Порекло презимена, село Торина (Липљан)

22. септембра 2014.

коментара: 0

Порекло становништва села Торина, општина Липљан (Косово и Метохија). Према студији „Косово“ Атанасија Урошевића. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Село је у равници између Ситнице и планине Липовице, с десне стране Рибарске реке.

Збијеног је типа. На махале се не дели.

На месту садашњег села су при досељењу Рамовића (око 1830), били торови у којима су држане овце изумрлих Беговића из Рибара, те је име селу отуда и дошло. Рамовићи су, кажу, купили земљу од тих Беговића.

Арбанашки родови:

Рамовићи (4 к.), од фиса Гаша. Досељени из Будакова (Подрима) око 1830. Појасеви у 1933. од досељења: Бећир, Рама, Таир, Рама (45 година). – Саитовић (1 к.), од фиса Гаша. Пресељен из В. Рибара средином 19. века.

Царољев (3 к.), од фиса Краснића, Доселили се из Црнољеве за време бугарске окупације у првом светском рату на купљено имање од исељених у Турску.

Нишор (1 к.), од фиса Битича. Пресељен од истоименог рода у Вршевцу на купљено имање кад и Царољев.

Малопољц (1 к.), од фиса Сопа. Пресељен из Малопољца на купљено имање кад и Царољев.

Поисламљени и поарбанашени Срби:

Тафовић (2 к.). Старином су из Рујца, живели у В. Добрањи, где су прешли на ислам, а у Торину препши из В. Добрање средином 19. века. Појасеви у 1933. од преласка на ислам: Тафа, Селман, Исљам (50 године).

Иљазовић (2 к). Пресељен око Хуријета (1908) из рода Чолака у В. Добрањи.

1933. у селу су живеле 2 куће Цигана Ашкалија. Имали су своје колибе.

 

ИЗВОР: САНУ, Српски етнографски зборник, књига LXXVIII, Одељење друштвених наука, Насеља и порекло становништва, књига 39, АТАНАСИЈЕ УРОШЕВИЋ: КОСОВО, ИУ “Научно дело“, Београд, 1965. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.