Poreklo prezimena, selo Đuličan (Glamoč)

21. oktobar 2013.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Đuličan(i), opština Glamoč. Stanje iz 1920-21. godine. Prema istraživanju Borivoja Milojevića „Kupreško, Vukovsko, Ravno i Glamočko polje“. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Privredne prilike.

U Slipčevom Kraju njive su ispod kuća, u dolovima. Paša je u Homaru i na planini. Livade su u Oluku i Barama i na planini. Seno otuda svlače na kolima kući. Drva donose iz planine Busije. U Đugovom Kraju njive su oko kuća. Paša je takođe u Homaru i na planini. Livade su u Barama. Leti, kad se uzore i zabrane livade, selo je kao zatvoreno.

Sem na Homaru, paša je još i na njivama, koje se ne mogu uvek orati. Livade su u polju, pored reke, i u planini.

Položaj i tip.

U Slipčevom Kraju kuće leže na strani. Vodu piju sa vrela Oluka. Kad ono zasuši, vodu donose sa Hokna, vrela ispod okvira polja. U Đugovom Kraju kuće su na temenu kose. Vodu zahvataju sa bunara, koji je kopan oko 1840. god. i dubok je 24 m.

U Slipčevom Kraju su kuće: Ćara 4, Slipaca 2 i Đuzela 2. Kuće Ćara su jedna do druge. U Đugovom Kraju su kuće: Babića 2, Savića 1, Avrama 1, Jokića 1, Babića Z, Stanišića 1, Džudžalije 1, Đugova 5 i Bačina 1. Između kuće Avrama i Jokića je mala „bašča“ sa kupusom. Kuće porodične izdvojene su u grupe, a u svakoj grupi kuće su u blizu.

 

Poreklo stanovništva.

U ovom selu živele su porodice: Durić (gde je sada Babić), Hadžaga, Trpalović i Čole. Sve su ove porodice „obamrle” o kugi.

Hukale su starosedeoci. Oni su preživeli kugu, pa su se sredinom 19. veka odselili u Ključ.

Slipci su starrsedeoci. I oni su preživeli kugu.

Đugovi su došli iz Orašca (u Krajini) pre nekoliko stotina godina. Njihov praded je „kopao svet od kuge“. Imao je 27 čeljadi, i 20 mu je umrlo od kuge.

Ćari su došli iz Stupne (u Podgori) sredinom 19. veka.

Đuzeli su se doselili iz Glamoča sredinom 19. veka. Njihov predak je došao puncu.

Stanišić se doselio iz Livna sredinom 19. veka.

Bačina je došao iz Malkočevaca sredinom 19 veka. Tamo je čuvao seoska goveda, a sada je „zgodan”. Slavi Sv. Nikolu.

Babića preci živeli su u Kotarima, na dalmatinsko-ličkoj granici. Odatle je baba izvela dva sina i došla u Petrovo Vrelo početkom 17. veka. Tu ih je bilo dve kuće. Ovde su živeli malo vremena, pa pređu pod stranu, na severoistok, u Kućištine. Tu im voda odnese kuću i četvoro čeljadi se udavi. Oni onda pređu u Brdo i odatle se nasele ovde u kmetstvo oko 1860. godine.

Savić se doselio iz Radaslija u Petrovo Vrelo i odatle ovamo oko 1870. godine. Bio je najamnik. Slavi Sv. Stevana.

Avram je došao iz Jakira oko 1900. godine. Slavi Sv. Nikolu.

Džudžalija i Jokić doselili su se iz Bitelića (kod Sinja) 1921. godine i ovde kupili zemlju.

 

IZVOR: Borivoje Milojević – Kupreško, Vukovsko, Ravno i Glamočko Polje. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

 

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.