, Peć (Goraždevac, Crni Vrh), od njih su Portići.

Ristić sela Vaganeš i Jasenovik, Novobrdska Kriva Reka.

Rmuš Šekular, u Prokuplju, Jabučevu-Srbija, u Makedoniji, nekada na Kosovu i Metohiji, Podgorici, Beranama, Savinom selu u Vojvodini, u Rugovi. Pjesma kaže: I Rmuše selo popališe i Šekular ognju predadoše. Prezime po Mušu. „Mušo je bio ranjen u grlo pa ni pošto je ozdravio nije mogao da normalno diše, nego je pri tom hrčao, pa su mu zbog toga potomke prozvali Rmuši“.(Isto: Radoje Kastratović.str.91) Isto kao i Armuš.Slava Sveti Jovan 20januar.

S

Savović (upisani i kao Savić), ogranak preseljenih Brakočevića, potomci Sava Nikina Brakočevića, Peć. Poznat je književnik i novinar Nikodim Savović (Savić), arhitekta Gligorije Savović. Slava Sveti Jovan 20. januar.

Simonović selo Bušince, Novobrdska Kriva Reka.

Spalević potomci Spalevi, selo Spalevići, Šekular; Vojno selo, Plav; Martinovići, Gusinje; Gnjilane; Vitina; Peć, Pašino selo.

Spasojević ogranak Maslara.

Stefanović selo Bušince, Novo Brdo, Kosovsko pomoravlje, od njih je učitelj, pisac, ratnik Lazar Stefanović. Simić Metohija, od Dašića. Simić selo Bušince, Novobrdska Kriva Reka.

T

Tomović šekularski Drobnjaci, ogranak Babića, a ovi po predanju potomci Ćetka Cerovića iz Drobnjaka. Selo Ćetkovići, Šekular, Peć; Rovca šekularska, potomci paše muslimani (Radisav Dašić, Rmuš i Tomović, bili u najmu u Rugovu-Alugina Rijeka) Po predanju, Husein paša je rodom Tomović. Dvije grane Tomovića: Andrijići i Ilijići. Od rovačkih Tomovića je Vladislav A. Tomović, doktor sociologije, univerzitetski profesor. Slava Đurđevdan.

Tomović u Spalevićima u Šekularu, ogranak Maslara, bliski Kenjićima (Tomo i Stanoje su bili braća).

Trajković sela Vaganeš i Jasenovik, Novobrdska Kriva Reka.

F

Filipović Kosovsko Pomoravlje

Filić sela Vaganeš i Jasenovik, Novobrdska Kriva Reka.

C

Cerović od šekularskih Drobnjaka, potomci Ćetka Cerovića. Bijelo Polje kod Peći. U Čedovu kod Sjenice. Zovu se Šekularci.

Š

Šarić potomci Vuka Ljevaka Marinkova, matronimik po babi Šari. Mlađe bratstvo, ogranak Jašovića, Šekular, Berane, Lješani, Metohija, Pljevlja, Niš, Beograd. Slava Sveti Jovan 20. januar.

Šekularac iseljeni stanovnici iz Šekulara, nerijetko uzimaju za prezime ime kraja i plemena Šekular (prediono prezime). Gornja Sela, po predanju potomci šekularskih Drobnjaka. Metohija (Peć, Goraždevac, Crni Vrh, Bijelo Polje), Aleksandrovac, Prokuplje, Kruševac, Čedovo kod Sjeni-ce, Gnjilane i okolina. Nisu svi koji nose prezime Šekularac porijeklom iz jednog bratstva, već iz raznih rodova. Potomci Radisava Dašića koji je ostao u Rugovu.muslimani- Peć, Berane .Beograd, Turska. „Dašić postaje vrlo popularan čovjek i dobija položaj narednika-sejmena(žandarma) u Peći. On je pogubio odmetnika Jasu Malog „Vogel“. Radisav se opjevava u šiptarskim pjesmama: „Što se trese most na Pijesak, sve od sile Uin niz Dašić“ (Isto: Golub Brakočević, str. 13)

*  *  *

Utvrdili smo preko 150 prezimena kako u Šekularu, tako i prisutnost Šekulara u prezimenima (porijeklom i dr.). Uvjereni smo da ima i više prezimena, što treba dobro proučiti i ispitati (primjer: Kosovsko pomoravlje) posebno kod potomaka iseljenih, preseljenih i raseljenih stanovnika Šekulara (uključujući i Rovca). U području Novobrdske Krive reke ima dosta rodova-starinaca koji slave Svetog Jovana.

„Mnogo ima iseljenih Šekularaca; oni su se iseljavali u sva vremena, zato se misli da su se iseljavali zbog raznih uzroka: nerodice, gladi, tjeskobe, zuluma i dr. Priča se, da je negdje vrlo davno padao veliki snijeg i duvao studeni vjetar, da je o Đurđevu dne bila „površica“ (smrznut snijeg), te ljudi nijesu mogli na vrijeme uzorati i posijati. Takvih je godina bilo mnogo i zato je narod bio prisiljen, da se odavde iseljava i traži udobnija mjesta. Tada su jedni Šekularci pošli u Giljansku nahiju, gdje i danas naseljavaju sela: Hajnu, Reku, Mešine, Tirince, Bušince, Gogolovce, Ojanovce i Rajanovce. Svi se ovi i danas, po kazivanju Šekularaca, zovu zajedničkim imenom Šekularci i slave zimski Jovandan kao i njihova matica.

(Prije 60 godina bio je tamo u „pisaniju“ pop Savo Popović (Živković, Šekularac) kao kaluđer pećkog manastira, i u svim imenovanim selima našao je svoje rođake, čiji su se preci preselili iz Šekulara.)

U isto doba su se neki Šekularci preselili u Stari Vlah, gdje i danas živi njihovo potomstvo.

Iseljavanje Šekularaca u Giljansku nahiju i Stari Vlah moglo je biti poslije 1651. godine tj. poslije otkrivenog zbora srpskih crkvenih poglavara u Budimlju, na kome se uglavilo bilo, da se stupi u vezu s papom u cilju podizanja hrišćana protivu Turaka. Otkrivenje tog sastanka donijelo je za pravoslavne Srbe teške muke; naročito su oni iz budimljanske eparhije, kojoj je i Šekular pripadao, stradali. Zbog nasilja, koje Turci počiniše Srbima, i Šekularci su bili prinuđeni, da se iseljavaju. Da ovo preseljenje nije bilo za vrijeme Velike Seobe Srba pod Čarnojevićem, najjasnije se dokazuje tim, što se Šekularci ne preseliše u Austriju, kuda je opšta seoba odvukla Srbe, nego se naseliše sasvim na drugu stranu. Izgleda da u doba tog preseljenja uticaj austrijski nije bio toliko silan, da je mogao uplivisati na iseljavanje i određivanje pravca iseljavanja.

