Poreklo prezimena, selo Glavica (Lipljan) Reviewed by Momizat on . Poreklo stanovništva sela Glavica, opština Lipljan (Kosovo i Metohija). Prema studiji „Kosovo“ Atanasija Uroševića. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav An Poreklo stanovništva sela Glavica, opština Lipljan (Kosovo i Metohija). Prema studiji „Kosovo“ Atanasija Uroševića. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav An Rating: 0
You Are Here: Home » Autori » Vojislav Ananić » Poreklo prezimena, selo Glavica (Lipljan)

Poreklo prezimena, selo Glavica (Lipljan)

Poreklo stanovništva sela Glavica, opština Lipljan (Kosovo i Metohija). Prema studiji „Kosovo“ Atanasija Uroševića. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Glavica je zaselak sela Marevca u podnožju planine Žegovca, na jezerskoj terasi od 620 m pod kosom Glavicom, po kojoj mu je došlo i ime. Od Marevca je udaljena za pola kilometra prema jugoistoku.

Zbijenog je tipa. Na mahale se ne deli.

Glavicu su osnovali muhadžiri 1878. Pre toga je na njenom mestu bio lug. Od osnivanja stalno u administrativnom pogledu ide uz selo Marevce, na čijem je ataru i osnovana.

Rodovi:

Rečic (7 k.), od fisa Sopa,

Konjčić (3 k.), od fisa Gaša, i

Prekopuc (3 k.), od fisa Krasnića. Svi su se doselili kao muhadžiri 1878. iz topličkih sela Rečice, Konjčića i Prekopuca, po kojima se i zovu.

Dešišk (1 k.), od fisa Gaša. Muhadžir je iz Dešiške u Toplici. Živeo je u Plemetini i Prištini, a u Glavicu se preselio 1913.

 

IZVOR: SANU, Srpski etnografski zbornik, knjiga LXXVIII, Odeljenje društvenih nauka, Naselja i poreklo stanovništva, knjiga 39, ATANASIJE UROŠEVIĆ: KOSOVO, IU “Naučno delo“, Beograd, 1965. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

 

 

 


Ostavi komentar

© 2012- 2013 POREKLO poreklo.rs

Scroll to top