Poreklo prezimena, parohija Svodna (Novi Grad, RS) Reviewed by Momizat on . Poreklo stanovništva parohije Svodna, opština Novi Grad. Prepis iz crkvene knjige ŠEMATIZAM pravoslavne mitropolije i arhidijeceze dabro-bosanske za godinu 1882. Poreklo stanovništva parohije Svodna, opština Novi Grad. Prepis iz crkvene knjige ŠEMATIZAM pravoslavne mitropolije i arhidijeceze dabro-bosanske za godinu 1882. Rating: 0
You Are Here: Home » Zavičaj - sela i gradovi » Poreklo prezimena, parohija Svodna (Novi Grad, RS)

Poreklo prezimena, parohija Svodna (Novi Grad, RS)

Poreklo stanovništva parohije Svodna, opština Novi Grad. Prepis iz crkvene knjige ŠEMATIZAM pravoslavne mitropolije i arhidijeceze dabro-bosanske za godinu 1882. Priredio saradnik portala Poreklo Milorad Bogdanović.

Svodna

Parohija Svodna, protoprezviterat dubički

(Prepis)

Parohija sa 2 sela:

1.Svodna, kuća 83, duša 562

2.Devetaci, kuća 15, duša 120

Paroh Trivun Lazarević.

Parohija crkve nema. Ima kuća 98, duša 682. Rodilo se 1883. muški 16,ženski 12. Umrlo, muški 7, ženski 6. Vjenčano 6.

Svečari slave:

Sv. Vasiliju: Šaponja, Bijelić, Cvijić, Lazarević.

Sv. Jovana: Šurlan, Janjetović, Jelisavac, Vukojevac, Brakus, Beronja, Obradović, Medić, Dragojević, Kurbelija, Adamović, Kantar, Bjelajac.

Časne verige: Šarac.

Sv. Trifuna: Borojević.

Đurđev dan: Lajšić, Crnopoljac, Bekić, Bomeštar, Vještica, Bašić, Trbulin, Saničanin, Vujanović, Lopčina.

Sv. Panteliju: Tramošljanin, Vujanović.

Sv. ap. Tomu: Vujasin.

Sv. Alimpiju: Pilipović.

Sv. Jovana milostivog: Bosančić.

Sv. Nikolu: Šurlan, Grublješić, Stanković, Čugelj, Garača, Žuić, Knežević, Tabarin, Karanović, Radanović, Kragulj, Mandić.

Sv. Arhanđela Mihaila: Rodić, Veinović, Antonić, Marčeta, Todić.

Sv. Đurđica: Mahalbašić, Lopčina.

Sv. arhiđ. Stefana: Dukić, Petković, Andžić.

 

IZVOR: Šematizam mitropolije dabro-bosanske iz 1882. godine. Priredio saradnik portala Poreklo Milorad Bogdanović.


Komentari (3)

 • Saša Dženopoljac

  U selu Svodna nema prezimena ,,Crnopoljac‘‘.Vjerovatno se ovdje radi o jednoj od desetina pisanih i izgovorenihh pogrešnih varijanti,odnosno izgovora prezimena Dženopoljac.Koliko ja znam to prezime ili oni koji ga nose na balkanu vuku korjene iz sela Svodna-Novi Grad-Bosna i Hercegovina.Negdje sam pročitao da su Dženopoljci iz Like na područije Današnje Svodne došli 1865godine.Ali sam isto naišao na podatak da su u to vrijeme to područje naseljavali Poljaci i Ukrajinci.Bilo kako bilo ,,Crnopoljci‘‘ u Svodni ne postoje.A Dženopoljci slave Đurđevdan.Pozdrav…

  Odgovori
 • Milorad Bogdanović

  Saša, vjerovatno se radi o grešci, ali nisam imao hrabrosti da ispravim kao i na nekoliko drugih mjesta gdje sam bio siguran, jer ipak je to crkvena knjiga i jedno stoljeće ispred nas.

  Za Dženopoljce sam saznao tek za vrijeme ovog prokletog rata. Borislav Dženopoljac je moj veliki ratni prijatelj, ali, nažalost, nismo se vidjeli od 1997 godine.

  Pozdravi mi Borislava, njegovu rodbinu, kao i sve Dženopoljce.
  Ostani i dalje sa nama, piši o svojim korjenima što god saznaš, da bi i drugi više znali. Ako pišeš samo za sebe to nike vrijednosti nema.

  Svako dobro.

  Odgovori
 • Branimir Dženopoljac

  Ja ovo tek sada vidim. Bravo Saša. Tako je. Dženopoljci su iz Svodne i slave Đurđevdan.

  Milorade, moj otac je bio Borislav Dženopoljac i živeo je u Sremskoj Mitrovici. Na žalost, preminuo je 18.8.2017. Da li na njega mislite kada kažete da Vam je ratni drug? On se rodio u Česteregu a od srednje škole je u Sremskoj Mitrovici.

  Odgovori

Ostavi komentar

© 2012- 2013 POREKLO poreklo.rs

Scroll to top