Iseljavanje Šekularaca produžilo se i docnije. Danas u Metohiji ima Šekularaca u Goraždevcu, Crnom Vrhu, Sigi, Peći i Bijelom Polju (kod Peći). Protići u Peći su od Brakočevića; od njih su i Savovići u Peći. Svi iseljeni Šekularci zadržali su staro ime. To je ujedno dokaz, da je Še-kular bio čuveno pleme, čijim su se imenom s ponosom nazivali, a i danas se nazivaju, svi stariji i noviji iseljenici.“(Isto: Andrija Jovićević, str. 572-573)

Miomir Dašić piše: „Šekularsko pleme je relativno malobrojno jer je bilo stiješnjeno na svoj užoj plemenskoj teritoriji, pa je bilo prinuđeno na stalno iseljavanje u Srbiju, Metohiju, Kosovsko Pomoravlje, pa čak i Bugarsku. 0 šekularskim naseljima u Bugarskoj, kojihje navodno bilo 16, pričao je Savo Popović, dečanski monah, rodom iz Šekulara, kada je onamo boravio kupeći milostinju za Dečane u 19. vijeku. Tada su „šekularski Bugari“ znali da potiču iz Šekulara, pa su čak i slavili slavu Sv. Jovana Krstitelja (Bugari, inače, ne slave, za razliku od Srba). I autor ovih redova 1967. godine, boraveći u Bugarskoj, našao je blijede tragove odseljenih Šekularaca, sjeveroistično od Velikog Trnova, gdje se nalazi pravoslavni manastir Arbanasi. Njihova svijest o porijeklu, doduše, bila je sasvim blijeda, ali neki običaji su svjedočili da su doneseni iz šekularskog kraja. Neki od tih odseljenih Šekularaca su iz Bugarske prešli u istočnu Srbiju, kao, na primjer, jedan rod Dašića koji se naselio u selu Izvoru blizu Zaječara, i gdje i danas žive njihovi potomci. Jedan od tih Dašića – Jovan bio je visoki činovnik u Saveznoj vladi do kraja prošlog vijeka. Držao je do toga da su njegovi „stari“ došli nekada davno iz Crne Gore, i to preko Bugarske. Riječju, stalni odliv viška stanovništva u 18. i 19. vijeku iz Šekulara imao je za posljedicu da je pleme ostalo relativno malobrojno na autohtonoj teritoriji gdje se začelo.“ (Isto: Miomir Dašić, Šekularci…, str. 212)

Doista, u Kosovskom pomoravlju i novobrdskom kraju na Kosovu postoji brojno stanovništvo koje je daljim porijeklom iz Šekulara. Potomci su preseljenih stanovnika Šekulara iz 17. i prve polovine 18. vijeka. Prezimena su razgranata i predmet su terenskih ispitivanja.

Mojoj malenkosti pričao je početkom 2008. godine profesor Milorad Minja Filić, istraživač prošlosti Kosovskog Pomoravlja, o brojnim porodicama (blizu pedeset prezimena) koje znaju za svoje porijeklo iz Šekulara – Gornjeg Polimlja. (Milorad Minja Filić, Kosovsko Pomoravlje, knjiga 1, rukopis)

„Godine 1850. odjedanput se iz sela Mezgala iselilo 33 kuće Šekularaca u Metohiju – zbog neke svađe s Ljevorečanima… Begovi su ih sve naselili na svoja imanja, pa su im i kuće podigli, gdje ih nije već bilo. Tako se priraštaj Šekularaca opet selio u Metohiju sve do oslobođenja, to jest do Balkanskog rata, a kasnije je bilo i masovnog preseljavanja od po 40 kuća odjednom.

U ranija vremena pojedine porodice Šekularaca su se selile i preko Kosova u Makedoniju, pa i u Bugarsku.

O preseljenju Šekularaca u Bugarsku pričao je Savo Popović, koji je jedno vrijeme bio đakon u Dečanima i kojega je starešina manastira slao da prikuplja milostinju za manastir. Milostinja se davala u naturi, jer se smatralo da je srećnije ako se da vuna od ovaca (jer će ovce bolje da napreduju), a tako i od poljskih kultura (konoplja i dr.), više nego, recimo, novac, ako ga je gdje bilo. Đakon bi ovu milostinju još odmah, u istom mjestu, proda-vao, a novac bi čuvao za manastir. Tako je došao i u Bugarsku. Tamo je pri-spio dan pred Sv. Jovana zimskog i zanoćio je kod jednog domaćina. Domaćin se užurbano nečemu spremao, te ga Sava upita zašto to čini, a ovaj mu od-govori da mu je sjutra slava, Sv. Jovan, pa se nada gostima. To Savu još vi-še zainteresuje, te upita domaćina kako to da Bugari slave Sv. Jovana, a ovaj mu tada reče da on nije Bugarin, nego Srbin, i da su se njegovi stari davno tu doselili iz nekog sela blizu Peći. Savo ga upita zna li ime tog sela, a on mu reče da se ono zove Šekular. Kada to čuje, Sava se začudi, pa mu kaže da je on baš iz Šekulara i da slavi Sv. Jovana. Onda je nastalo čitavo veselje, a domaćin mu reče da u Bugarskoj ima 16 sela Šekularaca. Mjesec dana morao je Savo da ostane u ovoj kući, a domaćin ga je vodio po svim tim selima. Milostinje je bilo u izobilju. Docnije je Savo došao kući u Šekular i bio sveštenik, te je ovo i pričao. Umro je 1903. godine. Začuđuje toliki broj sela Šekularaca u Bugarskoj, ali se ipak može misliti da je Savova priča istinita, s obzirom na to što se Šekularci zaista nijesu imali gdje širiti, te su se uskoro po doseljenju u Šekular počeli i sami seliti, pa je moguće da se po preseljenju nekoliko porodica prije nekoliko stoljeća (dok ih je Savo pronašao) namnoži toliko njih.“ (Isto: Radoje Kastratović, str. 35, 36)

O Šekularcima odseljenim u druge krajeve Radoje Kastratović zabilježio je:

„0 Šekularcima iseljenim. prije 1737. godine ne može se ništa pouzdano reći, jer se ništa ne pamti. Ima ih, kažu, u Bugarskoj, u Albaniji, najviše u Metohiji, a dosta ih se odselilo prilikom seobe Srba. Tek poslije seobe Srba, 1737. godine ponešto se pamti, ali ne potpuno, već djelimično, kod nekoga bratstvaviše, a kod nekoga manje… Napomenućemo da ihu Carigradu ima oko 50 kuća, ali se ne zna od koga potiču.“ (Isto: R. Kastra-tović, str. 107,108)

Iseljavanje iz Šekulara, kao uostalom i cijele Crne Gore je bilo neprekidno. Iseljavanjem se tražio izlaz iz teških ekonomskih prilika, siro-maštva, gladi, nerodnih godina, dioba porodičnih zadruga, kućnih zajednica, imovinsko pravnih nesuglasica, sukoba oko međa, „ padanja na krv, dugovanja krvi“, straha od krvne osvete, zuluma, nasilja… Iseljavali su se pojedinci i porodice.

