Poreklo prezimena, selo Dubrava (Kačanik) Reviewed by Momizat on . Poreklo stanovništva sela Dubrava, opština Kačanik (Kosovo i Metohija). Prema studiji „Kosovo“ Atanasija Uroševića. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav A Poreklo stanovništva sela Dubrava, opština Kačanik (Kosovo i Metohija). Prema studiji „Kosovo“ Atanasija Uroševića. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav A Rating: 0
You Are Here: Home » Autori » Vojislav Ananić » Poreklo prezimena, selo Dubrava (Kačanik)

Poreklo prezimena, selo Dubrava (Kačanik)

Poreklo stanovništva sela Dubrava, opština Kačanik (Kosovo i Metohija). Prema studiji „Kosovo“ Atanasija Uroševića. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Selo je u dolini desne Lepenčeve pritoke Reke, koja se u Lepenac uliva baš kod njegovog skretanja iz istočnog pravca u pravac prema Kačaničkoj klisuri. Seoske kuće su na raznim položajima u dolini više sela Reke koje je u donjem delu doline.

Razbijenog je tipa. Deli se na Dubravu i Donju mahalu („Maal Poštr“). Kuće u mahalama su grupisane. Udaljenje između mahala iznosi oko pet minuta hoda.

Na ataru sela nema starina, ali Arbanasi kažu da su im preci pri doseljenju zatekli selo sa srpskim stanovništvom. Od tih Srba je zaostao u selu jedan rod koji je sad u islamu i poarbanašen.

Arbanaški rodovi:

Viš (11 k.), od fisa Beriša. Doselio se iz Malesije oko 1770. Pojasevi u 1931. su mu od doseljenja bili: Kadri, Miftar, Jusuf, Mustafa, Bajram, Arif (50 godina).

Imiš (17 k.), od fisa Beriša. Doseljen iz Malesije malo pre Viša.

Poarbanašeni srpski rod je Pera (3 k.). Na islam je prešao po doseljenju Arbanasa. Ušao je u Krasnić, fis Arbanasa susednog sela Nike.

 

IZVOR: SANU, Srpski etnografski zbornik, knjiga LXXVIII, Odeljenje društvenih nauka, Naselja i poreklo stanovništva, knjiga 39, ATANASIJE UROŠEVIĆ: KOSOVO, IU “Naučno delo“, Beograd, 1965. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić


Komentari (1)

Ostavi komentar

© 2012- 2013 POREKLO poreklo.rs

Scroll to top