Poreklo prezimena, selo Amajlije (Bijeljina)

21. jun 2014.

komentara: 3

AmajlijePoreklo stanovništva sela Amajlije, opština Bijeljina. Prema Etnološkoj monografiji Radmile Kajmaković – SEMBERIJA. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Po popisu stanovništva od 1971. godine selo ima 271 kuću.

Selo je podeljeno na delove, »mahale«: Bair, Buk, Bukreš, Dubajica, Sarija i Vitaja.

Po narodnom predanju, »sve je ovo bila šuma i sve je naseljeno od trebinjskog uduta«. Pre oko 100 godina bilo je sedam kuća u Amajlijama.

Po predanju, najstariji su u Amajlijama Crnogorčevići. Milan Crnogorčević, zvani Glavonja, doselio se oko 1750. godine. On je imao četiri sina: Ćirka, Mirka, Marka i Đurka. Od njih sada ima 53 kuće Crnogorčevića u Amajlijama. Po drugom predanju, Crnogorčevići su od tri brata: Dike, Milivoja i Jefte, a od druga tri brata su Stanojlovići, Gavrilovići i Savići. Svi Crnogorčevići slave Jovanjdan, a danas se prezivaju:

Jeftić,

Dikić,

Milivojević,

Stanojlović,

Savić,

Gavrilović,

Bajić i

Stevanović.

I ostali koji su doseljavali dolazili su u manjim grupama, po dva-tri brata, rođaka ili suseda. Samo je Vujević došao sam.

Vujević (porodična slava je Nikoljdan) došao je iz Trebinja. Tamo je ubio »Turčina« i, bežeći od osvete, sa ženom i sinovima Đokom i Jovom u sepetu došao u Amajlije i tu se nastanio. Zovu ih Ere. Vujević se je mogao doseliti u drugoj polovini XIX veka, jer je njegov sin Đokoslužio vojsku za vreme austrougarske okupacije.

Savići (Jovanjdan) iz Bosne su, sa granice Hercegovine.

Blagojevići i

Sarići (Joakim i Ana) »od trebinjskog uduta« su.

Jovići (Jovanjdan) i

Stevanovići (Nikoljdan) iz Borogova su.

Milinkovići, zvani Budalići, jesu iz okoline Trebinja.

Mihajlovići, zvani Prokići (Jovanjdan) »od Goražda« su.

Tadić (Đurđevdan) 1950. godine se doselio iz Rađevine. Unutrašnja seljakanja u oblasti:

Gordići, zvani Tomići, iz Ćiperovine,

Lukići (Ilindan) iz Krive Bare,

Kulići (Aranđelovdan) iz Dragaljevca,

Jekići iz Lokanja,

Jović (došao Savićima u kuću kao domazet) iz Međaša. Nekada su u selu živeli

Vladići, ali su izumrli.

Seoska slava »molitva« je treći dan Trojica. U selu postoji jedno aktivno groblje.

IZVOR: Radmila Kajmaković – Semberija, Etnološka monografija, Posebni otisak iz „Glasnika Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine u Sarajevu, Etnologija, Nova serija sveska XXIX, 1974“, Sarajevo, 1974. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

 

 

Komentari (3)

Odgovorite

3 komentara

  1. Rade

    Postovani,
    Pisem vam sa molbom za objasnjenje. Naime ja sam Rade Milosevic, sin Zdravkov iz Amajlija kod Bijeljine. I upravo sam na vasem sajtu pronasao skoro sve porodice iz mog sela osim moje. Pa me zanima zasto mi tu nismo uvrsteni iako ja znam 6 generacija moje porodice koje su zivele prije mene u mom selu.

    Unaprijed hvala.
    Rade Milosevic

  2. Vojislav Jeftić

    Poštovani, pišem vam zbog par nepotpunih podataka. Amajlije se nekada zvalo Duboka a dijelovi sela su:Bukreš, Buk, Vitaja, Bakir i kovanluci. Dubaica ne postoji a Sarija je naziv za njive oranice a ne za dio sela. Milan Crnogorčević nije doselio oko 1750 nego tačno 1725 godine. A pre 100 godina je bilo više kuća. Ne postoje dva predanja.Sinovi Milanovi jesu :Ćiro, Ćurko, Mirko i Marko a Ćirkovi sinovi su :Jevto, Diko i Milivoje a od njih su Jevtići, Dikići i Milivojevići.

  3. Vojislav Ananić

    Imenjače, hvala na dopuni. Ja sam samo preneo kako je u knjizi. Drugačije ne bih ni mogao, jer u tom mestu nisam nikada bio.
    Vojislav