Порекло презимена, село Белица (Јагодина)

9. октобра 2014.

коментара: 7

Порекло становништва села Белица, град Јагодина – Поморавски округ. Према књизи Станоја Мијатовића „Белица“. Приредио сарадник портала Порекло Милодан. 

Belica

Положај села.

Село је са обе стране реке Белице. Више кућа има на левој а мањи на десној страни реке. Приликом изливања река Белица чини штету селу, плавећи један део кућа и поља која су у равни поред ње.

Воде.

Пије се бунарска вода.

Земље и шуме.

Њиве и сенокоси су на местима: Кључ, Њиве, Падалиште, Згорељак, Бубан, Под Косу, Присоје и Криви Вр’. Њиве, пашњаци и шуме су на местима: Осоје, Лештар, Грабак и Танка Коса. Шуме су на брду Бела Чука и Шареник. Виногради су у Унгарима.

Тип села.

Село је средње збијености, тимочког типа. Дели се по положају земљишта на Горњу и Доњу Малу а по родовима на: Антицку, Цветицку, Јевтицку, Вељковицку, Стојковицку, Станимировицку, Каницку и Недицко-Милутиновицку Малу.

Ове мале су обично раздељене сокацима.

Старине и име селу.

Не зна се да ли је река Белица добила своје име по селу или је село добило име по реци. Више села је Жидовско Гробље без икаквих белега, где се приликом орања, копања, орања и риљања налазе стари новци и комади старог земљаног посуђа.

Више села и Таборишту, код Града, погинуо је почетком 1815. године злотвор српског народа звани Смрди Буба (Турчин).

Између села Велике Сугубине (у Левчу), Белице и Мишовића има остатака од неког града, који се зове „Јеринино Градиште“. Око овог града (градишта) налазе се старе ствари из средњег века (бакарни, сребрни и златни новци, комади од оружја и земљаног посуђа). Ту је и једна црквина за коју се, по предању, верује да је некада била велика црква посвећена Св. Богородици.

Више села се познаје место где је била прва фабрика стакла у обновљеној Србији, у власништву Аврама Петронијевића.

 

Постанак села и порекло становништва.

Не зна се поуздано када је ово село настало. Према досељеницима оно је овде од пе 200 година, али је можда ту постојало и раније само су се становници мењали.

Белица има 120 кућа, 13 родова и 680 становника.

Родови су:

Станимировићи, славе Томиндан. Доселили су с из Топлице а тамо са Косова пре 200 година.

Вељковићи, Богојевићи и Симоновићи, славе Ђурђиц и Ђурђевдан. Доселили сус е са Косова преко Топлице пре 200 година. Има их у Нозрини код Алексинца и у Мијатовцу.

Симићи, Ере, славе Митрован. Доселили се из „ерског краја“ међу првим досељеницима. Некада их је било више у роду, па се затрли-изумрли.

Антићи, славе Никољдан. Пореклом су из Малог Косова, прво у Јошанички Прњавор па овде пре Кочине Крајине.

Цветићи, Јевтићи и Крљанци, славе Св. Враче. Доселили су се из Топлице преко Копаоника пре 160 година.

Стојковићи, славе Митровдан. Доселили су се из Адровца код Алексинца одмах после Првог устанка

Милутиновићи и Недићи, славе Томииндан и Преображење. Дошли су са Косова преко Топлице када и Стојковићи. Са Томићима у Лозовику сматрају се као један род.

Панићи, Стевановићи и Канићи, славе Св. Врачи. Дошли са Косова пре 130 година.

Степановићи, славе Аранђеловдан. И они су дошли са Косова пре 130 година.

Јанковићи, славе Аранђеловдан. Предак дошао из околине Трна у Бугарској призетивши се у Степановиће.

Ивановићи, славе Јовањдан. Доселили су се из Цикота у Левчу пре 100 година а тамо из околине Приштине преко Јанкове Клисуре на Јастрепцу.

Васиљевићи, славе Ђурђиц и Ђурђевдан. Доселили су се из Дулена у Левчу пре 80 година. Предак се призетио у Вељковиће.

Ђорђевићи, славе Ђурђевдан. Предак се доселио пре 70 година из Лапова призетивши се у род Вељковића.

Сеоска слава је Мали Спасован а заветина Св. „Каралампије“, 23 фебруара по н. к. ради општег здравља.

Гробље је усред села.

