Poreklo prezimena, selo Čelopek (Lipljan) Reviewed by Momizat on . Poreklo stanovništva sela Čelopek, Lipljan (Kosovo i Metohija). Prema studiji „Kosovo“ Atanasija Uroševića. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić. Poreklo stanovništva sela Čelopek, Lipljan (Kosovo i Metohija). Prema studiji „Kosovo“ Atanasija Uroševića. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić. Rating: 0
You Are Here: Home » Autori » Vojislav Ananić » Poreklo prezimena, selo Čelopek (Lipljan)

Poreklo prezimena, selo Čelopek (Lipljan)

Poreklo stanovništva sela Čelopek, Lipljan (Kosovo i Metohija). Prema studiji „Kosovo“ Atanasija Uroševića. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Čelopek je zaselak sela Marevca. Leži u ravnici, u podnožju planine Žegovca, oko 4 km jugoistočno od Lipljana.

Razbijenog je tipa. Ima dva dela na međusobnom rastojanju oko 300 m. Delovi zaseoka nemaju imena.

Čelopek se do sredine 19. veka računao za posebno selo. Docnije je u administrativnom pogledu priključen novom naselju Marevcu i sveden na stepen njegovog zaseoka, mada je on staro naselje. Neki su seljaci u njemu imali svoju zemlju, a neki bili čifčije u Tojgara iz Prištine.

Pravoslavni Cigani:

Živovići (2 k., Sv. Nikola), starinci i uvek imali svoju zemlju.

Ristovići (2 k., Sv. Vasilije). Preseljeni iz Glogovca 1922.

Muslimanski Cigani:

Lutovići (1 k.). Živeli po raznim kosovskim selima kao napoličari i sluge. U Čelopeku se nastanili oko 1870. na kupljenoj zemlji.

Poarbanašeni Srbi:

Odžovići (2 k.). Preseljeni sredinom 19. veka iz G. Gadimlje, iz roda Misinovića.

Arbanasi:

Kalešt (4 k.), od fisa Gaša. Doseljeni iz Guncata (Podrima) posle Odžovića.

Bedrol (1 k.), od fisa Sopa. Doseljen iz Dulja (Podrima) oko 1870.

Podrimčak (1 k.), od fisa Sopa. Preseljen oko 1890. iz Gumno Sela, gde se ranije bio doselio iz Podrime, po čemu mu je i prezime.

Muselj (1 k.), od fisa Gaša. Doseljen iz Petraštice (Drenica) 1910. Dalja starina mu je u Skadarskoj Malesiji.

 

IZVOR: SANU, Srpski etnografski zbornik, knjiga LXXVIII, Odeljenje društvenih nauka, Naselja i poreklo stanovništva, knjiga 39, ATANASIJE UROŠEVIĆ: KOSOVO, IU “Naučno delo“, Beograd, 1965. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

_____________

DODATAK:  Podaci prema popisu stanovništva KiM iz 1912. godine. Priredio saradnik foruma Poreklo Dragiša Gile Živković:

Selo ČELOPEK, izveštaj učitelja Vukadina Popović:

 

Domaćinstva u ovom selu bilo je 3 srpska i 8 albanskih (starinaca). Sva srpska domaćinstva imala su manje svoje a viš eagine zemlje. Gospodar im je bio Raif-aga iz Prištine. Dobrog imovnog stanja bili su Cveja Ivić sa 7 čeljadi, 4 dana oranja svoje i 7 agine zemlje i Mira Živić sa 6 čeljadi i sa 8 dana oranja svoje i 12 agine zemlje. Slabog imovnog stanja bio je Kosta Radić sa 6 čeljadi i sa 2 dana oranja svoje i 6 agine zemlje. Prvi je imao 7 grla stoke, drugi 8 i treći 10. Zemlju su na „četvrto“ obrađivali od 1902. godine, a do tada na „peto“, s plaćanjem poreza. Svoje obore imala su domaćinstva Ivića i Živića. Sva tri Srpska domaćinstva imala su svoje zgrade, a dvorišta su bila agina.


Ostavi komentar

© 2012- 2013 POREKLO poreklo.rs

Scroll to top