Poreklo prezimena, selo Torina (Lipljan)

22. septembra 2014.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Torina, opština Lipljan (Kosovo i Metohija). Prema studiji „Kosovo“ Atanasija Uroševića. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Selo je u ravnici između Sitnice i planine Lipovice, s desne strane Ribarske reke.

Zbijenog je tipa. Na mahale se ne deli.

Na mestu sadašnjeg sela su pri doseljenju Ramovića (oko 1830), bili torovi u kojima su držane ovce izumrlih Begovića iz Ribara, te je ime selu otuda i došlo. Ramovići su, kažu, kupili zemlju od tih Begovića.

Arbanaški rodovi:

Ramovići (4 k.), od fisa Gaša. Doseljeni iz Budakova (Podrima) oko 1830. Pojasevi u 1933. od doseljenja: Bećir, Rama, Tair, Rama (45 godina). – Saitović (1 k.), od fisa Gaša. Preseljen iz V. Ribara sredinom 19. veka.

Caroljev (3 k.), od fisa Krasnića, Doselili se iz Crnoljeve za vreme bugarske okupacije u prvom svetskom ratu na kupljeno imanje od iseljenih u Tursku.

Nišor (1 k.), od fisa Bitiča. Preseljen od istoimenog roda u Vrševcu na kupljeno imanje kad i Caroljev.

Malopoljc (1 k.), od fisa Sopa. Preseljen iz Malopoljca na kupljeno imanje kad i Caroljev.

Poislamljeni i poarbanašeni Srbi:

Tafović (2 k.). Starinom su iz Rujca, živeli u V. Dobranji, gde su prešli na islam, a u Torinu prepši iz V. Dobranje sredinom 19. veka. Pojasevi u 1933. od prelaska na islam: Tafa, Selman, Isljam (50 godine).

Iljazović (2 k). Preseljen oko Hurijeta (1908) iz roda Čolaka u V. Dobranji.

1933. u selu su živele 2 kuće Cigana Aškalija. Imali su svoje kolibe.

 

IZVOR: SANU, Srpski etnografski zbornik, knjiga LXXVIII, Odeljenje društvenih nauka, Naselja i poreklo stanovništva, knjiga 39, ATANASIJE UROŠEVIĆ: KOSOVO, IU “Naučno delo“, Beograd, 1965. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.