 


Komentari (71)

 • DRAGAN PETROVIC

  MILETICI IZ SELA DUBNICE KOD SJENICE DOLAZE 1739 U KOSMAJSKI KRAJ SELO MLADENOVAC DA LI KOJIM SLUCAJEM POTICU IZ SEKULARA KRSNA SLAVA SVETI SIMEON STOLPNIK?

  Odgovori
 • Rade Brakočević

  Vaše prezime je iz novijeg vremena. Kako ste se prezivali prije prezimena Miletić? Jeste li mijenjali slavu? Od kada nosite ovo prezime?Pogledajte knjige od Borivoja Drobnjakovića: Kosmaj, Kosmajske varošice, Željka Kumara : Mladenovac i drugih autora koji su istraživali prošlost Kosmaja… Migraciona kretanja srpskog stanovništva sa područja Gornjeg Polimlja, Bihora i Korita, Pešterske visoravni su stalna, počev od prve Seoba Srba, Druge Seobe Srba, poslije sloma Prvog Srpskog ustanka i traju do danas… Ako se vezujete za 1739g. onda ste vi potomci starosjedelačkog stanovništva iz Sjenice… Gdje ste našli taj podatak? Iseljavanje iz nekadašnjeg vojvodsta Šekular išlo je i preko Police- Bihora.-Pešteri, dalje prema srpskim krajevima. Na Kosmaju ima dosta stanovništva porijeklom iz doline Lima, Bihora, Korita, Pešteri, naročito poslije sloma Prvog srpskog ustanka(npr. Žujovići i dr.) i nadalje zbog turskih zuluma . Među njima ima prilično i iz plemena Šekularaca, odnosno kraja Šekular. Miletići iz Šekulara su ogranak Maslara, grana Radmuževića- bratstva Staro Šekularaca. Slava im je Sv. Jovan zimski 20. januara, a preslava Sv. Ilija.

  Odgovori
  • Šarko

   Gospodine Brakočeviću,

   Moj odgovor gospodinu Petroviću odnosi se i na Vama. Da li ste zainteresovani za genetiku Šekularaca? I da li razmišljate o DNK analzi?

   Odgovori
  • Wauwau

   Gospodine rade jel.se testirao neko od roda vuka ljevaka.Procitao sam negde na nekom.forumu da se neki njegov rod testirao.i da je isapao i2 dinaric north.Znate li.nesto o tome

   Odgovori
   • Rade Brakočević

    Testirao se. To je tačno što ste viđeli na forumu. Još nije za komentarisanje. Sačekajmo knjigu, koja ima za temu tada testirane ( izlazi do kraja godine). Na odmoru sam, tek sam sada vidio šta vas interesuje.

    Odgovori
 • DRAGAN PETROVIC

  Gospodine Brakocevicu hvala na informacijama dosta toga znam.Ne zelim da imenujem strucnjaka iz oblasti demografije kome sam platio za poreklo prezimena moj rod kome pripadam je najstariji u tom kraju i naseljen je u periodu austro-turskih ratova 1739 godine naime Drobnjakoviceva istrazivanja su nepouzdana.Uspeo je da zabelezi mesto odakle smo dosli to znaju i nasi stariji rodjaci.Posto podataka je jako malo iz tog perioda jer nestali su na raznorazne nacine i kao sto znamo iz istoriskih podataka .Naime za Zujevice znam kada smo i kom periodu menjali slavu ili ne nije mi poznato prezlava je u junu mesecu Duhovi ili Sveta Trojica.Procitao sam Lutovca ali podataka nije bilo neko od mojih predaka mislim da je pradeda dao podatke Drobnjakovicu koji su tacni Kara Petar dolazi iz Dubnice sa bracom rod su nam Damnjanovici iz Kovacevca takodje velika porodica sa istom Slavom staro kumstvo su nam Belacevici takodje dosli iz Dubnice….slave Svetog Jovana

  Odgovori
 • DRAGAN PETROVIC

  DA li su u pitanju Luzani ili ne?Da li bi ste mogli gospodine Brakocevicu nesto edukativno da nam kazete o starosedeocima u tom kraju cisto edukativno naravno zanimao bi me izvor informacija jer kao sto sami znate da bi bio objektivan podatak potrebno je najmanje dva da se podudare…

  Odgovori
 • DRAGAN PETROVIC

  Naime izvestan strucnjak je tvrdio da smo potomci Komnena barjaktara zatim naveo Nikace iz Kuca koje je Karadjordje doveo 1805 ili kao varijaciju potomke Mulu Karadze Kuca…..imam pisani materijal zabelezen je i na komjuteru…..

  Odgovori
  • Rade Brakočević

   Prema predanju, istorijskim podacima,i mojim saznanjima, Komnen barjaktar jedan od trojice šekularskih prvaka (vojvoda Daša,knez Vuk Ljevak ,dugo poslije vojvode Petra Šekularca), nije imao potomaka, bio je oženjen, ali je poginuo relativno mlad. Jedan dio starošekularskih bratstava je od Radmuža, od kojih je i Komnen barjaktar.

   Odgovori
 • DRAGAN PETROVIC

  Hvala na sugestiji gospodine Sarko izvinite na evidentnim slovnim greskama

  Odgovori
 • Gordana iz Skopja

  Ja sam od Ivanovica iz Makedonije,Tacnije selo Rzanicino,i moi su poteklom iz Sekulara.
  Neobicno mi se dopada sve ovo sto je napisano,i gde bih mogla da kupim knjigu .
  Puno vas pozdravljam,bas ste mi ulepsali dan ,nikada nie na odmet saznati nesto vise o svom poreklu

  Odgovori
 • Rade Brakočević

  Poštovana rođako,
  Drago mi je što ste se pronašli u ovom Prezimeniku Šekulara. Ivanovići su posebno zastupljeni, i kao ogranak bratstva Brakočevića. Obrađen je selidbeni put vaših predaka od Šekulara preko sela Buzovik na Kosovu i Metohiji – do sela Ržanično kod Skoplja… Moj mejl: radebrakocevic@gmail.com
  Lijepi pozdravi.

  Odgovori
 • Maja

  LJUBIĆI SLAVE SVETU VARVARU.

  Odgovori
 • Rade

  Ljubići iz Šekulara – selo Mezgale su Vasojevići, slava im je Arhangel Mihailo – Aranđelovdan. Naselili se na zemlju starih Mezgaljana, koji su se preselili u Metohiju, pod pritiskom Vasojevića sredinom 19.vijeka. Majo koji Ljubići slave Svetu Varvaru.

  Odgovori
 • Nebojša Babić

  Šekularski Ljubići su Vasojevići i slave Aranđelov-dan.
  Majo, možda se radi o nekim drugim Ljubićima?

