Pismo čitaoca: Iz koje su seobe Vasiljevići sa Zlatara?

19. jul 2014.

komentara: 6

Dragi naši rodoslovci,

Čitajući povremeno Vaša izlaganja o poreklu porodica sa područja bivše SFRJ reših da i ja napišem neku reč o svojoj familiji. Možda će se negde klupko otkačiti, možda nekom tragaocu pomoći.

Naime, ja sam Vasiljević i živim u Beogradu. Moji Vasiljevići su sa Zlatara, selo Pravoševo. Po samom izvoru prezimena nemamo srodnih veza sa bilo kojim drugim prezimenjacima, osim onih koji potiču iz ovog sela. To je zbog toga što je prezime promenjeno, negde oko 1800 god. Po raznim ranijim usmenim predanjima (ja imam 58 godina) naše poreklo vodi od porodice koja je bila u nekoj seobi Srba (naroda), kretajući se preko Zlatara, u rano proleće, sve sa komorom (stokom, čeljadima, ruom,hranom…). Kad su prelazili Zlatar, naš predak, Vasilj, bio je jako bolestan i svi su mislili da mu je došao sudnji dan i da on tu mora završiti. Bio je mali, još u naručju majke koja je bila izgubila muža u nekim borbama koje su se tada vodile (verovatno u Staroj Hercegovini). Pre seobe preko Zlatara prezimili su jednu zimu kod Drobnjaka, na Durmitoru. To ukazuje da su bili u nekom srodstvu sa njima ali se iz predanja zna da ne potiču od njih već da su tu došli sa one strane planine. To bi trebalo da znači negde iz Hercegovine.

Da nastavim. Majka ostane sa sinom na Zlataru, po preporuci starešina. Svi ostali nastave put. Računalo se da će mali Vasilj brzo završiti, da će ga majka sahraniti i da će stići kolonu, koja se kretala verovatno prema Javoru, Zlatiboru, Goliji….

Mali Vasilj se počeo oporavljati. Majka je brižno pazila sina, a kolone se nikada nisu zaustavile. Otišle su a da se ne zna gde su stigle i gde su se zaustavile. Ne zna se ni da li su preživeli. Vasiljeva majka je podigla sina. Ostali su na Zlataru. Podigli kuću, na mestu koje se i danas naziva Stara kuća, tek pored današnjeg groblja. Temelji kuća su se videli do pre 50 godina. Svi Vasiljevići sa Zlataru su jedno pleme, iz jedne kuće. Od Vasilja. Po njemu smo mi Vasiljevići. Ja sam 9 koleno. Prethodno poreklo se nezna. Jedino je sigurno da je slava Sv. Đorđa ( Đurđevdan, 6. maj) nepromenjena. Majka je zadržala slavu svog muža. Danas je to naša slava. Retko je naći Vasiljeviće da slave ovu slavu.

Pitanje glasi: da li znate nešta o seobama Srba u to doba, njihovim daljim kretanjima, naseljavanjima? Odakle su se sve pokrenuli? Ovo je bilo negde uoči pripreme prvog Srpskog ustanka ili neposredno posle toga.

Pišite sve što znate. Ovo mošete koristiti kao izvor za moje Vasiljeviće kojih danas ima po celoj Evropi.

Veliki pozdrav Vama i svim Vašim čitaocima koji na ovaj način doprinose da se više sazna.

Ratomir Vasiljević, Vaš čitalac

Komentari (6)

Odgovorite

6 komentara

  1. Dragan Vasiljevic

    Ja sam isto Vasiljević i slavim Sv.Djordja

    • Dragane, retkost je naši prezimenjaci imaju istu slavu. Napiši malo više detalja o tvojima pa da pokušamo da sagledamo da li imamo zajedničkih veza.

      Za Mihaila neznam ništa. Koliko znam tog imena nema u našem rodoslovu, tih godina. Ali…nikad se nezna. Malo imamo pisanih tragova. Groblja pružaju informacije u zadnjig 50-100 god. Pišite malo više, nemojte biti tako šturi.
      Pozdrav svima……Ratomir

  2. Joksim

    Ratomire Vasiljeviću, da li je od vaših Vasiljevića, Mihajlo Vasiljević, koji je bio u životu 1920.godine. I šta je bio po zanimanju?

  3. Ratomir Vasiljević

    Poštovani, pišem Vam u vezi mojih predaka sa Zlatara. U međuvremenu je na portalu Porekla (Jugosapadna Srbija, oktobar 2016) objavljena Pisanija manastira Mileševe 1863-1897, god.koju je g-din Z.Malešić iz Prijepolja (hvala mu za taj trudu) iz koje po prvi put saznajemo staro prezime, koje su nosili naši preci a to je Velisavljević. U toj pisaniji se oni pominju kao darodavci u obnovi manastira, najpre po starom prezimenu a od 1884 godine po novom. Šta se tada desilo i zašto je to urađeno nemamo nikakvih tragova niti uputa. Za te pretke znamo. Dalje traganje u prošlost i dokumenta koja bi više otkrila izvorne korene, odnosno njihova ognjišta (odakle su se doselili), za sada je teško otkrivati bez pomoći ovog Portala i njenih čitalaca, stručnih ili nas običnih. Ovo bi bio i moj zahtev istoričarima koji znaju nešto više u vezi sa predhodno napisanim.
    S poštovanjem, vaš čitalac/pratilac Ratomir V.

    • Andrija Vasiljevic

      Postovani,

      Moji su Vasiljevici iz Crne Gore, Gornji Zagarac, Selo Musterovici. A po predanju smo dosli iz Golije koja je pored Drobnjaka. Mozda vucete porijeklo od mojih Vasiljevica. Mada ima nas na raznim stranama.

      Pozdrav

      • Ratomir Vasiljević

        Vasiljevići (Velisavljevići) sa Zlatara slave slavu sv.Đorđu/ Đurđevdan, 06. Maja. To je za sada jedini znak raspoznavanja obzirom da nismo menjali slavu.