Poreklo prezimena, selo Leskovčić (Obilić) Reviewed by Momizat on . Poreklo stanovništva sela Leskovčić, opština Obilić (Kosovo i Metohija). Prema studiji „Kosovo“ Atanasija Uroševića. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Poreklo stanovništva sela Leskovčić, opština Obilić (Kosovo i Metohija). Prema studiji „Kosovo“ Atanasija Uroševića. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Rating: 0
You Are Here: Home » Autori » Vojislav Ananić » Poreklo prezimena, selo Leskovčić (Obilić)

Poreklo prezimena, selo Leskovčić (Obilić)

Poreklo stanovništva sela Leskovčić, opština Obilić (Kosovo i Metohija). Prema studiji „Kosovo“ Atanasija Uroševića. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Selo je na istočnoj padini Čičavice. Zbijenog je tipa. Deli se na mahale Planalija, Dedinčana, Trbunjana i na Srpsku mahalu. Nazivi prvih triju mahala su po značajnim muhadžirskim rodovima u njima.

Kad su muhadžiri došli iz Toplice (1878), u selu je bilo više Srba no sada, ali su se raselili pošto su se muhadžiri nastanili u njemu. Svi su u selu bili čifčije, i Srbi i Arbanasi muhadžiri. Gospodar čiflika je poslednjih decenija turske vladavine bio Hadži Imer-beg Gazioglu iz Prištine.

Srpski rodovi:

Milosavljević (5 k., Sv. Nikola). Doseljen iz Pokaštice (Lab) oko 1840.

Stolić (2 k., Sv. Nikola). I on doseljen iz Pokaštice i u isto vreme kao „odeljak“ Milosavljevića.

Antić (2 k.). Kolonista iz Kuršumlije, doseljen 1929.

Radosavljević (1 k.) kolonista iz Toplice, doseljen 1931.

Muhadžiri iz 1878. iz topličkih sela:

Planalije (9 k.), od fisa Tsača, iz V. Plane.

Dedinca (8 k.), od fisa Gaša, iz Dedinca.

Kuršumlija (2 k.), od fisa Gaša, iz Kuršumlije.

Simnica (3 k.), od fisa Šalje, iz Sibnice.

Trbunja (5 k.), od fisa Krasnića, iz Trbunje.

Muhadžiri iz Jablanice:

Dubova (4 k.), od fisa Krasnića, iz Dubova.

Cigani:

Ajetović (3 k.) i – Salijović (1 k.). Doseljeni iz Dobroševca (Drenica), prvi oko 1920, drugi 1930.

Džemailovići (1 k.). Doseljeni 1931. iz Komorana (Drenica).

Ljatifović (1 k.). Preseljen iz Prištine 1926.

 

IZVOR: SANU, Srpski etnografski zbornik, knjiga LXXVIII, Odeljenje društvenih nauka, Naselja i poreklo stanovništva, knjiga 39, ATANASIJE UROŠEVIĆ: KOSOVO, IU “Naučno delo“, Beograd, 1965. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

DODATAK: Podaci prema popisu stanovništva Kosova i Metohije iz 1912. Priredio član foruma Poreklo Gile:

Selo LESKOVČIĆ

Ovde je živelo 5 srpskih i 16 albanskih domaćinstava. Srbi su bili starosedeoci, a Albanci muhadžiri, doseljeni iz Toplice 1878. godine. U vreme naseljavanja muhadžira ovde je bilo više Srba, ali su se posle raselili. I Srbi i Albanci bili su čifčije. Gospodar čifluka je bio Hadži Imer beg Gazioglu iz Prištine. Aga je plaćao porez na zemlju. Čifčije su davale agama četvrtinu svega što zemlja rodi. Morali su i kulučiti. Čifčije nisu imale ugovore sa agom.

Srpski domaćini bili su: Trajko Milosavljević (20 čeljadi), Miloš Stolić 2, Rista Minić 7, Rajko Trajković 8 i Milutin Mirković 11.


Ostavi komentar

© 2012- 2013 POREKLO poreklo.rs

Scroll to top