  Odgovori
 • Vladimir Zivkovic

  Pozdrav Rade,da li imate podatke o iseljavanju Zivkovica u Dalmaciju,Kordun i Baniju? Tamo im je slava Sveti Jovan (Strmica,Krnjak i Kotarani).Od koje je godine je nastalo prezime Zivkovic u Sekularu,hvala unapred.

  Odgovori
  • Rade

   Živkovići u Šekularu su potomci Vuka Ljevaka Marinkova, od Vukova unuka Živka. Nemam podatke o iseljavanju Živkovića iz Šekulara u Dalmaciju, na Kordun i Baniju. Zna se da su Šekularci kao stočari gonili ovce na zimovnik u Bosnu, čak do Krajine. Da li je neko zastao i dalje se selio ne zna se, ali to treba ispitati. Poznato je da ima Dašića u Bosanskoj krajini. Ne znam kako oni računaju porijeklo. U ovoj krajini ima i Devića, takođe Šekularaca.Čuo sam da ima Kukalja u Bosni i Hrvatskoj, i to od poodavno. Zanimljivo, po jednom predanju današnje stanovištvo Šekulara je došlo sa Zmijanja. Prema usmenoj tradiciji Živkovići se tako prezivaju oko 300.i više godina. Nema pisanih izvora za to. Provjerite mletačke ( za Dalmaciju) i austrijske (za Kordun i Baniju) izvore o doseljavanju sa područja današnje Crne Gore. Konsultujte najnovije izdanje Hrvatskog Prezimenika od Petra Šimunovića ( meni nije dostupan) i lokalne hronike sela i krajeva koje pominjete. Još kao student, daleke 1972.godine… ili neke druge vidio sam jedan spisak crnogorskih prezimena u dolini Kupe od Radivoja Vukićevića objavljen u Zborniku za običaje i narodni život JAZU. Ovo po sjećanju, ne znam godište i tačan naziv.

   Odgovori
 • Vladimir Zivkovic

  Rade,hvala vam mnogo

  Odgovori
 • Marica Armush Jovanovska

  Ja sam iz Rzanicina kod Skoplja, Armush sam po ocu a majka mi je od Tomovica iz Rovaca,a majkina majka od Dashica takodje iz Rovaca. Moj padjed Vlado se najprije preselio u Buzovik, Vitina, Kosovo, pa 1955 ovde kod Skoplja. Za njim su dosle i familije njegovih cerka Lalic, Jashovic i Ivanovic( od kojih je i moja tetka Gordana – gore). Mozete li mi reci nesto vise o Armushima.

  Odgovori
 • Rade Brakočević

  Poštovana Marice
  O Armušima, odnosno Rmušima ( u zavisnosti kako je upisano u matične knjige) imalo bi puno toga da se kaže. Pogledajte postove na ovom portalu, pod temom Poreklo prezimena Šekular kod Andrijevice. Tu sam naveo podatke o Rmušima ili Rmušima.
  Pozdrav
  Rade

  Odgovori
 • Beranac

  Poštovani Brakočeviću, ko su bili Radoš i Joso Šekularac, čije kosti počivaju u porti Pećke partijaršije.

  Odgovori
 • Rade Brakočević

  Joso Šekularac je Joso Vukašinov – Radić Spalević ( Radić po majci Radi) iz Šekulara. Poznata je fotografija objavljena sa napomenom: Pogreb glave Spalević Vukašinovog Josipa – Radića. Pećki fotograf Vaso Radulović je načinio taj snimak. Prema podacima do kojih sam došao u istraživanjima prošlosti Šekulara i Šekularaca, Joso je poginuo u četu 1906. god. na Murgašu. Neki navode druge godine i datume. Arnauti iz Rugove su odrubili glavu Josa Radića Spalevića, dva dana se dičili sa njome po sokacima jednog rugovskog sela, dok sveštenici nijesu uspjeli da je izmole da bi je konačno opojali i sahranili. Poznato je opelo glave Josa Radića u porti Pećke Patrijaršije. Vaso Radulović je zbog ove fotografije osuđen na tri godine turskog zatvora. Spasio se daljeg zatvora zahvaljujući oslobođenju Metohije od strane crnogorske vojske. Mnogo je poginulih Šekularaca, ali i Veličana i drugih, u bojevima oko Mokre i Čakora…, sa područja Gornjeg Polimlja, Gusinjske nahije, odnosno kasnije nazvane oblasti Vasojevića. Treba tačno utvrditi ko je Radoš Šekularac. Nerijetko , ubijeni su ubilježeni samo imenom i plemenom i krajem kaoŠekularci. Ne bih da pogrešno identifikujem ko je Radoš Šekularac.

  Odgovori
 • Milutin Osmajlić

  Poštovani Brakočeviću, evo mojih saznanja o Josu i Radošu Šekularcu, poginulim u Vasojevićkom ustanku tj. u Boju na Šekularu 8. jula 1876. godine, kada i bliski rođaci bratstva Osmajlića iz Budimlje: Vukašin, Miloš i Radoš Dabetić. Turci su im odrubili glave i odnijeli paši u Peć, gdje su bile pobodene na kočeve u glavnoj čaršiji. Kada je bilo naređeno da se skinu sa kolaca, Srbi su izmolili Turke da ih sahrane. Glave ovih junaka sahranjene su u porti Patrijaršije, sa još 18 glava sabraće Vasojevića i Šekularaca: Dmitra Vukova, Josifa Joksimovića, Dragoja Golubovića, Jakova Vukićevića, Bogića Radunovića, Staniše Radunovića, Anta Praščevića, Periše Markovića, Zarije Veličkovića, Radovana Aletića, Radovana Marsenića, Radoša Šekularca, Joca Mašovića, Ilije Zečevića i Luke Vukićevića.
  Poslije balkanskih ratova i oslobođenja Metohije od strane crnogorske vojske pod komandom brigadira Janka Vukotića, ovim junacima je vasojevićka omladina, početkom novembra 1915. godine (na Zadušnice), podigla skroman spomenik u porti Pećke patrijaršije. Imena trojice Vasojevića i Šekularaca, čije kosti su docnije sjedinjene sa lobanjama svojih plemenika: Anta Cemovića, Josa Šekularca i Jovana Delevića, naknadno su uklesana na spomenik.
  Dakle, ovdje se ne radi o Jocu Vukašinovom Radiću-Spaleviću, koji je poginuo 1906. godine, a o Radošu Šekularcu treba tražiti podatke prije njegove pogibije 1876. godine na Mokroj, planini iznad Šekulara.

  Pozdrav!

