НОВО: Потпуно редизајниран Српски ДНК пројекат

7. јануара 2014.

коментара: 2

Портал Порекло стално ради на свом унапређењу. Тачно пре годину дана, покренут је форум, а овог Божића потрудили смо се да вам понудимо потпуно нову страницу Српског ДНК пројекта! Уз изузетно функционалну и прегледну табелу са резултатима свих који су урадили Y-ДНК анализу, ту су и бројни други садржаји, који вам приближавају ову све популарнију грану генеалогије. 

На страницама Српског ДНК пројекта можете да сазнате где и како да урадите Y-ДНК анализу (утврдите прапорекло по мушкој линији), како да тумачите добијене резултате, каква је генетска слика Срба, а ту су и текстови о свим хаплогрупама, генетичком пореклу познатих, краљевских породица и бројне друге приче.

Нова табела Српског ДНК пројекта са резултатима свих тестираних је оно на шта смо посебно поносни. Сва презимена на табели су уједно и линкови ка страницама за свако појединачно презиме, а линковима су повезани и остали важни подаци са табеле. Оно што је посебан квалитет ове табеле јесте што се она може лако претраживати и на ћирилици и на латиници (укључујући и тзв. “ошишану” латиницу).

Srpski DNK projekat, tabela

У најскорије време страница Српског ДНК пројекта биће доступна и на енглеском језику, чиме ћемо, верујемо, постати један од најреспектабилнијих пројеката у региону, али и шире. У плану је да до краја године Српски ДНК пројекат буде доступан и на руском језику.

Надамо се да ће на овај начин бројни наши сународници који су већ урадили Y-ДНК анализу лакше сазнати за Српски ДНК пројекат  и да ће послати своје резултате, како би могли да их придружимо у нашу табелу, која тренутно броји 358 тестираних. Позивамо и све остале из региона, који са Србима деле сличну генетику, да нам се јаве. Српски ДНК пројекат је отворен за све и нема претензију да било коме мења ни национално ни верско опредељење.

Истичемо и да смо за све оне који се учлане у Друштво српских родословаца “Порекло” обезбедили велики попуст на Y-ДНК анализу у београдском ДНК центру за генетику. Уместо 13.000 динара, са чланском картом Порекла, тестирање кошта упола мање – 6.500 динара.

Циљ нам је да ове године омасовимо број тестираних, чиме ћемо доћи до бројних нових сазнања не само о пореклу појединаца, већ и о историјским кретањима, која са генетичком генеалогијом добијају једну сасвим нову димензију.

На крају, осећамо потребу да истакнемо тим  који је заслужан за изглед табеле као и нове странице Српског ДНК пројекта. То су: Синиша Јерковић, шеф Српског ДНК пројекта, Милош Ћетковић Гентула, који је и иницирао редизајн и у дело спровео све идеје, Марко Митровић, аутор новог знака Српског ДНК пројекта, као и Јовица Кртинић, главни уредник и покретач портала Порекло.

Надамо се да ћете бити задовољни учињеним, а ту смо за сваку вашу похвалу и критику.

Коментари (2)

Одговорите

2 коментара

  1. vojislav ananić

    Свака част за уложен труд. Честитам тиму који је овај пројекат привео крају. И препоручујем свакоме коме је стало до утврђивања истине о својим прапрецима, о својим коренима, о крају из којег потичу, да обавезно ураде ДНК. Без ДНК сам и сам лутао више од тридесет година у истраживању свога родословног стабла. Све дотле сам био негде на пола пута, иако су нова сазнања увек пристизала.
    Поздрав и свако добро,
    Војислав Ананић

  2. gladijator svjatoslav

    srbija kad je pravila državu 1918g.trebala je da insistira na granice velike karantanije odnosno velike slovenije.pošto hrvatska posle krbavske bitke ivelikog poraza od osmanlija nije postojala kao država.netrpeći osmanlijski zulum hrvati koji su na prostorima balkana živeli 700 g. pobegli su za furlaniju,austriju,madjarsku i tamo se asimilirali.kad je došlo do ujedinjenja 1918.g.srbija se nije mogla ujediniti sa hrvatskom kad ona kao država nije postojala,mogla je samo da se ujedini sa karantanijom-velikom slovenijom,slavonijom.grad zagreb,zagorje,konavli,,slavonija,i istra pripadali su velikoj sloveniji -karananiji ili norickim srbima.tu je bila greška da li namerna ili slučajna.istoričari oko kralja su morali znati ove činjenice.tako da ujedinjenje nije bilo po istorijskim granicama većje učinjen ustupak poraženoj nemačkoj sa hrvatskom koja je nekad bila na ovim prostorima ali igrom sudbine nestala je posle krbavske bitke9rujna-jula 1493.g. na tim prostorima su mogli živeti samo srbi pravoslavci ,rimokatolici,grkokatolici, srarokatolici,evangelisti,protestanti i srbi jevrejske veroispovesti.tako da su kraljevinu sačinjavali srbi od triglava do djevdjelije.hrvati su bili azijski narod koji je nestao sa balkanskih prostora.zašto srbijnska akademija nauka nekaže ovo,ato bi mogla učiniti i slovenačka akademija nauka.ova istorijska činjenica nije politika nego naučna stvar.sve ovo je potkrepljeno pronalakom američkog naučnika ruskog porekla anatolija kljosova sa hardvard fakulteta koji je otkrio preko dnk halotipa da su srbi najstariji narod u evropi,što je potvrdio i renomirani fakulet iz zagreba posle 9 godina istraživanja.bavimo se naukom ne politikom.