Poreklo prezimena, selo Stari Kačanik (Kačanik) Reviewed by Momizat on . Poreklo stanovništva sela Stari Kačanik, opština Kačanik (Kosovo i Metohija). Prema studiji „Kosovo“ Atanasija Uroševića. Priredio saradnik portala Poreklo Voji Poreklo stanovništva sela Stari Kačanik, opština Kačanik (Kosovo i Metohija). Prema studiji „Kosovo“ Atanasija Uroševića. Priredio saradnik portala Poreklo Voji Rating: 0
You Are Here: Home » Autori » Vojislav Ananić » Poreklo prezimena, selo Stari Kačanik (Kačanik)

Poreklo prezimena, selo Stari Kačanik (Kačanik)

Poreklo stanovništva sela Stari Kačanik, opština Kačanik (Kosovo i Metohija). Prema studiji „Kosovo“ Atanasija Uroševića. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

Stari Kacanik

Selo je na reci Nerodimki pred njenim ulazom u donji klisurasti deo doline. Seoske kuće su s obe strane reke, ali većim delom na desnoj, ravnijoj strani.

Razbijenog je tipa. Deli se na tri mahale: Stari Kačanik (na severu), Reč (u sredini) i Topojan (južno). Glavni mahalski delovi su grupisani, a udaljenja između njih iznose više od 1 km. Ali svaka mahala ima i svoje izdvojene grupice kuća, te su, uzevši njih u obzir, udaljenja oko 5 minuta hoda.

Srbi Jovičići (Šabići) u Gornjoj Nerodimlji su starinom iz ovog sela, odakle su se iselili početkom 19. veka. Arbanasi u selu kao da ne znaju, jesu li im preci zatekli selo, ali atribut u nazivu ovoga sela je srpski i kod njih, jer oni ovo mesto zovu a i ranije su ga uvek, i pod Turcima, zvali Staro Kačanik.

Arbanaški rodovi:

Pržaj (6 k.), od fisa Krasnića. Doseljeni iz Malesije u Suvu Reku, a odatle krajem 18. veka u ovo selo. Pojasevi u 1931: Ali (60 g.), Sinan, Ali, Arslan, Osman. – Za njima su iz istog fisa i iste oblasti doseljeni – Sakatler (4 k.), – Reč (6 k.) i – Markaj (2 k.) i od fisa Krue Zi rod – Pruša (2 k.).

Topojan (5 k.), od fisa Krasnića, a doseljeni preko Topojana u Ljumi, po čemu mu je i prezime. Po doseljenju je nešto stariji od Pržaja.

Gabrica (3 k.), od fisa Beriša. Preseljen iz Gabrice oko 1900.

Autokolonisti:

Vlainići (2 k.), 1913. iz D. Bitinje (Sirinić).

Kecini (1 k.) i – Dogandžijini ( 2 k.), 1913. iz Štrpca (Sirinić) i – Deribikovi (1 k.) 1927. iz Viče (Sirinić).

Bukvić (1 k.) i – Čabrilović (1 k.) 1930. iz Jasene (Nevesinje).

Mavraka (1 k.) 1924. iz Zijevne (Mostar).

Kolonisti:

Popovići (1 k.) 1913. iz Crne Gore.

Popara (1 k.) 1928, iz Vučjeg Dola (Nikšić).

Mihić (2 k.) i – Betegalo (1 k.) 1929. iz Bančića (Ljubinje).

Janjić (1 k.) 1929. iz Ljubinja.

Lojević (2 k.) 1929. iz Linika (Gacko).

Doder (1 k,) 1929. iz Dubljevića (Gacko).

Bovan (1 k.) 1929. iz Čičeva (Konjic) i – Krnjić (1 k.) 1929. iz okoline Slunja (Hrvatska).

 

IZVOR: SANU, Srpski etnografski zbornik, knjiga LXXVIII, Odeljenje društvenih nauka, Naselja i poreklo stanovništva, knjiga 39, ATANASIJE UROŠEVIĆ: KOSOVO, IU “Naučno delo“, Beograd, 1965. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić


Ostavi komentar

© 2012- 2013 POREKLO poreklo.rs

Scroll to top