  Odgovori
 • Rade Brakočević

  Poštovani Osmajliću, o opelu glave Josa Radića Spalevića iz Šekulara, u porti Pećke Patrijaršije, postoji dokumentacija. O Boju na Šekularu 1876. godine se takođe zna. Od tada se Crvena stijena – Maslarski krš zove Dmitrova stijena, po Dmitru Vukovu Vešoviću, bratu vojvode Miljana. Staniša Radunović ( po majci Kujić) je bio barjaktar. Vuksan mu je brat ( neki pogrešno navode da je poginuo Vuksan), a Bogić mu je brat od strica. Boj na Šekularu đe ostati upamćen po tome, što je prvi put sprovedena izričita naredba knjaza Nikole da se neprijateljskim borcima ne odsijecaju glave, tj. poštovanje odredbi Ženevske konvencije. Mnogo toga mi je poznato. Nešto sam i objavio u knjizi Lomni Šekular… O svemu tome može da se piše mnogo više, nego što to činimo na ovom portalu. U blizini Patrijaršije pod glavicom postoji jedno neobično Neznano groblje, kako je pisao prota Miloš Velimirović. Tu nijedan grob nije duži od stope. Hroničar je zapisao da je u tome groblju sahranjeno do pet stotina glava iz ranijih vremena i sve su srpske i sve sa Lima donesene. Kod same Patrijaršije postoji groblje sa podignutijem spomenicima. Ako Bog da moja malenkost je pripremila građu za objavljivanje koja se odnosi djelimično i na ovu problematiku. Radovan P. Aletić iz Kralja poginuo je na Pobjeniku kod Navotine blizu Berana na Limu, a glava mu je odnešena u Peć( kao i mnoge druge)… O Milošu Velimiroviću Srbljaku iz Kralja, čija je majka bila iz Šekulara sestra opjevanog junaka Pavla Kukalja Domuza, od kojeg je Rugova bila na oprezu, a baba od Aletića, pisao sam u Glasu Holmije u dva nastavka. Milutine, bolje bi bilo da to to što znamo ( a znam da treba još više ) stavimo na papir, i da se suprotstavimo opakoj reviziji istorije koja potire sve što je srpsko i crnogorsko. Upravo sam se vratio sa jedne stručne konferencije, vezane za posao koji radim, iako umoran pogledah šta ima novo na portalu Poreklo RS.
  Pozdrav!

  Odgovori
 • Beranac

  Zahvaljujem se gospodi Brakočeviću i Osmajliću na podacima o Josu i Radošu Šekularcu.
  Prota Miloš Velimirović bio je otac prve srpske vajarke Vukosave Vuke Velimirović, koja je svojim skulpturama i slikama oduševljavala ondašnji umjetnički Pariz i Evropu. Zašto se u Vasojevićima, a bogami i u Srbiji, malo zna o protinoj ćerki Vuki?

  Odgovori
 • J. Lazović

  Ko su Lazovići iz okoline Brodareva kod Prijepolja? Znam sigurno da se čuveni glumac Danilo Lazović, nažalost pokojni, osećao Srbinom i Crnogorcem, tj. Vasojevićem.

  Odgovori
 • Nikola Dasic

  gospodine Brakocevicu molim Vas ako mozete da mi posaljete ime moga pradede koji je bio harambasa i doselio u Bosansku krajinu tacnije u Sanicu a potom dosao u selo Dabar blizu Sanskog Mosta gde su ziveli Dasici dok nisu poput pradede 1995 morali napustiti svoja ognjista i iseliti pred turskim zulumom

  Odgovori
 • Rade Brakočević

  U Šekularu se zna da ima Dašića u Bosanskoj krajini. Nijesam upoznat da je neko uradio knjigu o rodoslovlju starošekularskog bratstva Dašića koja bi obuhvatila i iseljavanje Dašića u Bosansku krajinu. Od velike pomoći bi bilo uključivanje poznavalaca prezimena u Bosanskoj krajini u rasvjetljavanju ovog pitanja. U Šekularu postoji predanje da su dvije porodice došle iz Bosanske krajine i da od njih potiče najstariji sloj Šekularaca. Neko se se samo vratio u svoj prazavičaj.

  Odgovori
 • Rade Brakočević

  Ili su jedni otišli, a drugi ostali?

  Odgovori
 • Predrag T. Šćepanović

  Podaci o prezimenu Madžgalj su netačni i bez ikakvog su utemeljenja.Madžgalji i njihovi preci nikada nijesu živjeli na teritoriji Šekulara.Jesu na teritoriji susjednog sela Marsenića Rijeka.Jedni od njih su pretopljeni u Marseniće,dok su drugi odselili u Australiju.

  Odgovori
 • Joksim

  Raniji naziv Rijeke Marsenića je Seoštica. Seoštica je bila u sklopu Šekulara. Do promjene naziva je došlo kad su Šabanagići koji su gospodarili Gornjim Polimljem, na ovaj dio atara Šekulara – Šekularsku Seošticu kao čipčije naselili Marseniće – Vasojeviće. Pogledajte radove akademika prof.dr Miomira Dašića o tome… Podatak o Madžgaljima porijeklom iz Šekulara navodi dr Jovo Medojević u knjizi Stanovništvo i naselja bjelopoljskog kraja,Bijelo polje, 2005. str. 532. Navedite izvor o pretapanju Madžgalja u Marseniće. Atari Seoštice ( noviji naziv Rijeka Marsenića) i Mezgala se dodiruju.

  Odgovori
 • Joksim

  O „podaci … su netačni i bez ikakvog su utemeljenja“, „valjanosti“ podnosioca primjedbi, pogledati:
  http://www.selo-velika.me/?p= 2766

  Odgovori
 • Milan

  Gospodine Brakočeviću pozdrav!
  Molim Vas da mi kažete, ako možete, nešto više o poreklu Devića iz šekularskih Rovaca i Donje Ržanice. Ja sam unuk Pavla Devića, koji se iz Šekularskih Rovaca preselio u Peć.

  Odgovori
 • Rade Brakočević

  Poštovani Milane, o Devićima iz Šekularskih Rovacca i Donje Ržanice kod Berana moglo bi dosta da se piše. Devići pripadaju grupi drobnjačkih bratstava ( po predanju) iz Šekulara. To su zvani Ćetkovići. Upravo je ovih dana na ovom portalu Nebojša Babić (pripadnik Ćetkovića) postavio prilog: Bratstvo Ćetkovića iz Šekulara. Pogledaj ga. Devići su 20.tih godina 20.vijeka bili jedno od brojnijih bratstava Vajmeša. Devići u Rovcima su isto sa Devićima iz Donje Ržanice. Ranije sam nalazio i sajt o Devićima. Potraži na internetu. Kažeš da si Pavlov unuk. Pavle je držao prvi han još u vrijeme turske vladavine. Preselio se u Peć, đe se bavio trgovinom… Pavle je bio patriota. Njegov brat Vukajlo je bio učitelj, poznat kao pristalica ujedinjenja Crne Gore i Srbije i stvaranja Kraljevstva Srba, Hrvata i Slovenaca, 1. decembra 1918.g. ( bio je poslanik Velike Narodne Skupštine u Podgorici)…
  Lijepi pozdravi!

  Odgovori
 • Milan

  Meni je još pre više od 20 godina ntetka pričala da vode poreklo od Cerovića iz Tušinje.

