Poreklo prezimena, selo Bistrica (Prijedor) Reviewed by Momizat on . Poreklo stanovništva parohije Bistrica, opština Prijedor. Prepis iz crkvene knjige ŠEMATIZAM pravoslavne mitropolije i arhidijeceze dabro-bosanske za godinu 1882 Poreklo stanovništva parohije Bistrica, opština Prijedor. Prepis iz crkvene knjige ŠEMATIZAM pravoslavne mitropolije i arhidijeceze dabro-bosanske za godinu 1882 Rating: 0
You Are Here: Home » Zavičaj - sela i gradovi » Poreklo prezimena, selo Bistrica (Prijedor)

Poreklo prezimena, selo Bistrica (Prijedor)

Poreklo stanovništva parohije Bistrica, opština Prijedor. Prepis iz crkvene knjige ŠEMATIZAM pravoslavne mitropolije i arhidijeceze dabro-bosanske za godinu 1882. Priredio saradnik portala Poreklo Milorad Bogdanović.

Bistrica

Parohija Bistrica, protoprezviterat prijedorski

(Prepis)

Parohija sa 3 sela:

1. Bistrica, kuća 78, duša 699

2. Lamovica, kuća 52, duša 543

3. Ivanjska, kuća 52, duša 472

Paroh Petar Zrnić. Crkva hram sv. Velikomučenika Georgija.

Ima kuća 166, duša 1552. Rodilo se 1883. muški 23, ženski 20. Umrlo, muški 20.ženski 20. Vjenčano 11.

Svečari slave:

Sv. Jovana: Kukić, Pavić, Knežević, Predojević, Radulj, Danilović, Šoškanović, Jokić, Grabovac, Rosić, Šimitran, Šukalo, Gligić, Subotić, Parančić, Katalina, Piljagić, Graovac.

Lazarev dan (u oči Cvijeti): Popović

Đurđev dan: Miljanović, Nikolić, Petrović, Kojić, Gajić, Laić, Pajić, Ardović, Prpoš, Stanojević, Sekulić, Rubin, Stevanić, Dukić, Marić, Šušnjar, Milaković, Vasilić, Dobroš, Koljanin, Vojnović, Karalić.

Sv. pror. Iliju: Zrnić, Bešinac.

Miholj dan: Cvijić, Malić, Špirica.

Sv. Nikolu: Tomecić, Prtić, Ikić, Marić, Boranović, Simičić.

Sv. Ignjatiju Bogonosca: Kukić, Paspalj, Ristić, Ljubojević, Vučkovac, Lazić, Cvijić, Ninić, Stjepanović, Krecelj.

Sv. arhiđ. Stefana: Vujasin, Đurđević, Berić.

IZVOR: Šematizam mitropolije dabro-bosanske iz 1882. godine. Priredio saradnik portala Poreklo Milorad Bogdanović.


Komentari (6)

 • Saša Tomecoć

  Da li ima negde podatak odakle su dosli Tomecići u selo Bistricu i kada?

  Odgovori
 • Milorad Bogdanović

  Teško, Saša.

  Ovo prezime vjerovatno je nastalo promjenom prvobitnog oblika u pisanom i govornom obliku, tako da i tvoje javljanje ispisano latinicom može se pročitati i tumačiti na više načina.

  Prezime Tomecić u selu Bistrica, između Lisine na Kozari i Niševića u gomjeničkom polju, koji slave Nikoljdan?, spominje se 1882 godine samo u Šematizmu d/b https://docs.google.com/file/d/0B3ma9plMXxAEbHQxWUNSdHJTaXc/edit .
  Takođe, ovdje se spominje i prezime Tomčić u parohiji Prijedor koji slave takođe Nikoljdan, kao i Tomindan u par. Glasinac. Tomčići koji slave Arh. Mihaila spominju se u par.Ruiška i Ivanjska kod Krupe na Uni i Vedovica kod Novog Grada.
  Zatim prezime Tomičić,Tomišić…

  Za Tomeciće u Bistrici znam, jer sam išao u isti razred s prijateljem, nažalost ime sam već zaboravio, u O.Š. Branko Prokopić, Omarska, 1972-1976 godina.

  Odgovori
 • Miloš Grabovica

  Da li ima gdje podatak,o prezimenu Grabovica,kada su došli i tako to. Vi ste gore u djelu Krsnih slava pogrešili prezime(Grabovac)?

  Odgovori
 • Zoran Petrović

  Poštovani,
  Da li imate podatke o poreklu prezimena Petrović iz sela Bistrica, opština Prijedor?

  Odgovori
 • Vesna

  Postovani, da li postoje pisani tragovi o porjeklu prezimena Vuckovac, najvece staniste nam je na najvisem planinskom vrhu Kozare, selo Bistrica, opstina Prijedor?

  Odgovori
 • Milan M.Jokić

  Da li se zna kada su od prilike došli u Bistricu Jokići sa krsnom slavom Sv.Jovan Krstitelj , i odakle su došli ? Jesu li sada veliki rod u Bistrici , koliko ima kuća , gdje se kopaju,imaju li svoje groblje ?

  Odgovori

Ostavi komentar

© 2012- 2013 POREKLO poreklo.rs

Scroll to top