Poreklo prezimena, selo Doljak (Vučitrn) Reviewed by Momizat on . Poreklo stanovništva sela Doljak, opština Vučitrn (Kosovo i Metohija). Prema studiji „Kosovo“ Atanasija Uroševića. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ana Poreklo stanovništva sela Doljak, opština Vučitrn (Kosovo i Metohija). Prema studiji „Kosovo“ Atanasija Uroševića. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ana Rating: 0
You Are Here: Home » Autori » Vojislav Ananić » Poreklo prezimena, selo Doljak (Vučitrn)

Poreklo prezimena, selo Doljak (Vučitrn)

Poreklo stanovništva sela Doljak, opština Vučitrn (Kosovo i Metohija). Prema studiji „Kosovo“ Atanasija Uroševića. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

Doljak

Selo je na nižem delu padine Čičavice, u dolini Vodenog potoka, na 2,5 km zapadnojugozapadno od Vučitrna.

Razbijenog je tipa starovlaške vrste. Na mahale se ne deli.

Muhadžiri su zatekli selo kao čiflik Šerifa Sulejmanovića iz Vučitrna. Čifčije Srbi su se iselili u Toplicu po dolasku muhadžira u selo. U ovom selu su živeli Srbi Dančetovići u Vučitrnu, gde su prešli u prvoj polovini 19. veka, te se otuda zovu još i Doljačani.

Od muhadžira je zaostao samo rod Grebanic (3 k.)3 od fisa Kuča. Iz Grabovnice u Toplici se iselio u Drenicu, gde je živeo do 1913, kada je u Doljak došao za čifčiju. Zna da je u Toplicu prešao iz sela Obrinja u Drenicopi.

Kolonisti:

Bošnjak (2 k.) 1924. iz Plužina (Nevesinje).

Bjelica (1 k.) 1926. iz Šehovine (Nevesinje).

Jakšić (1 k.) i – Elek (1 k.) 1929. iz Borča (Nevesinje).

Kovačević (1 k.) 1925. iz Grahova (Crna Gora).

Pavićević (1 k.) 1926. od Nikšića.

Burović (1 k.) 1928. iz Pješivaca.

Sekulić (1 k.) 1926. od Novog Pazara.

Marković (1 k.) 1928. od Pirota.

Đurić (1 k.), – Vesić (1 k.), – Kojić (1 k.) i – Vučić (1 k.) 1926. iz Belog Polja (Brus, Srbija).

 

IZVOR: SANU, Srpski etnografski zbornik, knjiga LXXVIII, Odeljenje društvenih nauka, Naselja i poreklo stanovništva, knjiga 39, ATANASIJE UROŠEVIĆ: KOSOVO, IU “Naučno delo“, Beograd, 1965. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić


Ostavi komentar

© 2012- 2013 POREKLO poreklo.rs

Scroll to top