  Odgovori
 • Rade Brakočević

  Milane, Sajt o Devićima kod Berana, po svemu sudeći je „ugašen“ ( sada je zatvorenog tipa) 17. februara ove godine. To je zapravo Kuća knjiga Devića. Vidim da se Ljubomir T. Dević oglasio u komentarima na temu: Bratstvo Ćetkovića iz Šekulara. Da ja ne pričam o Devićima u ime samih Devića. To oni najbolje znaju. Sjećam se da je taj sajt bio lijepo urađen i da je ulazio u vezu Devića sa Lijovićima Kosorićima iz Drobnjaka. Nema potrebe da iznosim nešto više o Devićima. Mislim da će gospodin Ljubomir T. Dević, prenijeti dio onog što je bilo na sajtu. Interesuje me sve, posebno njegovo viđenje dolaska u Šekular, Rovca, Donju Ržanicu, seljenje u Metohiju i drugo…

  Odgovori
 • Milan

  Poštovani gospodine Brakočeviću hvala Vam na brzom odgovoru. Ja sam unuk tog Pavla Devića, rođenog brata Vukajla Devića i ono je sve tačno što ste napisali za njega, jedino što je bio kafedžija, a ne trgovac, imao je kuću i veliku kačaru u Peći na putu prema Patrijaršiji, a kafanu na Pijesku u centru Peći. Učestvovao je u Balakanskim ratovima i Prvom svetskom ratu i dobio više odlikovanja, među kojima je Medalja Obilića, mislim da je srebrni krst i još dva ordena. U Drugom svetskom ratu je sa sinom i ćerkom interniran u Italiju. Sa Ljubomirom Devićem sam već godinama u kontaktu i bio je kod mene u poseti. Mi zajedno pokušavamo da odgonetnemo poreklo Devića, ali mislim da se tu mnogo ne napreduje.
  Nebojša Babić pominje da Devići nisu nosioci većinske Drobnjačke halpogrupe, kojoj pripadaju i Cerovići. Ukoliko ne pripadaju toj halpogrupi onda nemaju veze ni sa Kosorićima, jer Cerovići, Kosorići i Vulevići potiču od tri rođena brata.

  ,,Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

  CEROVIĆI

  (žive u Tušinji)

  Među prvim novljanskim porodicama koje su se naselile u Drobnjaku su i Cerovići, koji su došli iz sela Cerovice iz Nikšićkih rudina. Predanje kazuje da su oni s Kosorićima i Vulovićima porijeklom od tri rođena brata i da su im prezimena veoma stara, kao i da su sva tri bratstva donijela prezimena kojima se i danas prezivaju.

  Cerovići su prvo naselili selo Borovac. Ono je bilo najisturenije prema Kričima, koji su živjeli u dolini Tare, a po Sinjajevini i Jezerima imali svoja pasišta i katune. Kasnije su iz Borovca prešli u Tušinju, gdje i danas žive. Zna se i to da je ovo bratstvo bilo jedno od najbrojnijih u vrijeme naseljavanja Drobnjaka.

  Prvi Cerović o kome se nešto zna je Sekule, koji je živio u drugoj polovini 17. vijeka. Učestvovao je, kao drobnjački predstavnik, zajedno sa Nikolom Balotićem, na saboru održanom u manastiru Morači 1608. godine (S. Tomić: Postanak i organizacija nlemena Drobnjak – rukopis)..“

  Prema ovome se vidi da lutamo po mraku.
  Činjenica je da Devići, Tomovići, Nedovići, Nikići, Ivovići i još dosta porodica u Šekularskom kraju vode poreklo od Ćetka.
  Vi ste u tekstu naveli ovo:

  ,,C

  Cerović od šekularskih Drobnjaka, potomci Ćetka Cerovića. Bijelo Polje kod Peći. U Čedovu kod Sjenice. Zovu se Šekularci.“

  Još jedna stvar vezano za to je činjenica o Cerovićima iz Belog Polja kod Peći, koji su tu došli iz Gornje Ržanice iz Šeklulara. Oni su po Gavrilu Ceroviću bili dobili prezime Gavrilović, a kasnije su se opet vratili u prezime Cerović. To mi je sve pričao Zoran Cerović iz Belog Polja kod Peći, koji sada živi u Vršcu.
  Prema svemu ovome, a i prema priči moje tetke, koja bi sada imala oko sto godina, koja je tu priču slušala od oca koji je bio 45 godina stariji od nje i bio jako pametan čovek i stričeva koji su bili školovani – Vukajlo i Stojan, a i tetka je bila fakultetski obrazovana – profesor biologije tako da verovatno ne bi pričala napamet.
  Ni je mi jasno da li je neko od Cerovića radio DNK i da li se on razlikuje od DNK Devića?
  Činjenica da slave Đurđevdan potvrđuje da vode poreklo iz Drobnjaka, gde je to plemenska slava, a tom plemenu pripadaju i Jakići.
  Zato sam Vam i bio uputio dopis ako imate vi neka saznanja ili neku arhivsku građu, jer sve ovo drugo je lutanje po mraku, a ja bih voleo da se rukovodimo činjenicama.

  S velikim poštovanjem
  Jakić Milan

  Odgovori
 • Milan

  Imam fotokopiju rukopisa Nova Devića, Ljubomirovog pradede, gde piše da se jedan Ćetkov sin preselio iz Šekulara u Belo Polje kod Peći i da je imao prezime Cerović. Negde u tekstu se pominje i udova Cerović.

  Odgovori
 • Joksim

  Milane, da imam „neka saznanja ili neku arhivsku građu“ rado bih je podijelio sa Vama i svim zainteresovnim, posebno Devićima. Čuo sam ranije za rukopis Nova Devića. Jedna ispravka nije riječ o o Gornjoj, već o Donjoj Ržanici.
  Srdačan pozdrav!

  Odgovori
 • Milan

  Ljubomir Dević iz Malmea u Švedskoj je autor Kuća knjiga Dević!

  Odgovori
 • Milan

  Kada sam razgovarao sa Zoranom Cerovićem koji je iz Belog Polja kod Peći izbegao u Vršac on mi je rekao da su oni iz Gornje Ržanice u Šekularu doselili u Belo Polje kod Peći. Dakle nije moja greška, da li je on pogrešio ne znam. Inače bio sam i u Rovcima i Donjoj Ržanici.

  Odgovori
  • Rade Brakočević

   Milane, vjerujem da ste vjerno prenijeli riječi Z. Cerovića. Gornja Ržanica je kod Velike – sada opština Plav. Nekada je i Gornja Ržanica pripadala ataru Šekulara. Viđeti: kod prof.dr Miomira Dašića. Sve je to bilo dio šekularskog vojvodstva, pa otuda i Zoran Cerović je i „rekao da su oni iz Gornje Ržanice u Šekularu“, misleći na ono što je nekad bilo šekularska zemlja. Nije to Vaša greška, a ni Zoranova, tako su mu prenijeli stari. Znam da će se neki naći da na ovu istinu „reaguju“.