 

ИЗВОРСтаноје Мијатовић – Белица. Приредио сарадник портала Порекло Милодан.

Коментари (7)

Одговорите

7 коментара

 1. Јованка

  Поштовање,
  Ја бих само да додам и огњиште породице Николић која је у овом прилогу вероватно случајно испуштена. Породица Николић је једна од најзначајнијих породица у селу јер су управо Николићи једни од оснивача села заједно са Станимировићима. Знам то јер ми је дека лекар чувени педијатар Станимир Николић родом из Белице и доста знамо о историјату породице.

  • Шарко

   Јованка,

   Која Вам је крсна слава ?

   Господин Милодан је испустио да напише врло важну чињеницу о настанку рода Станимировића. 2) Мали Бандер Шалаверда преведен је овамо “из арнауцко” када му је било три године. Кад му је било осам година покрштен је у манастиру Јошаници и добио име Петар, те се после звао Петар Биндер. Овај Станимир био је Петров син, па би се тако овај род могао звати и Петровићи, Биндеровићи.

   Што се тиче ваше породице Николић, кажете да сте међу најстарије породице у Белици тј. да се рачунате у осниваче села, ви сте огранак неког старијег рода у Белици. Одаћу ти неку тајну, уствари није тајна али многи и не знају да су у литературама многе породице забележене само под родовским презименом, а да су се заправо у време проучавња административно (на папиру) презивали другачије, а то су новонастали огранци од тих родова који су забележени само по једним најстаријим родовским презименом или под родовским надимком или под неколико презимена, која су се опет разгранила у новонастала презимена. Ово је веома компликовано за почетнике који мало знају о настанку и о формирању презимена на нашим просторима, поготово кад је у питању Србија.

 2. Јованка

  Мнооооого ми је драго што сазнајем неке чињенице јер прабаба ми је директни Станимировић декин ујак покојни деда Рада је славио св.Тому а Николићи славе св. Николу. Кућа ми је у самом центру села код продавнице. Е сад ја знам део историјата који је потврђен. Наиме предак по коме носе презиме је Никола. Нека девојка кажу била је јако лепа и заљубила се у турског племића. Остала у другом стању. Није желела да прими ислам и када се породила, отишла је у манастир женски који је био баш близу села ( али га на жалост више нема) и ту се замонашила. Дете је одгајано у манастиру. Крстили су га Никола. Е сад одакле потиче та девојка то нисам успела да сазнам, а ни име Турчина. Она је побегла са бебом их не одведу у Турску ко зна одакле. И када је тај Никола стасао за женидбу игуманија манастира му да део манастирског имања са све шумом и ожене га девојком из најугледније породице у селу ту. И после тога крећу Николићи. Али као породица су врло поштовани били од памтивека. као и Станимировићи који су били најбогатији у селу. Толико знам. Има ту још неких детаља које знам од рецимо чукундеде али пре тога само ово. И хвала пуно за информацију о Станимировићима, значи ми и то пуно.

 3. Јованка

  Заборавих да додам да је та породица чијом се девојком предак Никола оженио, живела на тим просторима много генерација уназад.

 4. dragan

  drago mi je sto sam procitao ovaj tekst…odlicno poznajem jerinin grad i zarino gde moji imaju zemlju…svoje detinjstvo sam proveo kod mog deda drage ciji je otac solunac deda jova stamirovici a sada zivanovici ,prezime devojacko moje majke….mom ocu iz gornje sabante baba je iz porodice veljkovic ,tako da mije moja krv najvise poreklom iz belice a i majka mi je uvek govorila da najvise licim na njene…..odlicno dobro poznajem belicu od starog grada do vodenice ,sarenika bubanovog brda itd…..

  • dragan

   pokojni brat beli nije doziveo da kao ja uradi dnk i da potvrdi da smo stara srbska porodica kako u sabantu tako i u belicu…zivot smo proveli u dcarino i u jerinin grad sa dedom dragom a i ja licno pamtim deda jovu i price sa soluna….

 5. Radosav Radosavljevic

  Drago mi je da mogu da stupim u vezu u ovom tekstupropusteni Radosavljevici ja zivim u Vrbas od 1960 god.otac mi je Radasin imao brata Stanimira i dve sestre Dragicu i Mileva njihov otac Pera imao brata Milorada sestru Zivku i Pasu a njihov otac Mikailo a njegov otac Radosav a njegov otac Anta od koga su izgleda nastali ANTICT