Poreklo prezimena, selo Laletić (Lipljan)

12. septembar 2014.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Laletić, opština Lipljan (Kosovo i Metohija). Prema studiji „Kosovo“ Atanasija Uroševića. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Selo je na padini Lipovice (južnog nastavka Goleša), na desnoj strani doline Laletićkog potoka, oko 40 metara iznad dolinskog dna.

Zbijenog je tipa. Kao malo naselje na mahale se ne deli.

Laletić je postao kao mahala sela Vrševca, jer se jedna kuća sadašnjeg roda Kastrata u Vrševcu pri doseljavanju iz Drenice zaselila na mestu sadašnjeg sela Laletića. Docnije se, kao prilično udaljena mahala, izdvojio u zasebno selo.

Rodovi:

Nekovc (2 k.), od fisa Kasgrata. Doseljen u drugoj polovini 18. veka iz Nekovca, u Drenici, zajedno sa rodom Kastratom iz Vrševca, kao njegov član.

Suodol (3 k.), od fisa Sopa. Preseljen oko 1890. iz Suvodola.

Muoljan (1 k.), od fisa Krasnića. Kao siromašak se iz Movljana u Podrimi potucao po Drenici i Kosovu. U Laletiću je „prihvaćen” 1931.

 

IZVOR: SANU, Srpski etnografski zbornik, knjiga LXXVIII, Odeljenje društvenih nauka, Naselja i poreklo stanovništva, knjiga 39, ATANASIJE UROŠEVIĆ: KOSOVO, IU “Naučno delo“, Beograd, 1965. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.