NOVO: Potpuno redizajniran Srpski DNK projekat

7. januar 2014.

komentara: 2

Portal Poreklo stalno radi na svom unapređenju. Tačno pre godinu dana, pokrenut je forum, a ovog Božića potrudili smo se da vam ponudimo potpuno novu stranicu Srpskog DNK projekta! Uz izuzetno funkcionalnu i preglednu tabelu sa rezultatima svih koji su uradili Y-DNK analizu, tu su i brojni drugi sadržaji, koji vam približavaju ovu sve popularniju granu genealogije. 

Na stranicama Srpskog DNK projekta možete da saznate gde i kako da uradite Y-DNK analizu (utvrdite praporeklo po muškoj liniji), kako da tumačite dobijene rezultate, kakva je genetska slika Srba, a tu su i tekstovi o svim haplogrupama, genetičkom poreklu poznatih, kraljevskih porodica i brojne druge priče.

Nova tabela Srpskog DNK projekta sa rezultatima svih testiranih je ono na šta smo posebno ponosni. Sva prezimena na tabeli su ujedno i linkovi ka stranicama za svako pojedinačno prezime, a linkovima su povezani i ostali važni podaci sa tabele. Ono što je poseban kvalitet ove tabele jeste što se ona može lako pretraživati i na ćirilici i na latinici (uključujući i tzv. “ošišanu” latinicu).

Srpski DNK projekat, tabela

U najskorije vreme stranica Srpskog DNK projekta biće dostupna i na engleskom jeziku, čime ćemo, verujemo, postati jedan od najrespektabilnijih projekata u regionu, ali i šire. U planu je da do kraja godine Srpski DNK projekat bude dostupan i na ruskom jeziku.

Nadamo se da će na ovaj način brojni naši sunarodnici koji su već uradili Y-DNK analizu lakše saznati za Srpski DNK projekat  i da će poslati svoje rezultate, kako bi mogli da ih pridružimo u našu tabelu, koja trenutno broji 358 testiranih. Pozivamo i sve ostale iz regiona, koji sa Srbima dele sličnu genetiku, da nam se jave. Srpski DNK projekat je otvoren za sve i nema pretenziju da bilo kome menja ni nacionalno ni versko opredeljenje.

Ističemo i da smo za sve one koji se učlane u Društvo srpskih rodoslovaca “Poreklo” obezbedili veliki popust na Y-DNK analizu u beogradskom DNK centru za genetiku. Umesto 13.000 dinara, sa članskom kartom Porekla, testiranje košta upola manje – 6.500 dinara.

Cilj nam je da ove godine omasovimo broj testiranih, čime ćemo doći do brojnih novih saznanja ne samo o poreklu pojedinaca, već i o istorijskim kretanjima, koja sa genetičkom genealogijom dobijaju jednu sasvim novu dimenziju.

Na kraju, osećamo potrebu da istaknemo tim  koji je zaslužan za izgled tabele kao i nove stranice Srpskog DNK projekta. To su: Siniša Jerković, šef Srpskog DNK projekta, Miloš Ćetković Gentula, koji je i inicirao redizajn i u delo sproveo sve ideje, Marko Mitrović, autor novog znaka Srpskog DNK projekta, kao i Jovica Krtinić, glavni urednik i pokretač portala Poreklo.

Nadamo se da ćete biti zadovoljni učinjenim, a tu smo za svaku vašu pohvalu i kritiku.

Komentari (2)

Odgovorite

2 komentara

  1. vojislav ananić

    Svaka čast za uložen trud. Čestitam timu koji je ovaj projekat priveo kraju. I preporučujem svakome kome je stalo do utvrđivanja istine o svojim praprecima, o svojim korenima, o kraju iz kojeg potiču, da obavezno urade DNK. Bez DNK sam i sam lutao više od trideset godina u istraživanju svoga rodoslovnog stabla. Sve dotle sam bio negde na pola puta, iako su nova saznanja uvek pristizala.
    Pozdrav i svako dobro,
    Vojislav Ananić

  2. gladijator svjatoslav

    srbija kad je pravila državu 1918g.trebala je da insistira na granice velike karantanije odnosno velike slovenije.pošto hrvatska posle krbavske bitke ivelikog poraza od osmanlija nije postojala kao država.netrpeći osmanlijski zulum hrvati koji su na prostorima balkana živeli 700 g. pobegli su za furlaniju,austriju,madjarsku i tamo se asimilirali.kad je došlo do ujedinjenja 1918.g.srbija se nije mogla ujediniti sa hrvatskom kad ona kao država nije postojala,mogla je samo da se ujedini sa karantanijom-velikom slovenijom,slavonijom.grad zagreb,zagorje,konavli,,slavonija,i istra pripadali su velikoj sloveniji -karananiji ili norickim srbima.tu je bila greška da li namerna ili slučajna.istoričari oko kralja su morali znati ove činjenice.tako da ujedinjenje nije bilo po istorijskim granicama većje učinjen ustupak poraženoj nemačkoj sa hrvatskom koja je nekad bila na ovim prostorima ali igrom sudbine nestala je posle krbavske bitke9rujna-jula 1493.g. na tim prostorima su mogli živeti samo srbi pravoslavci ,rimokatolici,grkokatolici, srarokatolici,evangelisti,protestanti i srbi jevrejske veroispovesti.tako da su kraljevinu sačinjavali srbi od triglava do djevdjelije.hrvati su bili azijski narod koji je nestao sa balkanskih prostora.zašto srbijnska akademija nauka nekaže ovo,ato bi mogla učiniti i slovenačka akademija nauka.ova istorijska činjenica nije politika nego naučna stvar.sve ovo je potkrepljeno pronalakom američkog naučnika ruskog porekla anatolija kljosova sa hardvard fakulteta koji je otkrio preko dnk halotipa da su srbi najstariji narod u evropi,što je potvrdio i renomirani fakulet iz zagreba posle 9 godina istraživanja.bavimo se naukom ne politikom.