Poreklo prezimena, selo Semanje (Kačanik) Reviewed by Momizat on . Poreklo stanovništva sela Semanje, opština Kačanik (Kosovo i Metohija). Prema studiji „Kosovo“ Atanasija Uroševića. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav An Poreklo stanovništva sela Semanje, opština Kačanik (Kosovo i Metohija). Prema studiji „Kosovo“ Atanasija Uroševića. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav An Rating: 0
You Are Here: Home » Autori » Vojislav Ananić » Poreklo prezimena, selo Semanje (Kačanik)

Poreklo prezimena, selo Semanje (Kačanik)

Poreklo stanovništva sela Semanje, opština Kačanik (Kosovo i Metohija). Prema studiji „Kosovo“ Atanasija Uroševića. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Selo leži u dolini potoka Betarca, desne pritoke G atnjanske reke.

Razbijenog je tipa i sastoji se iz Donje i Gornje mahale. Kuće u mahalama su grupisane. Donja mahala je na nadmorskoj visini od 700-750 m, a Gornja oko 900 m. Razdaljina između mahala je oko četvrt časa hoda.

U selu su, i to u sadašnjoj Donjoj mahali, živeli Srbi, koji su tu živeli kao čifčije u nekog Šeha iz kosovskog sela Sopotnice. Po dolasku Arbanasa Srbi su se raselili. Iseljenika Srba Semanjaca ima u Siriniću, u selu Gotovuši i u Lipljanu rod Semanjski .

Jedan zaostao srpski rod – Lekići (8 k.), prešao je u islam u prvoj polovini prošloga veka i poarbanašio se. Živi u starom delu sela, u Donjoj mahali.

Arbanaški rod je – Alavac (4 k.), od fisa Beriša, doseljen je iz Sev. Arbanije, iz sela Arne oko 1820. Devedesetogodišnji starac je u 1931. bio u trećem pojasu od doseljenog mu pretka (Braim, Istref, Tair 90 g).

 

IZVOR: SANU, Srpski etnografski zbornik, knjiga LXXVIII, Odeljenje društvenih nauka, Naselja i poreklo stanovništva, knjiga 39, ATANASIJE UROŠEVIĆ: KOSOVO, IU “Naučno delo“, Beograd, 1965. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić


Ostavi komentar

© 2012- 2013 POREKLO poreklo.rs

Scroll to top