   Odgovori
 • Milan

  Sve vezano za Vukajla Devića je tačno.

  Odgovori
 • Blagoje Šarić

  Svi komentari na akademskom nivou.Bravo svima! Bravo Rade, odgovarao si na pitanje jasno i koncizno. Interesuje me da li je članak objavljen u „Glasu Holmije“? Pozdrav od Goleškog!

  Odgovori
 • Aleksandar Labudović

  Poštovani gospodine Brakočeviću!
  Moje prezime je Labudović i nažalost ne poznajem dovoljno svoje poreklo. Pradeda se zvao Vukola, a njegov otac Miladin, krsna slava je Aleksandar Nevski. Vukola je rođen na Goliji, selo Vučak, opština Ivanjica. Molim Vas ako imate neka saznanja o nama da mi odgovorite. Unapred zahvalan!
  Pozdrav od Aleksandra Labudivića iz Beograda.

  Odgovori
 • Rade Brakočević

  Poštovani gospodine Labudoviću,
  Pogledajte literaturu o ivanjičkom kraju. Lijepo je što znate do prađeda. Mnogi ni to ne znaju. Poznato je da u Ivanjici i okolini ima stanovnika porijeklom iz Gornjeg Polimlja ili oblasti Vasojevića, kako Srbljaka, tako i plemenski Vasojevića.
  Po slavi bi trebalo da ste od Vasojevića. Koja Vam je bila prethodna slava?
  Predlažem da uradite dnk test po muškoj liniji. Na taj način rješavate dileme porijekla i praporijkla. To možete uraditi u organizaciji Porekla. Javite se na adresu: dnk@poreklo.rs
  Lijepi pozdravi!

  Odgovori
 • Predrag

  Postovani gospodine Rade
  Zanima me prezime Aleksic iz Peci pa krajem 19 vijeka preselili u Toplicu selo Suvi do?
  Dali su oni iz Sekulara?
  Predrag

  Odgovori
 • Rade Brakočević

  Poštovani,
  Nijeste naveli bliže podatke. Je li riječ o selu Suvi Do kod Blaca? Koje ste prezime imali u Peći. Zovu li vas Pećanci? Od kada nosite prezime Aleksić? Koju slavu slavite? Jeste li je mijenjali? Sa kim se rođakate, koja su vam kumstva od starine iz Peći? Ima bezbroj pitanja… Reći na prvu, da li ste porijeklom iz Šekulara, je teško. Postoje osnovane pretpostavke da ste možda porijeklom iz Šekulara. Međutim, sve zavisi od činjenica u vezi postavljenih pitanja. Da li ste razmišljali o DNK testu po muškoj liniji? Možete to uraditi u organizaciji našeg Društva. Javite se na adresu: dnk@poreklo.rs
  Ima priličan broj testiranih rodova iz Šekulara. Tako će te saznati da li ste porijeklom iz Šekulara ili nekadašnjeg Šekularskog vojvodstva – šireg područja Gornjeg Polimlja u Crnoj Gori, ili ste iz nekog drugog kraja.
  Blace je naseljeno poslije 1878.g. Dominiraju tri migracione struje: kopaonička – od Kopaonika, ibarska – ibarska sela, župsko rasinska. Ima doseljenika iz Peći, Mitrovice, Vlasine.
  Pišite ćirilicom. Ako je mi ne njegujemo. Ko će?
  Pozdrav!

  Odgovori
 • Predrag

  Poštovani Rade
  Mene interesuje iseljavanje Crnogoraca i Hercegovaca posle 1878 godine u Toplicu Jablanicu i Metohiju.Pa sam htio doći do vaše knjige Lomni Šekular.Ali nisam uspio.Pa ako možete da mi pošaljete vaš e mail.Pa ako imate da mi date neke iformacije?
  Predrag

  Odgovori
 • Predrag

  Poštovani Rade
  Mene interesuje iseljavanje Crnogoraca i Hercegovaca posle 1878 godine u Toplicu Jablanicu i Metohiju.Pa sam htio doći do vaše knjige Lomni Šekular.Ali nisam uspio.Pa ako možete da mi pošaljete vaš e mail.Pa ako imate da mi date neke iformacije?
  Jedino znam da je Suvi do opština Blace,toplički kraj
  Predrag

  Odgovori
 • Rade Brakočević

  Poštovani Predraže,
  Moj mejl je: radebrakocevic@gmail.com
  Lijepi pozdravi!
  Rade

  Odgovori
 • AS

  Veliki pozdrav,da li mi neko nesto moze vise reci o pomenutim Simonovicima iz Sekulara,odakle su tacno poreklo,koja slava,gde zive njihovi srodnici.Unapred hvala,

  Odgovori
 • Rade Brakočević

  Podatak o Simonovićima iz Kosovskog Pomoravlja, koji su porijeklom iz Šekulara dobijen je od dr Milorada Minje Filića, na osnovu njegovih istraživanja. Nezavisno od njegovih ispitivanja, moja malenkost mu je ukazala, na zapažanja popa Sava Popovića, i pisanje Andrije Jovićevića 1921.g. Poznato je da su se jedni Šekularci naselilii Giljansku nahiju i to u sela: Hajnu, Reku, Mešine, Tirince, Bušince, Gogolovce, Ojanovce i Rajanovce. Pop Savo Popović (Živković) Vukoljevaković kao monah Pećkog manastira je oko 1860. godine kad je išao u pisaniju, našao u tim selima svoje rođake.
  As, pri kraju je produžena besplatna akcija testiranja starinačkih rodova sa Kosova i Metohije ( od prije 150. godina). Možete me kontaktirati na mejl: radebrakocevic@gmail.com da Vas stavimo u spisak. Moguće je da bude mjesta i za Vas.
  O Srpskom DNK projektu pogledajte bliže na sajtu: http://www.dnk.poreklo.rs

  Odgovori
 • Rade Brakočević

  AS, za Vas sa Kosova i Metohije, sve zainteresovane za dnk testiranje po muškoj liniji, evo mejl adresa lica zaduženog za ovu besplatnu akciju testiranja: milos.miletic@poreklo.rs
  Požurite, neki djelovi južne pokrajine Srbije, su popunjeni. Vaš kraj nije. Skratimo postupak, i direktno kontaktirajte navedeno lice.
  Vidimo se na Srpskom DNK projektu.
  Svako dobro!

  Odgovori
  • Batrić

   DNK analiza je stvorena za podmetanje bioloških tragova, kako bi istoriju usmerili u pogrešnom pravcu. Ni kriminal ne miruje, a izvršeno krivično delo ide u korak sa najsavremenijom tehnologijom, zvanom DNK analiza, na uštrb izvršioca krivičnog dela?! Greške u analizama uveliko postoje, češće, i mnogo opasnije, u interpretaciji istorijskog genoma, odnosno kada je jedan neubedljiv rezultat tumačen kao sigurni dokaz da je biološki trag zaista verodostojan u analizama porekla. Zato, g. Brakočeviću, mani te se ćoravog posla! Istorija je složen posao, i nije za amatere.

