Na današnji dan: Za ostanak u zajedničkoj državi sa Srbijom 1992. glasalo 96 odsto Crnogoraca

1. mart 2014.

komentara: 0

1. marta 1992. – Na referendumu u Crnoj Gori, na koji je izašlo 66,04 odsto birača, 95,96 odsto glasalo je za ostanak u Jugoslaviji. Referendum su bojkotovali Muslimani, Albanci i neke opozicione partije. Istovremeno bosanski Hrvati i Muslimani izjasnili su se na referendumu za nezavisnu Bosnu i Hercegovinu.

Crna Gora - Jezicki sastav po opstinama 2003

Referendum o nezavisnosti Crne Gore 1992. je bio prvi referendum za crnogorsku nezavisnost. Pitanje na referendumu 1992. je bilo: “Da li ste za to da Crna Gora kao suverena republika nastavi živjeti u zajedničkoj državi Jugoslaviji potpuno ravnopravno s drugim republikama koje to žele?”

Drugi referendum o nezavisnosti je održan 14 godina kasnije, 21. maja 2006. godine i na njemu se 55,5 % izašlih opredelilo za proglašenje nezavisnosti Crne Gore i ona je tako postala samostalna država. Referendunsko pitanje je glasilo: „Želite li da Republika Crna Gora bude nezavisna država sa punim međunarodno-pravnim subjektivitetom?“. Ponuđeni odgovori su bili DA (propagirao „Blok za nezavisnu Crnu Goru“ sa liderom Milom Đukanovićem) i NE (propagirao „Blok za očuvanje Državne Zajednice Srbije i Crne Gore“ sa liderom Predragom Bulatovićem).

Referendum je bio sporan, jer nije bilo dozvoljeno državljanima Crne Gore, koji su imali prebivalište u Srbiji da glasaju. S druge strane dopušteno je državljanima Crne Gore, koji su imali prebivalište u bilo kojoj drugoj državi da glasaju.

 

IZVOR: B92, Vikipedija

 

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.