   Odgovori
 • Ljubomir T Dević

  „(…) Ukoliko ne pripadaju toj haplogrupi onda nemaju veze ni sa Kosorićima, jer Cerovići, Kosorići i Vulevići potiču od tri rođena brata.“ (Milan)

  Ne slažem se s Milanovom konstatacijom, zato što:
  Postoje razne teorije i verzije o našem porijeklu: neki kažu da potičemo od devet djeva ili bolje rečeno od devet vojvoda-popova (još u vrijeme dolaska Turaka u naše krajeve), da pripadamo Drobnjacima i da smo od Cerovića (Novice Cerovića) priješli u šekularske Deviće. Neki čak vele da smo Vasojevići. Ne može nikako biti, jer Vasojevići pripadaju drugoj haplogrupi – tj. E1b1b, kao i Cerovići – I1 (Poreklo.rs). Prije bi bilo da smo Cerovčani (Bogićeve potomke upravo zovu Cerovčani ili Bogićevići), jer i oni i mi pripadamo haplogrupi I2a1b, tj. Moračko-Rovačkim bratstvima – potomstvo Gojaka Nikšina (Bulatovići, itd.).
  Po najnovijim DNK-nalazima imamo bliske veze s Vranješima i pivljanskim rodovima. To nas povezuje s bratučedima Baja Pivljanina – tj. Dragojla Nikolića. A naš Ćetko je upravo iz te junačke kuće. Tu ubrajaju i Deletiće i Pekoviće.

  Odgovori
 • Joksim

  Ljubomire T. Deviću, koje Deletiće dovodite u vezu sa „naš Ćetko je upravo iz te junačke kuće“. Do sad se znalo da su Deletići iz plemena Vasojvića, kad ono „tu ubrajaju i Deletiće i Pekoviće.“

  Odgovori
 • Bobam

  Poštovani, da li zna neko da mi kaže nešto o prezimenu Milosavljević… Nažalost nemam živih rođaka koji bi mogli da mi kažu nešto više o tome… Jedino što „znam“ (pitanje je da li je to tačno) da vidimo porijeklo od Novice Cerovića iz Drobnjaka i da smo krvno vezani i sa Šekularcima…

  Đed i otac su mi rođeni na Kosovu, Peć, slavimo Đurđevdan…

  Molim vas ako neko nešto zna nek me kontaktira mejlom bobopg@mail.com

  Odgovori
 • Nebojša Babić

  Bobane,
  prema ovim podacima koje si napisao, rekao bih da si od šekularskih Ćetkovića.
  Iz kog tačno mesta u Metohiji su tvoji?

  Odgovori
 • Tomovic Djordje

  Postovani,
  Moji su rodom iz Sekulara, Prezime je Tomovic. Miljan Tomovic mi je deda, pradeda mi je Milivoje. Koliko sam cuo bliski smo sa porodicom Kenjic. Slava nam je sv. Jovan.
  Ako neko ima nekih informacija ko je postojao pre Tome (zacetnika) ili bilo sta o mojoj porodici neka mi napise mail. deskillz300@gmail.com
  Hvala..

  Odgovori
 • Rade Brakočević

  Stari Stanoje i Tomo su bili braća. Oni su sinovi Ilijini. Ilija je Vukov. O Vuke do Radmuža ima još tri pojasa. Ne znaju im se imena. Tako kažu dostupni podaci. Ako neko od Tomovića iz Spalevića zna više neka reče. Zapaženi su Spasoje i Milić Miljanovi, Vučko Đorđijev i drugi.

  Odgovori
 • Đole (Radusinović)-Laban

  Lopaćani: Radulovići, Miloševići, Karadžići, Golubovići, Stojanovići,
  Bojovići, Labani, Čukići; Đukići, Marsenići, Vulevići, Vukićevići, Neradovići i
  Folići.
  Dabetići: Novičići, Deletići, Labovići, Vulinići, Lazarevići, Garčevići,
  Lašići i Lalići.
  Kovačevići: Kastratovići, Đurišići, Dedovići, Obadovići i Đinovići.
  Novakovići: Babovići, Dragovići, Račići, Bakići, Ćulafići, Tomovići,
  Orovići, Radunovići, Kruščići, Lakušići, Dujovići i Radevići.
  Mijomanovići (neki kažu i Mijemanovići): Zečevići, Delevići, Rabljeni,
  Maslovarići, Fatići, Guberinići, Stiovići i Vukićevići.
  Prema Laleviću i Protiću iz ovih bratstava su nastala sva ostala bratstva
  Vasojevića.
  Iseljeni iz Vasojevića
  U Župi Nikšićkoj su Draganići, Marojevići, Mušikići i Ćorovići.
  Najmlađi Vasov sin, Đuro, odselio sa u Crmnicu. Neki Vasojevići tvrde da
  se četvrti Vasov sin nije zvao Đuro nego Stanimir. Imao je tri sina: Đura, Vuksana i
  Andriju. Od Đura su Đurovići, od Vuksana su Rmekovići, a od Andrije su
  Crnčevići. Nastanjeni su u Dupilu i drugdje.
  U Gluhom Dolu u Crmnici su iz Vasojevića bratstva:
  Ivčevići sa ograncima: Vukčevići, Marotići, Mihaljevići, Mišljeni,
  Ostojići i Parađini.
  Jovovići sa ograncima: Antonovići, Glavičići, Gradinjani, Đurići,
  Jovovići (čiji su ogranci: Banovići, Đurinovići, Nikčevići i Pavlovići) i
  Šainovići.
  Vuletići sa ograncima: Boškovići, Vuksanovići, Đurašići, Kneževići
  i Rajičevići.
  Kumpresi sa ograncima: Buhići, Vojvodići, Vučićevići i Marovići.
  Masoničići sa ograncima: Đukovići, Savići i Jovetići.
  Gvozdenovići sa ograncima: Dragovići, Kikovići, Stanišići i
  Petranovići.

  Što se tiče Milića iz Bjelica oni su iz Kuča došli u Vasojeviće odnosno jedan od tri brata Milića.. Piše negde da su iz Banjana u Kuče pa iz Kuča u Vasojeviće.

  Odgovori
 • Mihailo

  Gospodine Brakočeviću imate li više saznanja o Jovanu Danilović koji je doša u Šekular..napišite sve što znate,hvala unapred

  Odgovori
 • Rade Brakočević

  Nemam drugih saznanja, osim navedenog, što je napisao Radoje Kastratović. Pogledajte, možda Danilovići iz Donje Morače, od kojih potiču Danilovići u Mezgalama – Šekularu (po R. Kastratoviću) znaju više. Treba viđeti i šta Danilovići iz Šekulara prenose o svom porijeklu. Valjalo bi uraditi test dnk porijekla Danilovića iz Šekulara.

  Odgovori

Ostavi komentar

© 2012- 2013 POREKLO poreklo.rs

Scroll to top